REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulės magnetinės audros gali sugriauti komunikacijos tinklus ir sukelti elektros prietaisų veikimo sutrikimus, sakoma naujame britų Meteorologijos biuro tyrime.

Saulės magnetinės audros gali sugriauti komunikacijos tinklus ir sukelti elektros prietaisų veikimo sutrikimus, sakoma naujame britų Meteorologijos biuro tyrime.

REKLAMA

Kariuomenės pratyboms ir kitoms valstybinėms reikmėms orų žemėlapius sudarinėjantys biuro atstovai perspėjo šalies Vyriausybės atstovus, kad šios grėsmės ignoravimas gali turėti itin sudėtingų pasekmių. Pasak ekspertų, žmonės turi būti pasirengę dramatiškiems pokyčiams, kuriuos sukels Saulės pliūpsniai.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad Didžioji Britanija yra ypač pažeidžiama dėl šalyje itin paplitusių palydovų technologijų, kurios tokiais atvejais yra itin pažeidžiamos.

Specialistai pataria sukurti alternatyvų palydovų tinklą, kuris stebėtų Saulės veiklą ir veiktų kaip išankstinio perspėjimo sistema. Ataskaitoje teigiama, kad galinga magnetinė audra valstybei kainuotų net 16 mlrd. svarų.

REKLAMA
REKLAMA

Minėta sistema leistų Žemės gyventojams per savaitę pasiruošti skausmingam įelektrintų dalelių pliūpsniui.

Jau seniai yra žinoma, kad magnetinės audros gali sutrikdyti elektros įrenginių, palydovų veikimą. Kosmoso palydovų signalus gali slopinti įelektrinta atmosfera, o tai sutrikdytų interneto, GPS navigacijos, satelitinės televizijos ir mobiliojo ryšio signalų tiekimą.

REKLAMA

Ataskaitoje yra rašoma, kad vienu atveju per šimtą metų, neturint naujų Saulės audrų prognozės technologijų, Jungtinės Karalystės patirtas nuostolis būtų apie 16 mlrd. svarų.

Nėra nurodoma, kada bent jau apytikriai ši katastrofa galėtų ištikti, tačiau pažymima, kad toks atvejis yra tikėtinas bent sykį per šimtmetį. Anksčiau tokios elektromagnetinės bangos žmonijai nesukeldavo tokių didelio masto problemų dėl mažesnio technologinio išsivystymo.

Tačiau net ir ne tokio didelio masto magnetinės audros sukelia problemų. 1859 metais Saulės pliūpsnis sukėlė telegrafo ryšio trikdžius visoje Europoje ir net gaisrus visame žemyne.

1989-ais Kvebekas liko be elektros energijos. 2003 metais padidėjęs Saulės aktyvumas privertė pasinaudoti specialiomis apsaugomis Tarptautinės kosmoso stoties astronautus.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų