REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija nepraleidžia Ukrainos laivų: Porošenka prašo NATO pagalbos

Ukrainos atstovai skelbia, kad jų laivų judėjimas iš Juodosios į Azovo jūras yra faktiškai blokuojamas, kaip ir Mariupolio ar Berdiansko uostai. P. Porošenka dėl situacijos regione prašo NATO laivyno pagalbos. 

Ukrainos atstovai skelbia, kad jų laivų judėjimas iš Juodosios į Azovo jūras yra faktiškai blokuojamas, kaip ir Mariupolio ar Berdiansko uostai. P. Porošenka dėl situacijos regione prašo NATO laivyno pagalbos. 

REKLAMA

Apie blokuojamus laivus savo „Facebook“ paskyroje parašė Donecko apskrities administracijos atstovas Aleksandras Kucas.

„Ukraina patiria didelius nuostolius dėl Rusijos blokuojamų Berdiansko ir Mariupolio uostų. Šiai dienai, pagal mūsų turimą informaciją, dreifuoja 18 prekybinių laivų, kurių Rusija neleidžia į Azovo jūrą“, – lapkričio 28-ąją rašė valdininkas.

Jis pridūrė, kad apie tai kalbėjo ir su Čekijos parlamento atstovais, kurie lankėsi Kramatorske.

„Čekija naudos diplomatinio spaudimo svertus, kad padėtų atblokuoti Azovo jūrą ir atstatyti taiką Ukrainoje ir jos teritorinį vientisumą“, – cituojamas čekų parlamentaras Pavelas Žačekas.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos infrastruktūros ministras Volodymyras Omelianas patikslino, kad lapkričio 28-osios vakarą, įplaukti į Azovo jūrą negali 18 laivų: 4 plaukia į Berdianską, 14 – į Mariupolio uostą.

REKLAMA

Iš Azovo į Juodąją jūrą taip pat laukia 17 laivų eilė: iš Berdiansko negali išplaukti 3 laivai, iš Mariupolio – 6, dar 8 laivai laukia prisišvartavę uostuose.

„Iš viso užblokuoti stovi 35 laivai. Judėjimas vyksta tik rusų uostų Azove kryptimi. Tai yra, Rusija užblokavo Ukrainos uostus Azovo jūroje“, – konstatavo V. Omelianas.

Ukrainos prezidentas prašo NATO atsiųsti karo laivų į Azovo jūrą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paprašė NATO valstybių, tarp jų Vokietijos, atsiųsti karinių laivų į Azovo jūrą ir tokiu būdu parodyti paramą jo šaliai konfrontacijoje su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

„Vokietija yra viena artimiausių mūsų sąjungininkių. Mes tikimės, kad NATO valstybės pasirengusios pasiųsti karinių laivų į Azovo jūrą padėti Ukrainai ir užtikrinti saugumą“, – sakė jis Vokietijos dienraščiui „Bild“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį tvirtino, kad rusų pajėgos „atliko savo karinę pareigą“, kai praėjusį sekmadienį užėmė į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus.

Tačiau P. Porošenka sakė, kad V. Putinui „rūpi vienintelis dalykas – užvaldyti jūrą“.

„Vienintelė jo suprantama kalba – Vakarų pasaulio vienybė“, – sakė Ukrainos vadovas.

„Negalime sutikti su tokia agresyvia Rusijos politika. Pirmiausia buvo Krymas, tada Rytų Ukraina, o dabar jis nori Azovo jūros“, – kalbėjo P. Porošenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vokietija taip pat turėtų savęs paklausti: ką V. Putinas darys toliau, jei mes jo nesustabdysime?“ – pridūrė jis.

Sekmadienį Kerčės sąsiauryje rusų pasieniečiai apšaudė, taranavo ir užėmė tris ukrainiečių laivus. Maskva tvirtina, kad Ukrainos laivai neteisėtai įplaukė į jos teritorinius vandenis, kurie yra 2014 metais aneksuoto Krymo dalis, ir tyčia išprovokavo konfliktą.

Kijevas savo ruožtu kaltina Rusiją pradėjus „naują agresijos etapą“.

„V. Putinas nori sugrąžinti senąją Rusijos imperiją. Krymas, Donbasas... Jam reikia visos šalies“, – sakė P. Porošenka dienraščiui „Bild“.

„Jis laiko save Rusijos imperatoriumi, o jo imperija negali gyvuoti be Ukrainos. Jis laiko mus kolonija“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareikalavo Rusijos nedelsiant paleisti ukrainiečių laivus ir jų įgulas beri įspėjo Maskvą, kad jos veiksmai „turi pasekmes“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų