REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos prezidentas, o tuo pačiu ir vyriausiasis karinių pajėgų vadas, įsakė savo karinei vadovybei, kuri yra atsakinga už Pietų Kinijos jūros regioną, „pasiruošti karui“, skelbiama „Business Insider“.

Kinijos prezidentas, o tuo pačiu ir vyriausiasis karinių pajėgų vadas, įsakė savo karinei vadovybei, kuri yra atsakinga už Pietų Kinijos jūros regioną, „pasiruošti karui“, skelbiama „Business Insider“.

REKLAMA

Ekonominio karo grėsmės pamažu virsta realaus karo grėsme, o abiejų šalių lyderiai pastaruoju metu „pasižymėjo“ karingais pareiškimais.

Užduotis – pasirengti karui

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas praėjusią savaitę lankydamasis pietų flotilėje dar sykį pažymėjo būtinybę kurti tokias ginkluotąsias pajėgas, kurios galėtų „kariauti ir laimėti karus“ šių laikų pasaulyje. „Mes turime stiprinti karių parengties, jungtines ir konfrontacines pratybas, siekiant sustiprinti šauktinių galimybes ir pasirengimą karui“, – aiškino jis, pridūręs, kad komanda turi „svarbią karinę atsakomybę“ „atsižvelgti į visas sudėtingas situacijas ir atitinkamai parengti kritinio atvejo planus“.

„Jūs nuolat saugote fronto liniją, ir atliekate pagrindinius vaidmenis saugant nacionalinės teritorijos suverenumą ir jūrų interesus, – cituojamas Xi Jinpingas, – Aš tikiuosi, kad jūs galite įgyvendinti šias šventas ir kilnias misijas“.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu Kinijos gynybos ministras Wei Fenghe oficialiai perspėjo, kad Kinija „neatiduos nė vieno savo teritorijos gabalėlio“, pridūręs, kad iššūkiai dėl Taivano gali priversti Kiniją panaudoti karinę jėgą.

REKLAMA

JAV karinis laivynas neseniai išsiuntė du laivus per Taivano sąsiaurį, kas sukėlė didžiulį Pekino pasipiktinimą, kaip ir JAV bombonešių skraidymas zonoje virš Pietų Kinijos jūros.

Situacija regione vėl įkaito pastaraisiais mėnesiais. Kinijos nepasitenkinimą kelia reguliarūs JAV bombonešių „B-52“ skrydžiai regione, amerikiečius – Kinijos karo laivai ir lėktuvai, pavojingai priartėjantys prie amerikiečių.

JAV laivyno admirolas šią savaitę skelbė, kad jo šalis ir toliau atliks reikalingas operacijas regione ir mes iššūkį „nepagrįstoms teritorinėms pretenzijoms“.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonominis karas ir šnipinėjimas

JAV kariniai veiksmai Taivane, kai kurių ekspertų nuomone, gali būti siejami su Kinijos bandymu atsakyti į ekonominį karą tarp šių dviejų valstybių.

Trečiadienį JAV atstovai apkaltino Kiniją pavogus lėktuvų variklių brėžinius iš privačių bendrovių kompiuterių. Tai tik paskutinis kaltinimas vagyste, anksčiau JAV buvo skelbiama apie kišimąsi į rinkimus, pramoninį šnipinėjimą. Kinų telekomunikacijų gigantė „Huawei“ ir JAV vartotojai susilaukė saugumo perspėjimų dėl „nesaugios įrangos“. Formaliai draudimas galioja tik valstybiniams užsakymams, tačiau amerikiečių bendrovės viena po kitos atsisako bendradarbiauti su „Huawei“, todėl į šios šalies rinką kinams patekti faktiškai nebeliko galimybių.

Rugsėjo pabaigoje Čikagoje buvo sulaikytas kinų kilmės amerikietis, bandęs verbuoti amerikiečių inžinierius, įskaitant ir tuos, kurie dirba su kariuomenės projektais.

JAV teisėsaugos atstovai tikina, kad „tai tik pradžia“ – tyrimų dėl kinų ekonominio šnipinėjimo yra ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų