REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę viename Vilniaus sporto klubų numirė 1945 metasi gimęs vyras. Vyro sveikata suprastėjo įlipus į baseiną. Medikai bandė gelbėti, tačiau, deja, nesėkmingai. 

Praėjusią savaitę viename Vilniaus sporto klubų numirė 1945 metasi gimęs vyras. Vyro sveikata suprastėjo įlipus į baseiną. Medikai bandė gelbėti, tačiau, deja, nesėkmingai. 

REKLAMA

Apie tai, kodėl gana dažnai garbaus amžiaus senjorų mirtis tyko baseinuose arba sporto klube, aktyviau sportuojant, tv3.lt papasakojo Medicinos ir diagnostikos centro gydytoja kardiologė Virginija Rudienė. 

Aterosklerozė yra nebyli

Medikės teigimu, plaukiojimas baseine yra fizinė veikla, natūralus krūvio mėginys širdies ir kraujagyslių sistemai. Aterosklerozė, kuri gali pasireikšti kaip išeminė širdies liga, dešimtmečiais gali būti nebyli.

Žmonėms, norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliari fizinė veikla, tai viena iš profilaktikos priemonių, tačiau sergantiems žmonėms, fizinės veiklos metu, esant aterosklerotiniams vainikinių (maitinančių širdies raumenį) kraujagyslių pakitimams, fizinės veiklos metu padidėja deguonies poreikis širdies raumeniui, pakyla pulsas, arterinis kraujo spaudimas, ko pasekoje gali įvykti kraujagyslės spazmas arba „atitrūkti“ aterosklerotinės plokšteles (kurios užkemša kraujagysles), o tai gali sukelti miokardo infarktą, grėsmingus ritmo sutrikimus ir/ar staigią mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyresnio amžiaus žmonės, ypač vyrai, turi didesnę riziką įvykti nepageidaujamiems įvykiams kaip miokardo infarktas, kadangi vyrai dažniau nei moterys turi pažengusias aterosklerotinės ligos formas.

REKLAMA

Vyrai dažnai ignoruoja jau ilgą laiką esamą blogą savijautą ir nesitikrina reguliariai. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad vyresni žmonės dažnai turi ir kitų gretutinių ligų, kurios gali pabloginti sveikatos būklę", - sako medikė.

Būtina stebėti save

Gydytojai sako, kad prieš einant į baseiną, kiekvienu atveju būtina įvertinti savo galimybes ir esamą sveikatos būklę. 

Reikėtų įvertinti savo galimybes ir esamą sveikatos būklę. Vyresnio amžiaus žmonėms, prieš užsiimdami fizine veikla ir turintys daug gretutinių susirgimų arba turintys didelę riziką išsivystyti širdies ir kraujagyslių ligoms (padidėjęs cholesterolio kiekis, aukštas kraujospūdis, esami ritmo sutrikimai, padidėjusi gliukozės koncentracija kraujyje ir kt.) visada turėtų pasitarti su gydytoju.

REKLAMA
REKLAMA

Esant baseine, reikėtų vengti ilgo buvimo karštose pirtyse, kurios gali sukelti skysčių ir gyvybiškai svarbių mikroelementų trūkumą (kaip kalis ir magnis).

Viskas palaipsniui 

Taip pat per didelio fizinio aktyvumo, neiti į baseinus, esant paūmejusiems kitų, gretutinių ligų simptomams, neiti sportuoti ir užsiimti fizine veikla po alkoholio vartojimo, prieš einant – įsitikinti, kad pulsas ir kraujospūdis yra normos ribose, plaukioti šalia vietų, kur arčiau yra gelbėtojai, kad blogai pasijutus, būtų greičiau pastebėti.

Fizinę veiklą visada reikia didinti palaipsniui.

Atsiradus dusuliui, skausmui ar kitiems nemaloniems pojūčiams širdies plote, pajutus dažną ir/ar neritmiška širdies plakimą, reikėtų nutraukti fizinę veiklą, ir kreiptis į darbuotojus pagalbos, kad esant reikalui laiku būtu suteikta ir iškviesta pagalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų