REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gėlės, bučiniai ir meilės simbolis – du balti balandžiai, jaunųjų paleidžiami į padangę. Tikriausiai dažnas esam buvę panašioje šventėje, tačiau aiškėja, kad šis grožio ir trapumo simbolis tampa vanagų ar kačių grobiu.

Gėlės, bučiniai ir meilės simbolis – du balti balandžiai, jaunųjų paleidžiami į padangę. Tikriausiai dažnas esam buvę panašioje šventėje, tačiau aiškėja, kad šis grožio ir trapumo simbolis tampa vanagų ar kačių grobiu.

REKLAMA

Tokią žinią rėžia dekoratyvinių balandžių augintojai. Esą dažnai siekdami pataupyti paukščių pardavėjai jauniesiems parduoda ne gebančius parskristi į namus sportinius balandžius, o pigesnių veislių. Šie esą nei randa namus, nei turi pakankamai jėgų parplasnoti.

Ala ir Denisas vos išėję iš Santuokų rūmų į dangų paleidžia sportinius pašto balandžius. Jaunieji sako, kad jiems tai – svarbus vestuvių simbolis.

„Meilę, tarpusavio supratimą reiškia, šilumą, šeimą“, – sako jaunieji.

Kitas jaunavedys, Vitalijus, sugalvojo padaryti staigmeną savo mylimajai Gretai. Nieko jai nežinant užsakė šiuos pašto balandžius ir štai jie jau skrieja į padangę.

REKLAMA
REKLAMA

„Dovanėlė žmonai. Paukščių paleidimas simbolizuoja meilę, amžiną meilę. Paleidi ir grįžta, kaip ir žmoną, vyrą, paleidi – ir vėl grįžta“, – sako Vitalij.

REKLAMA

45-erius metus balandžius jauniesiems nuomojantis Vladimiras sako, kad jie nepasiklysta. Paleisti netrukus grįžta į savo namus, kurie yra už kelių kilometrų nuo Santuokų rūmų.

„15 minučių ir namie“, – kalbėjo jis.

Nors Vladimiro balandžiai, kaip jis pasakoja, saugiai sugrįžta, kitus ištinka žiaurus likimas. Dekoratyvinių balandžių augintojų asociacijos pirmininkas Ramūnas Naruševičius atskleidžia baisią tiesą.

Pasak sparnuočių specialisto, ne visi žino, kokius balandžius gali paleisti, kokių ne. Ir ne tik dėl nežinojimo – esą neretas jauniesiems balandžius parduodantis verslininkas mieliau turguje nuperka dekoratyvinį balandį, kainuojantį iki 10-ies kartų pigiau, nei sportinį.

REKLAMA
REKLAMA

Sportinis gali parskristi į namus, dekoratyviniam nepakanka jėgų. Taigi neišmanantys jaunieji džiūgaudami paleidžia sparnuotį ne į dangų, o į pražūtį.

„Daugeliu atvejų tai būna vanagui mėsa, katinui mėsa“, – sako jis.

Specialistai neneigia gražios balandžių paleidimo į dangų simbolikos, tačiau tikina, kad tam tinka tik vienos rūšies balandžiai.

„Iš tūkstančio rūšių yra vienintelė, kurią galima leisti, tai būtent šie, va, pašto balandžiai. Tokios rūšies balandžiai mums nešiojo laiškus, kai neturėjome telefonų“, – sako balandžių augintojas Linas Petraška.

Kuo skiriasi dekoratyvinis balandis nuo pašto? Pašto balandis tai lygiai taip pat kaip laukinis, visas baltas, paprastas balandėlis. Dekoratyvinis tai turi čiūbelį, kuodelį, gali turėti dar kažką, spalvinę gamą, apaugusias kojytes.

Pasak specialistų, net ir sportiniams balandžiams būtinos tam tikros sąlygos, kad jie sugrįžtų. Paukščius derėtų paleisti kuo ankstesniu paros metu, šviesoje ir atviroje patalpoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų