REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sugriežtinta vaiko teisių apsauga iššaukė dalies visuomenės pasipiktinimą, protestą prie Seimo ir, panašu, permainas iš abiejų barikadų pusių. Dalis seimūnų siekia švelninti ką tik sugriežtintą įstatymą, o ministerija nori tobulinti sistemą ir jos darbuotojus, bet atšaukti reformos neketina.

Sugriežtinta vaiko teisių apsauga iššaukė dalies visuomenės pasipiktinimą, protestą prie Seimo ir, panašu, permainas iš abiejų barikadų pusių. Dalis seimūnų siekia švelninti ką tik sugriežtintą įstatymą, o ministerija nori tobulinti sistemą ir jos darbuotojus, bet atšaukti reformos neketina.

REKLAMA

Netrukus po to, kai šią liepą įsigaliojo vaiko teisių apsaugos reforma, dalis lietuvių šeimų viešojoje erdvėje skundžiasi dėl atimamų vaikų, žiniasklaida vieną po kitos nušviečia dramatiškesnes vaikų netekusių šeimų istorijas, o visai neseniai prie Seimo surengtas mitingas prieš esą per griežtą reformą.

Mitinge Seimo narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys piktinosi, kad „taip įgyvendinama reforma negali būti, nes tai grėsmė mūsų šeimoms“.

REKLAMA
REKLAMA

Tąkart mitingo iniciatoriai parengė peticiją, kuria valstybes institucijas ragina inicijuoti vaiko teisių apsaugos reformos peržiūrą, tikslinant smurto prieš vaiką sampratą ir griežtinant vaikų paėmimo tvarką.

REKLAMA

Nori švelninti įstatymą

Šią savaitę R. J. Dagys pranešė, kad laikinoji Seimo grupė „Už šeimą“, vienijanti 82 seimūnus iš įvairių frakcijų, ruošia pataisas sugriežtintam Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymui. Tarp numatomų pakeitimų – siūlymas vaiko atėmimą taikyti tik išimtiniais atvejais, kai vaiko gyvybei ar sveikatai kyla reali grėsmė.

„Aš ir kiti kolegos buvome susitikę su teisininkais, kurie siūlė įvairių dalykų. Tai čia bazinių idėjų rinkinys, kas buvo pasiūlyta. Bet, mano akimis žiūrint, tikrai verta diskutuoti ir jas vienokia ar kitokia forma įteisinti. Nelabai domėjausi, ką ministerija yra pasakiusi, bet iš to, ką girdėjau, pasigendu sistemiško noro pakeisti sistemą. Jos siūlymai yra daugiau techninio pobūdžio. O dabar turėtume pasižiūrėti į sistemą iš esmės“, – tv3.lt kalbėjo R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat parlamentarai įstatyme nori įteisinti ne tik vaiko teises, bet ir pareigas, sugriežtinti pareigūnų atsakomybę už jų neteisėtus veiksmus bei asmenų atsakomybę už melagingus skundus. Iš viso grupė iškėlė 11 pasiūlymų įstatymo pakeitimams. 

„Perspėjimų buvo, laiko sureaguoti buvo. Dabar reikia keisti galbūt kai ką daugiau, negu ministerija įsivaizduoja“, – pridūrė R. J. Dagys.

Įdomu tai, kad visi grupėje esantys parlamentarai vienbalsiai palaikė dar 2016 m. gruodį užgimusias ir 2017 m. rugsėjo 28 d. po kelių korekcijų Seime įtvirtintas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, iš esmės reformavusias vaiko teisių apsaugos sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujovių neįžvelgia

Tuo metu viena Matuko reformos iniciatorių Seimo narė Dovilė Šakalienė konservatoriaus tezes vertina kritiškai, pažymėdama, kad visos jų, išskyrus vieną, jau ir taip yra apibrėžtos įstatyme.

„Tai, kad jau dabar numatyta įstatyme. Vienintelis iš jų galbūt yra dėl teismo proceso, kad būtų ne rašytine tvarka, o ten galėtų dalyvauti šeima. Aš, kaip suprantu, tai yra ne Vaiko teisių apsaugos reguliavimo dalykas, o civilinio proceso ir kitų įstatymų, kurie susiję su teismų veikimo reglamentavimu. Tai galbūt juos reikia keisti“, – tv3.lt kalbėjo D. Šakalienė.

Anot Seimo narės, šie pasiūlymai – paprastas R. J. Dagio populizmas ir bandymas siekti dėmesio.

REKLAMA

„Tai yra grynas populizmas. Šitas žmogus dirbo šitais klausimais daug metų, galėjo teikti pasiūlymus, galėjo įrodyti jų būtinybę labai seniai. Dabar, kai mato galimybę kažkaip susikurti sau kažkokį tai žinomumą, pagrindą galbūt eiti į sekančius rinkimus, nes iš esmės žmogus neturi idėjų, neturi ką pasiūlyti, ir visi užkimba ant šito kabliuko, tai tikrai labai nuvilia“, – pažymėjo D. Šakalienė.

Ministerija ruošia permainas

Mitinge gyventojų užsipultas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tikino įsiklausęs į mitinguotojų skundus, todėl ketinantis tobulinti reformuotą sistemą, bet nesutinkantis vasarą įsigaliojusius pokyčius atšaukti.

REKLAMA

„Daugeliui reikalavimų pritariu. Tikrai su organizacijomis, kurios organizuoja šį mitingą, spręsime ir surasime reikalingus sprendimus. Yra labai konkretūs siūlymai, kaip naujoje reformoje sukurtus instrumentus koreguoti, kad išnyktų dviprasmybės, kuriose atsiduria vaiko teisių darbuotojai, ir tada sprendžia subjektyviai“, – tv3.lt kalbėjo L. Kukuraitis.

Savo ruožtu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija penktadienį taip pat pranešė artimiausiu metu planuojanti pokyčius vaiko teisų apsaugos sistemoje, tačiau jie nesutampa nei su grupės „Už šeimą“ idėjomis, nei su mitinguotojų reikalavimais.

Ministerija planuoja, panaikinti konfidencialumo pasižadėjimus šeimos nariams, vaikų teisių specialistus aprūpinti kameromis, kurti skyrių skundams nagrinėti bei patvirtinti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Etikos kodeksą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ministerijos planuose – įtraukti visuomenę į diskusiją apie teisės aktų keitimą bei į karjeros tarnautojų atranką, sureguliuoti vaiko teisių specialistų darbo krūvius ir nuolat mokyti darbuotojus. 

Sugriežtino vaikų apsaugą

Portalas tv3.lt primena, kad liepos 1 d. įsigaliojo vadinamoji Matuko reforma – centralizuota vaiko teisių apsauga. Įstatyme įtvirtinta naujovė – vaiko tėvai ar globėjai privalo pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Taip pat įstatyme įtvirtinti du grėsmės vaikams lygiai, apibūdinantys šeimoje vaikui kylantį pavojų ir vaiko teisių apsaugos specialistų reakciją į juos.

REKLAMA

Įstatyme detaliai reglamentuojamas reagavimas į pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, sukurtos mobilios komandos, skubiai reaguojančios ir sprendžiančios problemas šeimose. Įstatymu įtvirtinta, kad, nustačius vaiko buvimą jam nesaugioje aplinkoje, vaikas bus skubiai paimamas iš jos.

Netrukus po reformos įsigaliojimo, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pranešė, kad per liepą iš tėvų paimta beveik 600 vaikų, rugpjūtį – beveik 500.

Praėjusią savaitę žiniasklaida itin plačiai nušveitė kauniečių poros bandymą susigrąžinti mėnesį iš jų dėl galimo smurto atimtus mažamečius. Mama pasakoja, kad mažylių neteko už tai, kad parke rugsėjo pabaigoje pliaukštelėjo nepaklusniam sūnui. Visgi vaiko teisių specialistai aiškina, kad laikinai atimti vaikus buvo ir svaresnių priežasčių. Galiausiai vaikai grąžinti tėvų globon.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų