REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
138
Kremavimas (nuotr. TV3)

Kasmet žiniasklaidoje pasklinda kalbos, kur vienaip ar kitaip kartojama: draudžiama bet kur barstyti artimųjų pelenus, nes tai draudžia valstybės įstatymai. Tačiau įdomiausia tai, kad įstatymuose toks draudimas konkrečiai neįvardijamas, o dėl jo ginčijasi net specialistai.

138

Kasmet žiniasklaidoje pasklinda kalbos, kur vienaip ar kitaip kartojama: draudžiama bet kur barstyti artimųjų pelenus, nes tai draudžia valstybės įstatymai. Tačiau įdomiausia tai, kad įstatymuose toks draudimas konkrečiai neįvardijamas, o dėl jo ginčijasi net specialistai.

REKLAMA

Prieš kelerius metus laidojant Lietuvos aktorę ir režisierę Galiną Dauguvietytę, žiniasklaidoje pasigirdo kalbos, kad jį esą palaidota nelegaliai, mat urna su jos pelenais palaidota ne kapinėse, o senelių ir tėvų sodyboje Biržų rajone. Pažeidėjais tapo ir Lietuvos ambasadorės prie UNESCO Ugnės Karvelis artimieji, kurie, mirusiosios pageidavimu, jos pelenus išbarstė Baltijos jūroje.

Įstatymuose draudimo nematyti

Žmonių palaikų laidojimo sąlygas ir tvarką reglamentuoja Žmonių palaikų laidojimo įstatymas. Jame numatoma, kad kremuoti palaikai laidojami juos dedant į kapavietę kapinėse arba į nišą kolumbariume, o pelenai išbarstomi kapinių kremuotų palaikų barstymo lauke.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kremuoti žmogaus palaikai urnoje gali būti laikinai (iki 3 mėn.) saugomi namuose ar kitose saugojimui tinkamose vietose.

„Pelenai išbarstomi kapinių kremuotų palaikų barstymo lauke ar kitaip Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintų kapinių tvarkymo taisyklių nustatyta tvarka, tačiau tai turi būti atlikta nepažeidžiant kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų bei viešosios tvarkos“, – rašoma įstatymo 15 straipsnyje.

REKLAMA

Tačiau niekur įstatyme konkrečiai neįvardijama, kad pelenus draudžiama barstyti, pavyzdžiui, savo sode ar į jūrą, ar kitoje norimoje vietoje gamtoje. Tai patvirtino ir Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento vyriausioji specialistė Vaiva Rumbutienė.

„Žmonių palaikų laidojimo įstatyme nenustatytas draudimas išbarstyti kremuotus žmogaus palaikus kitose vietose, todėl ir nenumatyta administracinė atsakomybė už tokią veiką“, – atsakyme tv3.lt patikino V. Rumbutienė.

Pelenų išbarstymas – ne laidojimas

Tuo metu advokatas Valdemaras Bužinskas atkreipia dėmesį į to paties įstatymo 2 str. 15 punktą, kuriame apibrėžiama laidojimo sąvoka, o joje numatomos ir visos galimos laidojimo rūšys. Pelenų išbarstymas ten nenumatomas.

REKLAMA
REKLAMA

„Laidojimas – žmogaus palaikų, taip pat kremuotų ar balzamuotų, užkasimas kape, padėjimas laidojimo rūsyje, kolumbariumo nišoje ar kitoje tam skirtoje vietoje“, – rašoma įstatyme.

„Dabar įsivaizduokite. Baltijos jūra, kuriai yra visa eilė ekologinių reikalavimų, bet koks kažko išbarstymas ar numetimas į Baltijos jūrą, jeigu nenumatytas įstatyme, yra draudžiamas. Toliau dar yra viešoji tvarka – šiukšlinimas. Tai jau rodo nepagarbą. Nors simboliškai tai atrodo labai didelė pagarba, bendru principu tai rodo nepagarbą“, – tv3.lt kalbėjo V. Bužinskas.

Pelenus barstyti draudžia Bažnyčia

Bent jau katalikai gali būti tikri, kad pelenų barstyti bet kur negali. 2016 m. spalį Vatikanas katalikams uždraudė barstyti mirusiųjų pelenus, taip norint užtikrinti, kad juos pasieks maldos ir geriau bus išsaugotas mirusiojo atminimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Katalikų bažnyčia numato, kad palaikai po kremavimo turi būti palaidoti kapinėse ar kitoje pašventintoje vietoje. Bažnyčia draudžia mirusiojo pelenus laikyti namuose ar barstyti juos jūroje.

„Lietuvoje tos [pelenų barstymo] praktikos niekada nebuvo. Ta praktika Lietuvoje ne vien Bažnyčios nebuvo palaikoma, bet ir valstybės, valstybės įstatymai irgi draudžia išbarstyti pelenus. Tai popiežius rašė pasauliniu mastu. Turiu bičiulį kunigą Honkonge, tai ten yra nuolatinė pelenų išbarstymo praktika. Ir jie nesupranta šio popiežiaus laiško. Jiems tai buvo aktualu, mums – ne, niekada nebuvo aktualus šitas dalykas“, – tv3.lt kalbėjo kunigas Mykolas Sotničenka.

REKLAMA

Vis dėlto vyskupams paliekama teisė nepaisyti šių taisyklių, jei yra ypatingų aplinkybių, susijusių su vietos papročiais ir įpročiais.

„Toje instrukcijoje dėl pelenų barstymo buvo parašyta, kad vyskupai gali leisti pelenus namuose. Bet apie išbarstymą buvo galutinis toks sprendimas, kad negalima išbarstyti“, – patikslino kunigas M. Sotničenka.

Palaikų kremavimui Vatikanas pritarė tik 1963 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų