REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gastroezofaginis refliuksas – dažna problema, su kuria susiduria lietuviai. Tačiau neretai žmonėms sunku atpažinti šią varginančią ligą. Kaip tinkamai ją pastebėti, kokių maisto produktų vengti ir kaip kovoti su nuolatiniu rėmeniu, atskleidžia Vilniaus universiteto Santaros klinikų gastroenterologė Ramunė Bytautienė.

Gastroezofaginis refliuksas – dažna problema, su kuria susiduria lietuviai. Tačiau neretai žmonėms sunku atpažinti šią varginančią ligą. Kaip tinkamai ją pastebėti, kokių maisto produktų vengti ir kaip kovoti su nuolatiniu rėmeniu, atskleidžia Vilniaus universiteto Santaros klinikų gastroenterologė Ramunė Bytautienė.

REKLAMA

Gastroenterologė Ramunė Bytautienė pabrėžia, kad labai svarbu suprasti tinkamus gastroezofaginio refliukso siunčiamus simptomus.

„Dažniausia mes pažymime rėmenį, nors liga gali turėti ir visiškai netipiškų simptomų. Tokie pacientai neretai kreipiasi į ausų, nosies, gerklės gydytojus, teigdami, kad juos vargina kosulys, rytinis užkimimas. Tačiau tipiškiausias gastroezofaginio refliukso simptomas – graužimas ir deginimas už krūtinkaulio, neretai atsirandantis po maisto“, – pasakoja R. Bytautienė.

Būtent nuolatinis kosulys gali atskleisti, kad jus kankina refliuksas. Tačiau kaip atskleidžia gastroenterologė, refliuksui būdingas kosulys tik tam tikru laiku.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių atpažinti yra sunku, tas kosulys tęsiasi ilgokai, tačiau jis nebūna susijęs su peršalimu ar temperatūra. Kosulys gali trukti iki keletos mėnesių. Kankina rytinis kosulys, ne kitu paros metu“, – sako pašnekovė.

R. Bytautienė išskiria, kad jaučiant gastroezofaginio refliukso simptomus, vertėtų vengti mėtų, pipirmėčių, šokolado, kavos, vyno, gazuotų alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų.

Daugiau apie gastroezofaginio refliukso požymius klausykite mūsų transliacijoje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų