REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Tragišką avariją sukėlusiam A. Tymukui Temidė buvo gailestinga (nuotr. tv3.lt)

Lietuvos teismuose kartais priimami kontraversiški sprendimai. Tas ypač atsispindi peržvelgus Temidės tarnų sprendimus, kuriais nubaudžiami tragiškų avarijų kaltininkai.

20

Lietuvos teismuose kartais priimami kontraversiški sprendimai. Tas ypač atsispindi peržvelgus Temidės tarnų sprendimus, kuriais nubaudžiami tragiškų avarijų kaltininkai.

REKLAMA

Susiformavo tokia praktika, kad iš anksto nebegali žinoti, koks likimas laukia tragediją sukėlusio asmens. Pavyzdžiui, gali stipriai viršyti greitį ir užmušti keletą žmonių bei atsidurti už grotų ilgiems metams.

Tačiau, gali būti ir taip, kad būdamas visiškai girtas, pražudęs žmogų ir dar vieną sužalojęs bei pasprukęs iš įvykio vietos, gali net išvengti realios laisvės atėmimo bausmės.

Direktoriaus triumfas

Toli pavyzdžių, kai avarijos kaltininkui pavyksta išvengti realios laisvės atėmimo bausmės, ieškoti nereikia. Kalbame apie prieš metus, 2018-ųjų lapkričio 27-ąją įvykusią tragišką avariją. Tąkart žuvo 45-erių moteris, jos sūnus buvo sužeistas, o girtas Augustis Tymukas su kolega paspruko iš įvykio vietos. Vėliau buvęs mokyklos direktorius teigė, kad net nepastebėjo sukėlęs tragišką eismo įvykį.

Prabėgo metai ir buvęs Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius A. Tymukas pripažintas kaltu sukėlęs mirtiną avariją, tačiau jam paskirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė. Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmai A. Tymukui skyrė ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

REKLAMA
REKLAMA

Jam taip pat trejus metus uždrausta vairuoti automobilį ir konfiskuota transporto priemonė. Panevėžio apylinkės teismo atstovė Irma Gritėnienė teigė, kad lengvinančiomis aplinkybėmis pripažinta tai, jog A. Tymukas savo noru atlygino žalą artimiesiems, kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi.

REKLAMA

Sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad nusikaltimą buvęs mokyklos direktorius padarė būdamas girtas. Byloje nenustatyta duomenų, leidžiančių manyti, kad jis turėjo polinkį daryti nusikalstamas veikas, ir, anot teismo, bausmės tikslus galima pasiekti paskiriant kaltinamajam laisvės atėmimo bausmę ir atidedant jos vykdymą.

Primename, kad avarija įvyko pernai, lapkričio 27-osios vakarą, Rokiškio rajone, kelyje Rokiškis-Maineivos-Naujasodė. Pravažiuojantis automobilis kliudė prie sugedusio automobilio, stovėjusio priešpriešinėje eismo juostoje prie kelkraščio buvusią moterį bei jos sūnų ir nuvažiavo. Sunkius sužalojimus patyrusi 45 metų moteris žuvo vietoje, jos 22 metų sūnus buvo sužeistas lengviau.

REKLAMA
REKLAMA

Jis ir paskambino medikams bei policijai. Policijos pareigūnai netrukus rado avariją sukėlusį ir nuvažiavusį automobilį „Seat Alhambra“ Rokiškio rajono Kamajų miestelyje. Apgadintame automobilyje policininkai pamatė prie vairo miegantį A. Tymuką, tuometį Kamajų mokyklos direktorių. Jam nustatytas 1,93 promilės girtumas, tai vidutinis girtumo laipsnis.

Kitokie pavyzdžiai

Visgi, yra pavyzdžių, kai kaltininkai sulaukė gerokai griežtesnių nuosprendžių.

Tarkime, kauniečio Arūno Stiklioraičio sukelta avarija, per kurią žuvo 22 metų Eimantas M., o jo draugė Greta L. dėl sunkios traumos ilgam buvo gydoma ligoninėje, buvo prilyginta tyčinei žmogžudystei. Nelaimė įvyko A. Stiklioraičiui gerokai viršijus leistiną greitį (skriejo tris kartus greičiau nei leistina – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai Kauno apygardos teismas A. Stiklioraičiui skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nužudymui prilyginta ir kraupi avarija Utenoje, kurią sukėlė vos 25-erių Mantas Šironas. Girtas jaunas vyras sėdo prie vairo ir taip pražudė net tris žmones. Už tai teismas atseikėjo 14 metų už grotų.

Dar vienas pavyzdys nutiko Šalčininkų rajone. Ten šio rajono gyventojas Jonas Šatkevičius taip pat sėdo prie vairo išgėręs. Per sukeltą eismo įvykį jis pražudė vieną žmogų, dar keturis sužeidė. Teismas avarijos kaltininką nuteisė 10 metų už grotų.

Anot teisininkų, teismai priimdami sprendimus atsižvelgia ne tik į įvykio aplinkybes, bet ir į kaltinamojo asmenybę. Taip pat, ar žuvusiųjų artimieji atleido kaltininkui, ar jiems buvo atlyginta patirta moralinė žala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų