REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
Nusikaltimas ir bausmė (asociatyvi nuotrauka) (nuotr. 123rf.com)

Ši kriminalinė istorija sugrąžina mus daugiau kaip 20 metų į praeitį. Aprašomi įvykiai klostėsi ne kuriame iš didmiesčių, o nedideliame Visagino miestelyje. Net ir jame, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, tuomet būrėsi banditų grupuotė.

119

Ši kriminalinė istorija sugrąžina mus daugiau kaip 20 metų į praeitį. Aprašomi įvykiai klostėsi ne kuriame iš didmiesčių, o nedideliame Visagino miestelyje. Net ir jame, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, tuomet būrėsi banditų grupuotė.

REKLAMA

Bet vienos muštynės, kurios baigėsi aukos subadymu, pakeitė situaciją negrįžtamai. Apie tai rašoma kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose. Pateikiame svarbiausius faktus apie tai, kaip buvo suduotas smūgis Visagino mafijai.

Septyni kaltinamieji

Visagino prokuratūra prieš daugiau kaip du dešimtmečius pateikė kaltinimus septyniems miesto gyventojams dėl įvykių prie baro „Gril“, kai buvo sumuštas ir mirtinai subadytas peiliu Vladimiras Devinčiukovas.

Kaltinimai buvo pareikšti vienos kavinės administratoriui Stanislavui Tatareliui, kuris, kaip manoma, buvo vietinės gaujos lyderis. Jis apkaltintas V. Devinčiukovo nužudymu bei chuliganizmu.

REKLAMA
REKLAMA

Dar šešiems visaginiečiams tuomet pareikšti kaltinimai dėl piktybinio chuliganizmo. Išskyrus S. Tatarelį, visi kiti teismo laukė būdami laisvėje. Tad šįkart plačiau apie pagrindinį įtariamąjį ir vėliau jo auka tapusį V. Devinčiukovą.

REKLAMA

Raumeningas padavėjas

S. Tatarelis gimė Vilniuje, vėliau gyveno Zarasuose. Dirbo restorano padavėju ir pasižymėjo tuo, kad visus ginčus su klientais spręsdavo kumščiais, niekada pagalbon nesikviesdavo policijos.

Artėjant privatizacijai, S. Tatarelis, dar vadinamas Stasu, buvo užsimojęs vieno iš ežerų pusiasalyje įrengti viešbutį-turistų aptarnavimo centrą, tačiau planas nepavyko.

Apie 1993 metus prie Zarasų restorano kilo konfliktas tarp Staso ir tokio F. N. Manoma, kad tąsyk Stasas šaudė iš kovinio pistoleto. F.N. buvo sužeistas. Dėl įvykio prokuratūroje buvo iškelta byla, tačiau ją teko sustabdyti, nes ginklo rasti nepavyko, o nukentėjusysis ilgainiui pakeitė parodymus.

REKLAMA
REKLAMA

Po šio įvykio S. Tatarelis apsigyveno Visagine. Jis ir anksčiau dažnai lankydavosi šiame mieste, palaikė ryšius su gerai policijai pažįstamais broliais Kuprejevais – „Miačikų“ grupuote.

1995 metais Stasas prevencine tvarka buvo sulaikytas Utenoje. Buvo manoma, kad jis yra susijęs su automobilių vagystėmis, tačiau tai nebuvo įrodyta.

Pistoletai prie viešbučio

1996 metų kovą, naktį, prie miesto turgaus teritorijoje esančio restorano nuaidėjo šūviai. Buvo sužeistas policijai gerai pažįstamas Bronius Miškinis. Šaudė, kaip manoma, Stasas ir jo draugas Donuškinas.

Buvo iškelta byla, tačiau nukentėjėlis nebuvo nusiteikęs bendradarbiauti su teisėsauga, todėl iškart pričiupti S. Tatarelio nepavyko. Beje, po įvykio policijai paskambino anonimas ir pranešė, kad dėžėje prie viešbučio „Aukštaitija“ yra du koviniai pistoletai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nurodytoje vietoje pareigūnai iš tiesų rado du kovinius ginklus, iš kurių buvo šaudyta prie restorano. Kiek vėliau kilo įtarimų, kad S. Tatarelis ir jo kompanija užsiima turto prievartavimu, todėl 1996-ųjų gegužės pabaigoje „Aro“ vyrai sulaikė Stasą, kai jis ėmė iš nukentėjusiojo pinigus.

Kaltinimai buvo pateikti ir dėl šūvių prie restorano. S. Tatarelis buvo suimtas porą metų, vėliau paleistas. Ši 1996-ųjų byla buvo baigta tik po kelerių metų. Dalis kaltinimų buvo įrodyta ir paskirta bausmė, tačiau įskaičius įkalinimą parengtinio tardymo metu ir pritaikius amnestiją Stasui už grotų sėsti nebeteko.

Saugumiečiams – į kaulus

Tais pačiais 1996-aisiais, balandžio pabaigoje, Zarasuose buvo nušautas vietinei policijai gerai pažįstamas Artūras Norbutas, pravarde King Kongas. Tarp jo ir Staso anksčiau yra kilę konfliktų, mat King Kongas buvo sumušęs Staso draugą Miačiką.

REKLAMA

Buvo liudytojų, kurie nužudymo dieną matė S. Tatarelį Zarasuose. Staso bute buvo atliktos kratos, jis buvo trumpam sulaikytas. Tačiau jis pats teigė, kad nužudymo metu buvo Visagine ir šventė gimtadienį. Šio alibio pareigūnams nepavyko paneigti, tad King Kongo nužudymas taip ir liko neatskleistas.

1997-ųjų spalio pabaigoje Visagine, restorane „Troika“, buvo užpulti ir sumušti du Valstybės saugumo departamento pareigūnai. Netrukus po to Visaginą užgriuvo Vilniaus pareigūnai iš STT, Mokesčių policijos, saugumo. Padedant „Arui“ mieste buvo atliekamos masinės kratos, sulaikyti keli asmenys.

Tarp jų – restorano „Troika“ direktorius Aleksandras Muškovas. Po šių įvykių iš Visagino į Rusiją pabėgo ir iki šiol ten gyvena S. Kuprejevas-Miačikas. Tokiu būdu S. Tatarelis liko vienvaldžiu miesto nusikaltėlių pasaulio lyderiu, tačiau tapo atsargesnis. Paradoksalu, bet dėl to jo įtaka susilpnėjo, į miestą pradėjo veržtis menką autoritetą turinčios vagišių grupelės, tokias kaip V. Devinčiukovo bei V. Panovo kompanija.

REKLAMA

Prokuroro klaidos

2000-ųjų rugsėjį S. Tatarelio pavardė vėl nuskambėjo per visą Lietuvą. Tuo metu jo byla buvo nagrinėjama teisme. Tačiau tai vyko vangiai, dingo svarbus bylos liudytojas.

Tuo laiku policija gavo operatyvinės informacijos, kad Stasas ir jo aplinka ruošiasi sukompromituoti kaltinimą teisme palaikantį prokurorą Romaną Bareiką. Apie tai prokuroras buvo informuotas oficialiu raštu ir visur su savimi ėmė nešiotis tarnybinį ginklą.

Vieną dieną, tiksliau, rytą, ginkluotas prokuroras ėjo gatve ir sutiko savo pažįstamą Michailą, su kuriuo kartu buvo ir Stasas. R. Bareikai kilo mintis, kad prie degtinės butelio iš Staso būtų galima išgauti naudingos informacijos, todėl abu sutiktuosius pasikvietė į svečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Begeriant prokuroras nieko gero nesužinojo ir netikėtai užmigo. Kai prabudo, bute nebebuvo Staso, o ant staliuko – tarnybinio pistoleto „Makarov“. Prokuroras įvairiais būdais bandė ginklą atgauti, tačiau nesėkmingai. R. Bareika apie ginklo praradimą prokuratūros vadovo neinformavo.

Po mėnesio kažkas STT agentams Vilniuje suteikė informacijos, jog Visagino prokuroras R. Bareika prarado tarnybinį ginklą. Patikrinus viskas pasitvirtino ir prokuroras buvo atleistas iš darbo už prokuroro vardo diskreditavimą. Po šio įvykio pasklido gandas, kad Stasas yra STT agentas. Akivaizdu, kad STT agentams apie tai pranešė jei ne jis, tai kas nors iš jo aplinkos žmonių.

REKLAMA

V. Devinčiukovo galas

Kaip jau minėta, nuo 1997-ųjų Visagine ėmė lankytis visokie smulkūs vagys, tarp jų ir Vladimiro Devinčiukovo grupuotė. Manoma, kad tai nepatiko S. Tatareliui ir jo aplinkos žmonėms.

Tais pačiais metais bare „Gril“ peiliu buvo sužalotas V. Pačezercevas. Jis atsisakė policijai duoti parodymus, tačiau žinoma, kad šis V. Devinčiukovo draugelis nukentėjo nuo Staso aplinkos.

Tų pačių metų rugsėjo pabaigoje netoli restorano „Troika“ 38 peilio dūriais buvo nužudytas kitas V. Devinčiukovo grupuotės narys – E. Panovas. Ir šis kol kas neatskleistas nužudymas siejamas su Staso aplinka.

1997-ųjų balandį į aną pasaulį iškeliavo ir dukart anksčiau teistas V. Devinčiukovas. Jis su savo broliu Anatolijumi, draugais O. Volkovu, G. Velička, R. Kaninšanecu ir mergina sumanė praleisti laiką vienoje kavinėje, tačiau administratorius S. Tatarelis kompanijos neįleido.

REKLAMA

Tada visi nuvyko į barą „Gril“, kur ir linksminosi, tačiau neilgai. Netrukus čia atsirado S. Tatarelis su savo kompanija ir ėmė mušti O. Volkovą, kuris įtartas apvogęs kioską prie „Troikos“. Pargriautam ir spardomam O. Volkovui atėjo į pagalbą draugai, tačiau ir jiems kliuvo, o V. Devinčiukovą, jau sprunkantį, pasivijo Stasas ir dar vienas iš jo kompanijos.

Vieno daugiabučio laiptinės 5-ajame aukšte, kaip manoma, Stasas pasivijo bėglį ir šešiais peilio dūriais jį nužudė. Keista tai, kad nei mušeikos, nei mušamieji nebuvo girti, viskas vyko blaiviomis galvomis. Stipriai sumuštas O. Volkovas atsisakė duoti parodymus.

Beje, V. Devinčiukovas buvo liudytojas urano kasetės vagystės iš atominės elektrinės byloje, tačiau ši aplinkybė su nužudymu nėra susijusi. S. Tatareliui kaltinimai paremti liudytojų parodymais.

Nusikaltime dalyvavę asmenys buvo teisiami ir sulaukė įvairių bausmių. Tačiau faktas tas, kad po tokio smūgio Visagine tapo ramiau. Visagino grupuotė buvo išardyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų