REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vaikas ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Šokas Jonavoje: Žeimių miestelio mokykloje vaikai apsikrėtė salmonelėmis užterštu maistu. Apie tai tv3.lt pranešė skaitytoja. 

9

Šokas Jonavoje: Žeimių miestelio mokykloje vaikai apsikrėtė salmonelėmis užterštu maistu. Apie tai tv3.lt pranešė skaitytoja. 

REKLAMA

Žeimių mokyklos direktorė Dijana Vazgienė tvirtino žinanti apie šį faktą ir apie tai, kad šiuo metu atliekamas tyrimas. 

„Žinau. Tai buvo antroje spalio pusėje, prieš mokinių atostogas. Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl sergančių vaikų. Mūsų mokykloje mokosi vaikai nuo dvejų metų iki dešimtos klasės.

Kiek žinome, į gydymo įstaigą pateko darželinio amžiaus vaikas, priešmokyklinukė mergaitė ir vienas pradinukas. Tokie duomenys yra oficialūs. Gal šiandien yra ir kitokie duomenys. Tokius duomenis turiu surašytus akte: trys oficialūs salmoneliozės atvejai.

Vaikai jau pasveikę. Viskas vyko spalio 17-18-ąją dienomis. Atliekamas tyrimas, dėl ko atsirado šie atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek žinau, pas tiekėjus nerasta jokių pažeidimų, tačiau tvirtinti negaliu, nes neturiu galutinių duomenų. Buvo paimta 17 mėginių, tačiau lyg ir nieko nerasta, tačiau gal per tą laiką dingo bakterija? Negaliu to tvirtinti“, - aiškina direktorė.

REKLAMA

Atlikti tyrimai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Jonavos skyriaus inspektorė Giedrė Čekanavičienė sako, kad Žeimių mokykloje jie lankėsi ir atliko savo tyrimus, bet išvadų dar neturi.

„Du vaikai susirgo skirtingu metu, nežinau ar tai pasitvirtino, bet tyrėme, kaip galimą salmoneliozės atvejį. Atlikome maisto tvarkymo vietos kontrolę, ėmėme nuoplovas, niekas neišaugo, viskas tvarkoje. Iš darbuotojų imtų mėginių taip pat niekas neišaugo, girdėjau tai iš neoficialių šaltinių. Gali būti, kad užkratas buvo grupėje”, - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Veterinarijos specialistė tikino, kad virtuvėje buvo atlikti visi būtini tyrimai.

„Mes virtuvėje atlikome tyrimą ir neradome nieko, kas galėtų sukelti šį (salmoneliozės) protrūkį. Gal kažkas yra šeimose, nes mes neatliekame epidemiologinio tyrimo, jį atlieka visuomenės sveikatos centras.

Jis turi pateikti ir išvadas. Mes gavome pirmąsias žinias, kad ten susirgo du vaikai, išsyk nuvažiavome, atlikome patikrinimą, ėmėme nuoplovas nuo paviršių, darbuotojų rankų.

Taip pat nurodėme atlikti dezinfekciją, kuri buvo atlikta. Ėmėme kiaušinių mėginius, geriamo vandens mėginius ir visi tyrimai buvo geri, o pažeidimai buvo smulkūs. Iš savo pusės mes nieko blogo neradome”, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Jonavos skyriaus inspektorė Giedrė Čekanavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsikrėtė mokykloje

Kauno visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė sako, kad jų centras tyrimo dar nebaigė, bet tikėtinus salmoneliozės protrūkio kaltininkus įvardyti jau gali.

„Tyrimas dar nėra baigtas ir laukiame galutinių rezultatų. Žinome, kad medicininės pagalbos kreipėsi trys vaikai, turime du patvirtintus salmoneliozės atvejus ir vieno atvejo rezultatų dar laukiame.

Mes nedarome prielaidos, kad vaikai užsikrėtė šeimose, nes užsikrėtusiųjų šeimų nariai – nesusirgo“, – sakė specialistė. Anot jos, vaikai salmonelioze užsikrėtė Žeimių mokykloje.

Užkratas buvo maiste

„Vaikai yra epidemiologiškai susiję, nors lanko skirtingas mokyklos grupes ir klases. Mes įtariame, kad vaikai užsikrėtė mokyklos valgykloje, kurioje valgė „Bruneros“ gamintą maistą.

REKLAMA

Įtariame, kad užsikrėtė nuo jų maisto, nes atlikus visus tyrimus valgykloje ir pas jos darbuotojus nieko neradome. Valgykla tvarkinga, o darbuotojai sveiki. Taigi, darome išvadą, kad užkratas buvo maiste, kurio nebuvo galima patikrinti, nes jis jau buvo išvežtas. Pranešimą mes gavome po keturių ar penkių dienų ir maisto patikrinti jau negalėjome.

Daugiau mažiau viskas suveda į tai, kad dėl protrūkio kaltas „Bruneros“ tiektas maistas“, – sakė J. Arbočienė.

Mokyklai tiekiančio maisto VšĮ ,,Bruneros" Jonavos skyriaus direktorė Giedrė Jasiulienė tv3.lt pateikė oficialią versiją apie galimą salmoneliozės atvejį. 

Žeimių mokyklos valgykloje ruošiamą maistą valgo apie 180 moksleivių, per 50 darželinukų.

Galimai apsikrėtusios salmonėlėmis užterštu maistu darželinukės mama, dirbanti darželio auklėtoja, prisipažino, kad susirgimo išvakarėse dukrytė namuose valgė rūkytos vištienos, pirktos iš prekybos centro. Praėjus kuriam laikui, išgirdome, kad galimai užsikrėtė antras vaikas.

REKLAMA

Spalio 18 d. (ketvirtadienį) Žeimių mokyklos valgykloje pradėtas patikrinimas, kurį atliko du Kauno VMVT atstovai- viršininko pavaduotojas ir inspektorius bei Jonavos VMVT du atstovai. Dalyvavo ir Kauno visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus atstovė.

Paimta 20 aplinkos mėginių (plovinių) nuo gamybos stalų, indų,inventoriaus paviršių darbuotojų rankų, darbo rūbų. Paimti kiaušinių ir vandens mėginiai.

Spalio 19 d. ( penktadienį ) VMVT atstovai pakartotinai paėmė 10 mėginių. Valgyklos darbuotojos išsiųstos į Kauną pas medikus praeiti pakartotinį sveikatos patikrinimą. Dirbti buvo leista. Iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto gavus visų atliktų tyrimų rezultatus, Jonavos VMVT priėmė sprendimą, kad nuo spalio 22 d. valgyklos darbą galima atnaujinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas maistas Žeimių daugiafunkcinio centro auklėtiniams ruošiamas mokyklos valgykloje, iš niekur neatvežamas ir neišvežamas, todėl Kauno visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus vedėjos J. Arbočienės teiginys, kad maistas buvo išvežtas, melagingas ir niekuo nepagrįstas.

Visi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto tyrimų rezultatai paneigė esant salmoneliozės užkratą valgykloje. Todėl Jonavos VMVT skyriaus inspektorei G. Čekanavičienei ir kyla pagrįstos abejonės dėl užkrato šeimose ar grupėje, nes ,, du vaikai susirgo skirtingu metu".

Tad, kas atsakys į klausimus, kodėl sveikatos patikrinimui nebuvo siųstos darželio auklėtojos, kurios valgyklos darbuotojų paruoštą maistą dalina vaikams, deda į lėkštes, paduoda įrankius, padeda pavalgyti mažiesiems?

Ir kodėl kaltinamas maisto tiekėjas, kurio veiklos patikrinimas pagal visus norminius aktus tik patvirtina, kad maistas Žeimių daugiafunkciniame centre ruošiamas pagal visus vaikų maitinimui keliamus reikalavimus ir griežtai laikantis maisto saugos ir higienos praktikos taisyklių?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų