REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika siūlo grįžti prie privalomo naminių gyvūnų ženklinimo, tačiau šįkart tai daryti nemokamai.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika siūlo grįžti prie privalomo naminių gyvūnų ženklinimo, tačiau šįkart tai daryti nemokamai.

REKLAMA

„Siūlome, kad kates ir šunis būtų privaloma ženklinti poodinėmis mikroschemomis. (...) 2019-aisiais valstybės lėšomis bus nemokamai ženklinami visi šunys, o 2020-aisiais – dar ir katės, todėl gyventojams rūpesčių nekils ir kaštus padengs specialiai numatytas valstybinis finansavimas“, – pranešime cituojamas „valstietis“ K. Mažeika.

Preliminariai vertinama, kad pagal tikėtiną vidutinę mikroschemos bei paslaugos teikimo kainą, kuri sieks apie 5 eurus, pereinamuoju laikotarpiu bus kompensuojama visiems gyvūnų šeimininkams.

Bendra visų gyvūnų augintinių ženklinimo kaina gali siekti iki 6 mln. eurų. Planuojama, kad šių lėšų poreikis pasiskirstys per trejus metus ir kasmet sieks po 2 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Ženklinimo programoms lėšas planuojama skirti per Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą. Pasak projekto rengėjų, šias lėšas savivaldybės galės naudoti ne tik katėms ir šunims ženklinti, bet ir kastracijos, kitoms programoms.

REKLAMA

Pasak K. Mažeikos, privalomo ženklinimo praktika leidžia apsaugoti gyvūnus ir įpareigoja atsakingai rūpintis gyvūnu visą jo gyvenimą.

Rengėjai tikisi, kad numačius nemokamą ženklinimą pavyks išvengti ankstesnio pasipriešinimo dėl šio siūlymo, susijusio su gyventojams tenkančiomis ženklinimo išlaidomis.

Privalomas gyvūnų ženklinimas Lietuvoje buvo įvestas 2016 metais, tačiau birželį jo atsisakyta, motyvuojant, kad „privalomas ženklinimas ir jų registracija sukėlė nereikalingą įtampą tarp gyventojų, didžioji gyventojų dalis yra tam nepasiruošusi“.

REKLAMA
REKLAMA

Naująjį įstatymo projektą registravo skirtingoms Seimo frakcijoms atstovaujančių Seimo narių grupė – „valstietis“ Kęstutis Mažeika, „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, liberalas Eugenijus Gentvilas, konservatorius Edmundas Pupinis, Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Rimas Andrikis, socialdarbiečių frakcijos narys Antanas Vinkus ir kiti.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų