REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kibernetiniai nusikaltėliai puola Seimą. Visų Šventųjų dieną parlamentarai sulaukė staigmenos, elektroninėse pašto dėžutėse rado tūkstančius šlamštlaiškių. Kol Seimo nariai piktinasi ir incidentą vadina kibernetine ataka, informacinių technologijų specialistai aiškina, kad parlamentarai tapo internetinio chuliganizmo aukomis.

Kibernetiniai nusikaltėliai puola Seimą. Visų Šventųjų dieną parlamentarai sulaukė staigmenos, elektroninėse pašto dėžutėse rado tūkstančius šlamštlaiškių. Kol Seimo nariai piktinasi ir incidentą vadina kibernetine ataka, informacinių technologijų specialistai aiškina, kad parlamentarai tapo internetinio chuliganizmo aukomis.

REKLAMA

Konservatorius, parlamentaras Laurynas Kasčiūnas elektroninio pašto dėžutę tikrina reguliariai. Kaip ir kiekvienas lietuvis, Seimo narys kartais gauna įvairiausių šlamštlaiškių, nepageidaujamų, kenkėjiškų, reklaminių žinučių, kurias kaskart ištrina. Tačiau lapkričio pirmosios rytą tokių laiškų Kasčiūnas gavo kur kas daugiau – apie 5 tūkst.

„Aš stengiausi tų pačių laiškų neatidarinėti, bet iš tų pavadinimų bandžiau įskaityti tematiką. Pasiūlymų ir knygų, ir kelionių, ir grožio salonų, bet pati labiausiai įsiminusi tema, tai turbūt yra „Alkoholic next door Subscription“, turbūt yra kažkokia organizacija, iniciatyva, kuri bando kovoti su šituo dalyku“, – pasakojo L. Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

L. Kasčiūnas ne vienintelis parlamentaras, kurio elektroninio pašto dėžutė paskendo šlamšte. Kitas konservatorius Arvydas Anušauskas taip pat gavo tūkstančius reklaminių žinučių. Dalį jų Seimo narys išspausdino.

REKLAMA

„Darbiniame pašte nebūna tiek daug laiškų, būna akcijos, kuomet agituoja balsuoti už vieną ar kitą įstatymą, tada gaunam kokį šimtą, du šimtus, tris šimtus laiškų vienu metu, tai būna toks maksimumas, bet retai. Dabar buvo 6000 laiškų kur prašoma prisijungti, kad gauti naujienlaiškius“, – tikino A. Anušauskas.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro duomenimis per vakarykštę kibernetinę ataką išviso nukentėjo 11-a Seimo narių. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, liberalė Aušrinė Armonaitė ir gausybė konservatorių: Arvydas Anušauskas, Rasa Juknevičienė, Laurynas Kasčiūnas, Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis bei kiti.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių atrodė daugiau, kaip toks pokštas galėtų būti, bet vis dėlto, kai tie laiškai nesustodami toliau tvindė pašto dėžutes, mano atveju tai buvo ir asmeninė pašto dėžutė ir kadangi tai buvo daroma sistemiškai, tai galima vadinti ataka“, – paaiškino G. Landsbergis.

Seimo nariai gali tik spėlioti, kokiu tikslu buvo tvindomos jų elektroninio pašto dėžutės.

„Pavyzdžiui, jeigu būtų organizuojama dar platesnio masto ataka, kad žmonės negalėtu paštu naudotis, kurį laiką“, – tikino G. Landsbergis.

„Organizuota ataka, reakciją į ją, na, ji duoda kažkokios informacijos visiems, kuriems įdomu, kiek mes sugebam apsaugoti savo pašto dėžutes, kaip elgiamės, ką darom, tai čia galbūt testas, kuris galėtų būti naudingas, planuojant rimtesnes atakas“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių pašto dėžutės nebuvo atakuojamos. Tačiau nukentėję Seimo nariai abejoja, kad kibernetiniai nusikaltėliai norėjo specialiai pakenkti konservatoriams.

„Tai dabar mes pasakysim, kitą naktį „valstiečių“ paštus užplus laiškai ir tada atrodys, kad konservatoriai kažką užsakė, nes tie, kurie organizavo pasitaisys. Čia nesusiję su opozicija, pozicija“, – teigė A. Anušauskas.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centras šio incidentą vengia vadinti ataka.

„Mes vertiname, kaip incidentą.  Jei tai vertinti, kaip ataką, tai tikrai žemo poveikio, pavojingumo lygio. Kvalifikacijos aukštos tikrai nereikia. Nuomojami ir net yra internete prieinamos automatizuotos priemonės „spam“ laiškų išsiuntinėjimui. Deja, taip ir diletantas gali tokias atakas atlikti“, – sakė Kibernetinio saugumo centro vadovas Rytis Rainys.

REKLAMA

Tą patį aiškina ir informacinių technologijų specialistai. Esą šios atakos metu nukentėjo ne tik Seimas.

„Nukentėjo ir portalai. Pavienių portalų, kurių aš nenoriu įvardinti elektroniniai paštai gavo tuos pačius laiškus, kuriuos gavo ir Seimo nariai, portalai susitvarkė per pusvalandį, Seimo nariai vis dar verkia. Tai yra chuliganizmas, internetinis, klasikinis, kai jūsų vardu kažkas užeina į portalą ir Jus užprenumeruoja kažkokioms naujienoms“, – tvirtino IT specialistas Marius Pareščius. 

Nacionalinis kibernetinis centras padėjo sutvarkyti Seimo narių elektroninio pašto filtrus. Parlamentarai daugiau kenksmingų laiškų neturėtų gauti.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų