REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remiantis naujausiomis apklausomis Didžioji Britanija pirmą sykį norėtų likti Europos Sąjungoje nuo pat 2016-ųjų, kuomet paaiškėjo šoką sukėlę „Brexit“ referendumo rezultatai.

Remiantis naujausiomis apklausomis Didžioji Britanija pirmą sykį norėtų likti Europos Sąjungoje nuo pat 2016-ųjų, kuomet paaiškėjo šoką sukėlę „Brexit“ referendumo rezultatai.

REKLAMA

Likus vos 5 mėnesiams iki Jungtinės Karalystės atsiskyrimo nuo ES kitų metų kovo pabaigoje, balsų skaičius dabar pasiskirstytų 54 proc. prieš 46 proc., atskleidė „Survation pollster“ atlikta 20 tūkst. britų apklausa.

Viskas priklausytų nuo jaunimo aktyvumo

Britų premjerė Theresa May nuolat kartoja, kad jokio referendumo iš naujo nesiūlys, nepaisant to, kad ankstesnieji šalies vadovai Tony Blairas Ir Johnas Majoras palaikė šią idėją, o 700 tūkst. žmonių surengė eitynes praėjusį mėnesį Londone šiuo klausimu.

Britų rinkimų ekspertas Johnas Curtice’as pažymėjo, kad svarbiausiu rodikliu vis tiek išliktų rinkimų aktyvumas. Jis atkreipė dėmesį, kad labiausiai pasikeitė jaunų žmonių požiūris, būtent todėl jų aktyvumas rinkimų dieną būtų svarbiausias faktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmas toks ženklus postūmis britų nuotaikose dėl „Brexit“ nuo pat balsavimo 2016-aisiais. Daugelis ligšiolinių apklausų prieš pasaulį supurčiusį referendumą rodė, kad Jungtinė Karalystė pasiliks Europos šalių sąjungoje, prie kurios prisijungė 1973-iais. 2016-ųjų gegužės 23-osios referendume 17,4 milijono (51,9 proc.) gyventojų pasisakė už atsiskyrimą, o 16,1 mln. (48,1 proc.) balsavo už pasilikimą.

REKLAMA

„Brexit“ šalininkai priešinasi idėjai pakartoti balsavimą ir cituoja tuometinį britų premjerą Davidą Cameroną, kuris užtikrino, kad referendumo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas. Tačiau tie, kurie palaiko idėją dėl naujo balsavimo, tvirtina, kad dabartinė Th. May atsiskyrimo vizija gerokai skiriasi nuo to, kai tai buvo pateikiama balsavimo metu.

„Regrexit“?

Apklausa parodė, kad nuomonę pakeitė daugelio Didžiosios Britanijos gyventojai. Birmingemas, Lutonas, Notingemas, Sloutas ir Sautamptonas – visi jie, skirtingai nuo balsavimo referendume, apklausos metu virto į „liekančius ES“.

REKLAMA
REKLAMA

„Survation“ spalio 20 – lapkričio 2 dienomis apklausė 20 tūkst. žmonių, ir tai buvo didžiausia apklausa nuo pat referendumo rezultatų paskelbimo.

Londonas ir Briuselis visą šį laikotarpį nesėkmingai bando sutarti dėl pasitraukimo sąlygų. Šiuo metu visiškai realus variantas, kad abiem pusėms nepavyks sutarti dėl „Brexit“, o tai nulems didžiulius nuostolius pačiai Didžiajai Britanijai.

Jeigu Th. May nepavyktų pasiekti susitarimo su ES, 36 proc. apklaustųjų norėtų pasitraukti be jo, 35 proc. tikėtųsi pasilikti ES, o 19 proc. norėtų pratęsti pasitraukimo laikotarpį.

Jeigu Th. May sutartų dėl pasitraukimo sąlygų, 43 proc. apklaustųjų norėtų jos jau sutartą variantą patvirtinti referendumu (arba išsakyti pageidavimą dar likti ES), o 37 proc. nenori papildomo balsavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų