REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaisių bendrovės iš Nyderlandų ir Belgijos tiekia savo produkciją į Rusiją, nepaisant ES paskelbtų sankcijų šiai valstybei ir pačios Maskvos įvestų „atsakomųjų sankcijų“.

Vaisių bendrovės iš Nyderlandų ir Belgijos tiekia savo produkciją į Rusiją, nepaisant ES paskelbtų sankcijų šiai valstybei ir pačios Maskvos įvestų „atsakomųjų sankcijų“.

REKLAMA

Olandų leidinys „De Volkskrant“ atskleidė vietos gamintojų bandymus pasiekti Rusijos rinką nelegaliais būdais. Informacija, anot leidinio, jie gavo iš belgų, olandų ir rusų prekybininkų.

2014-ųjų rugpjūčio 7-ąją Rusija uždraudė mėsos, žuvies, pieno, daržovių ir vaisių importą iš ES šalių, Rusijos prezidentas įvedė atsakomąsias sankcijas ES, kurias Briuselis paskelbė rusų valdžios atstovams dėl Krymo aneksijos ir agresijos Donbase.

Nyderlandų ir Belgijos augintojų „Conference“ kriaušės kontrabanda į Rusiją keliauja per Lietuvą ir Baltarusiją. Pasak olandų žiniasklaidos, importo įmonės vaisių kilmės šalį nurodo kaip vieną iš Afrikos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

Ir su Rusija prekiauja, ir valstybės dotacijas susirenka

Korupcinė schema leidžia Afrikos šalyse įsigyti sertifikatų, kuriuos nurodoma, kad kriaušės buvo išaugintos ten, o į Europą atkeliavo per Belgiją ar Nyderlandus.

REKLAMA

Remiantis tokia schema kasmet į Rusiją patenka apie 70 tūkst. tonų olandų ir belgų kriaušių, o vietos fermeriai gauna 56 mln. eurų pelną. Leidinio duomenimis, nuo sankcijų ir atsakomųjų sankcijų įvedimo olandai ir belgai už kontrabandines kriaušes gavo apie 240 mln. eurų.

Iki Rusijos kontrsankcijų įvedimo į šią šalį keliavo kas trečia belgiška kriaušė ir kas šešta olandų.

Nyderlandų Žemės ūkio ministerijos atstovai tvirtina, kad žino tik „gandus“ apie kontrabandą.

„Ministerija neturi duomenų, ar į tai yra įsivėlusios olandų bendrovės, o jeigu taip, tai kokiu mastu“, – aiškino olandų žiniasklaidai ministerijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nyderlandų valdininkai, neužmiršę paminėti Rusijos kaltės dėl nelogiškų sankcijų, piktinosi ir vietos fermeriais, kurie tęsia nelegalią prekybą su Rusija, tačiau tuo pačiu ir noriai ima valdžios dotacijas ar kitą pagalbą, tariamai kaip „nukentėję nuo sankcijų“.

Baltarusija oficialiai kriaušes parduoda „į minusą“

Rusijai įvedus sankcijas Europos Sąjungos valstybėms Baltarusija staiga tapo pagrindiniu šios šalies produkcijos šaltiniu. Kartais tai pasireiškia komiškais elementais, kai prieigos prie jūros neturinti valstybė tapo viena iš pagrindinių Rusijos žuvies produkcijos importo šaltinių.

2016-aisiais internetinis portalas „bel.biz“ atskleidė, kad Baltarusija kriaušes į Rusiją eksportuoja patirdama milžiniškus nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015-ųjų (pirmieji metai po sankcijų įvedimo) statistika rodė, kad vien per pirmuosius 11 tų metų mėnesius kriaušių eksportas į Rusiją pasiekė 300 tūkst. tonų.

2012-aisiais baltarusiai į Rusiją eksportavo 24 tūkst. tonų kriaušių. Keisčiausia statistinė aplinkybė – deklaruojama vaisių eksporto vertė neatitinka proporcijų.

2014-aisiais Rusijai buvo parduota daugiau nei 100 tūkst. tonų kriaušių vos už 29 mln. dolerių. 2015-aisiais 144 tūkst. tonų – už dar mažesnę sumą.

„bel.biz“ paskaičiavo, kad 2014-aisiais kriaušėmis prekiavę baltarusių verslininkai patyrė 70 mln. dolerių, o 2015-aisiais dar 105 mln. dolerių, nuostolį. Manoma, kad baltarusių verslininkai labdara neužsiima, o formaliai deklaruoja mažesnę sandorių vertę ir kriaušes parduoda nelegaliais arba pusiau legaliais būdais.

Paskelbusi savo sankcijas Europos Sąjungos valstybėms Rusija įsivėlė į nuolatinius prekybinius konfliktus su Baltarusija ir Serbija, kurių verslininkai netruko pasinaudoti galimybe užsiimti produkcijos kontrabanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų