REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Šarūnas Jasikevičius, Antanas Kavaliauskas ir Edgaras Ulanovas (tv3.lt fotomontažas)

Trečiadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ krepšininkai savo gerbėjams suteikė pagrįstų minčių, kad Maskvos „Megasport“ arenos prakeiksmas pagaliau bus nutrauktas, tačiau lemiamu metu CSKA pademonstravo aukščiausią klasę ir išsigelbėjo.

28

Trečiadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ krepšininkai savo gerbėjams suteikė pagrįstų minčių, kad Maskvos „Megasport“ arenos prakeiksmas pagaliau bus nutrauktas, tačiau lemiamu metu CSKA pademonstravo aukščiausią klasę ir išsigelbėjo.

REKLAMA

Kauniečiai tiek ketvirto kėlinio, tiek ir pratęsimo pabaigoje paskutinių atakų metu turėjo kamuolį savo rankose, bet pergalę galėję atnešti žalgiriečių metimai skriejo pro šalį.

Modernios Eurolygos istorijoje „Žalgiris“ Maskvos klubui pralaimėjo pirmuosius 17 tarpusavio mūšių, tačiau vyriausiojo trenerio kėdę perėmus Šarūnui Jasikevičiui vaizdas gerokai pasikeitė.

Iš paskutinių penkių akistatų žalgiriečiai CSKA komandą įveikė net tris kartus. Tiesa, Maskvos prakeiksmas lieka gyvas – čia „Žalgiris“ Eurolygos varžybose dar nėra laimėjęs nė sykio.

REKLAMA
REKLAMA

Žalgiriečiai trečiadienio vakarą žaidė puikias rungtynes prieš šiemet Eurolygoje dar nesuklupusią komandą, ir dėl to visų pirma reikėtų dėkoti rungtynių planą kūrusiam žmogui.

REKLAMA

Panašu, kad Š. Jasikevičius puikiai žino, kaip reikia žaisti prieš CSKA, nes paskutinius tris sezonus Maskvos krepšininkams sunkiai sekasi gliaudyti subrendusį „Žalgirio“ riešutą.

Kietas jis buvo ir šįkart. Šaro rungtynių planas atrodė ganėtinai paprastai – kaip įmanoma dažniau laužti priešininkus per jų silpniausią grandį, ir mes šiuo metu kalbame apie priekinę varžovų liniją.

CSKA žaidimo gijas savo rankose laiko elitiniai Eurolygos gynėjai, tačiau kai kuriems klubo aukštaūgiams trūksta ne tik įgimto talento, bet ir didesnių skaičių žyminčių jų ūgį.

REKLAMA
REKLAMA

Žalgiriečiai dramatiškai pasibaigusioje akistatoje nuo pat pirmų minučių stengėsi krepšį atakuoti iš artimų distancijų ir šis planas veikė puikiai.

Sunkiai su „Žalgirio“ aukštaūgiais tvarkęsi priešininkai dažnai naudojo pražangų taktiką, tačiau kauniečiai pakankamai gerai realizavo baudų metimus (30/36 – 83,3%) ir varė CSKA į neviltį.

Geriausias sezono rungtynes sužaidęs Antanas Kavaliauskas pelnė 19 taškų ir po krepšiais sugriebė 8 atšokusius kamuolius. Jį varžovai neleistinai stabdė pražangomis net 7 kartus.

Savo dešimt minučių ant parketo sėkmingai išnaudojo ir kitas „Žalgirio“ centras – Laurynas Birutis, kurio ilgos rankos gynyboje ne kartą gadino nervus Rusijos klubo žaidėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima tik įsivaizduoti, kaip būtų atrodęs kauniečių dominavimas po krepšiais, jei Brandonas Daviesas būtų sužaidęs bent pusėtinas rungtynes.

Amerikietis pelnė 8 taškus ir atkovojo 5 kamuolius, tačiau surinko lygiai 1 naudingumo balą. Tą įtakojo labai prastas vidurio puolėjo pataikymas iš žaidimo – 2/9 (22,2%).

Gaila, kad neturėjome progos išvysti, kaip silpniausią CSKA grandį talžo „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, kuris dėl patirtos traumos buvo priverstas likti namuose.

Vietoje jo, starto penkete išvydome Aaroną White‘ą, kuris sužaidė dar vienas solidžias rungtynes. Vis tik, amerikietis daugiau žaidė lengvojo krašto pozicijoje, o P. Jankūno vietą aikštelėje užėmė Edgaras Ulanovas.

REKLAMA

Deja, Lietuvos rinktinės puolėjas šiame mače buvo minusinis – aikštelėje praleido net 27 minutes, prametė visus keturis metimus, nepelnė nė taško ir mačą baigė turėdamas -1 naudingumo balą. Š. Jasikevičius po rungtynių teigė esąs nusivylęs puolėjo agresyvumu, ir šiai kritikai būtų sunku nepritarti.

Kur kas geriau Šaro žaidimo planus vykdė gynėjai. Jie šiame mače turėjo paprastą uždavinį – kaip įmanoma dažniau veržtis krepšinio link, taip priverčiant sunkiai dirbti gynyboje CSKA žvaigždyną.

Nate‘o Wolterso, Mariaus Grigonio ir Thomaso Walkupo aštrūs reidai ne kartą griovė Maskvos krepšininkų gynybą, bei kūrė progas kitiems „Žalgirio“ žaidėjams. Vien N. Woltersas šiame mače atliko 9 rezultatyvius perdavimus.

REKLAMA

Plika akimi matomą Š. Jasikevičiaus žaidimo planą puikiai iliustruoja tritaškių metimų statistiką. Žalgiriečiai liko ištikimi sau ir tradiciškai vengė neparuoštų metimų iš tolimos distancijos.

Tiesa, kai kauniečiai nuspręsdavo panaudoti šį ginklą, jis veikdavo pagirtinai – 7/13 (53,8%). CSKA (8/20 – 40%) čia neturėjo jokio pranašumo, nors pagal per rungtynes įmetamus tritaškius jie yra ketvirta geriausia komanda lygoje.

Kad ir kaip gerai veikė Šaro paruoštas planas, jo auklėtinius „pražudė“ vienas paprasčiausių krepšinio elementų, kurį krepšinio treneriai kasdien kala į galvą šio žaidimo pradžiamoksliams.

Pasibaigus 2 kėliniui Š. Jasikevičius davė vieną trumpiausių interviu savo karjeroje, kurio metu jis sulaukė klausimo, ką reikėtų daryti kitaip, kad „Žalgiris“ laimėtų rungtynes:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauniečio atsakymas buvo daugiau nei paprastas: „Neleisti jiems veržtis į dešinę pusę“.

Ir nors Šaras šią frazę savo auklėtiniams dar ne kartą pasakė ir dvikovos metu, žalgiriečiai šios elementarios krepšinio tiesos nepajėgė įdėti į savo galvas.

Žinoma, „Žalgirį“ laidoję CSKA legionieriai Sergio Rodriguezas, Corry Higginsas, Willas Clyburnas ar Nando De Colo yra aukščiausios klasės Eurolygos žaidėjai, tačiau net ir jie turi silpnybių.

Vis tik, pamatę laisvą koridorių pro dešinę pusę jie iškart pasijaučia tarsi žuvis vandenyje ir nesunkiai renka skaičius statistikos protokole.

„Sergio Rodriguezas yra nuostabus žaidėjas, daugiau mažiau kontroliavome jį, bet vis dėlto reikia suprasti, kur yra dešinė ranka, o kur – kairė“,- po rungtynių konstatavo Š. Jasikevičius.

REKLAMA

Strategas kalbėjo taip, lyg norėdamas palikti savo žaidėjus po pamokų, nes jam tiesiog buvo sunku patikėti, kad jo auklėtiniai šios paprastos temos dar nėra išmokę iki šiol.

Daug laiko ją išmokti „Žalgiris“ neturi – jau šį penktadienį namų arenoje jų laukia akistata su Maskvos srities „Khimki“ klubu, kuris trečiadienį pagaliau nutraukė nesėkmių seriją Eurolygoje.

Reikia tikėtis, kad per dvi naktis žalgiriečiams pavyks išmokti atskirti kairę nuo dešinės. Tiesa, kovojant prieš „Khimki“ pagrindinis tikslas bus kaip įmanoma geriau apsiginti nuo priešininkų tolimų metimų.

Niekas kitas Eurolygoje neįmeta tiek daug tritaškių, kaip „Khimki“. Tačiau apie tai pakalbėsime jau penktadienio rytą, kai mažiau skaudės galvą dėl dramatiškai išslydusio istorinio šanso nuginkluoti CSKA jų pačių tvirtovėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų