REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Geltonosios liemenės (scanpix nuotr.)

Prancūzijoje jau keletą savaičių tęsiasi protestai prieš aukštas degalų kainas. Tai sutrikdė kasdienį prancūzų gyvenimą, tačiau įtakos tai gali turėti ir Lietuvai. Protestuotojams blokuojant kelius, gali vėluoti siuntos ir laiškai siųsti į Lietuvą arba iš jos į Prancūziją.

9

Prancūzijoje jau keletą savaičių tęsiasi protestai prieš aukštas degalų kainas. Tai sutrikdė kasdienį prancūzų gyvenimą, tačiau įtakos tai gali turėti ir Lietuvai. Protestuotojams blokuojant kelius, gali vėluoti siuntos ir laiškai siųsti į Lietuvą arba iš jos į Prancūziją.

REKLAMA

Protestai Prancūzijoje prasidėjo prieš keletą savaičių, kai žmonės, vilkėdami geltonosiomis liemenėmis, išėjo į gatves. Prancūzai pasipiktino aukštomis degalų kainomis ir planais dar kelti akcizą kurui. Taip prezidentas Emmanuelis Macronas kartu su šalies vyriausybe skelbia kovojantys su aplinkos tarša. Nors protestai prasidėjo kaip pasipiktinimas prieš aukštas kuro kainas, dabar tai virto masiniu judėjimu prieš dabartinę šalies valdžią. Vien praėjusį savaitgalį į gatves išėjo 81 tūkst. prancūzų.

Mitingų metu blokuojami keliai, tai sutrikdė eismą visoje šalyje. Dėl „geltonųjų liemenių“ vykdomos kelių blokados nepatogumų gali patirti ne tik prancūzai. Lietuviai, besitikintys korespondencijų ar siuntų iš šios šalies, savo pašto gali sulaukti gerokai vėliau. Susirūpinti turėtų ir tie, kurie planuoja sveikinti draugus ar giminaičius iš Prancūzijos.

REKLAMA
REKLAMA

Neaišku, kiek vėluos

Kaip portalui tv3.lt sakė Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė, siuntų bei korespondencijos pristatymo Lietuvoje trukmė priklauso ir nuo tarptautinių logistikos centrų nepertraukiamo darbo.

REKLAMA

„Tad natūralu, kad bet kokia force majore kliūtis šiam terminui turi didelės reikšmės“, – kalbėjo pašnekovė.

V. Budrienės tvirtinimu, Lietuvos paštas gavo pranešimą iš Pasaulinės pašto sąjungos, kuri koordinuoja tarptautinių paštų veiklą, kad dėl Prancūzijoje masiškai vykstančių „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestų, kurių metu blokuojami šalies keliai ir greitkeliai, korespondencija bei siuntos į Lietuvą gali vėluoti.

„Tikslaus vėlavimo termino numatyti negalime, nes streiko apimtis bei trukmė kol kas yra neaiški“, – situaciją komentavo Lietuvos pašto atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Su Kalėdomis reikėtų sveikinti jau dabar

V. Budrienė tv3.lt teigė, kad vidutinė siuntų pristatymo trukmė nuo siuntos priėmimo iki įteikimo gavėjui Prancūzijoje yra 5–7 dienos.

Tačiau siuntų ir laiškų kelionė į Prancūziją gali užtrukti ne tik dėl milžiniškų protestų šalyje. Artėja ir šventinis laikotarpis, kurio metu padidėja siuntų ir laiškų, dėl to, natūraliai, pailgėja ir jų kelionės trukmė.

„Rekomenduojame šventines dovanas siųsti jau dabar, kad gavėjai jų sulauktų laiku“, – patarė Lietuvos pašto atstovė.

Pašnekovė taip pat priminė, kad siuntas geriausia registruoti – taip jų kelią visada galėsite patikrinti internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėluoja ne tik dėl streikų

Portalui tv3.lt V. Budrienė pasakojo, kiek dienų laiškai ar siuntos keliauja į kitus pasaulio kraštus. Specialistės teigimu, apytikslė pristatymo trukmė į Jungtines Valstijas ar Kanadą, kur gyvena gausios lietuvių bendruomenės, yra nuo 5 iki 10 dienų.

Panašų laiką keliaus ir jūsų laiškas pasiųstas giminaičiui ar draugui į Rusiją. Gavėjui ilgiau teks palaukti, jei jis gyvena tolimesnėse Rusijos vietose. Tuomet laiško jis gali tikėtis po trijų savaičių nuo tada, kai išsiuntėte.

Ilgiausiai jūsų pasiųstas laiškas keliautų į tolimąją Australiją. Į ją siuntos ir korespondencija keliauja apie 2–3 savaites.

Lietuvos pašto atstovė V. Budrienė aiškino, kad dažniausios pašto vėlavimo priežastys – nepalankios meteorologinės sąlygos ir streikai. Pasaulinei pašto sąjungai priklauso 192 valstybės, taigi, dėl laikinų vėlavimų pranešimus Lietuvos paštas gauna gana dažnai.

REKLAMA

„Tačiau dažniausiai tiesioginės įtakos Lietuvos pašto eksporto srautams nėra, arba ji labai nedidelė“, – tikino V. Budrienė.

Savaitgalį protestuodami prieš aukštas degalų kainas ir Emmanuelio Macrono politiką į gatves išėjo virš 80 tūkst. prancūzų. Paryžiuje susirinko apie 8 tūkst. žmonių, Eliziejaus laukuose vykusiame proteste kilo neramumai, policija „geltonųjų liemenių“ judėjimo narius tramdė vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis. 

Protestai visoje šalyje tęsiasi jau kelias savaites. Geltonomis liemenėmis apsirengę mitingų dalyviai nepasitenkinimą reiškia ne tik miestų aikštesėje. Jie blokuoja pagrindinius šalies kelius ir greitkelius, svarbiausias Prancūzijos naftos bazes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų