REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Pensija (nuotr. 123rf.com)

Naudinga žinoti, kaip dirbantys gyventojai gali kaupti pensijai kitąmet. Skirtingas sumas kaupimui pensijai žmonės atseikės priklausomai nuo to, kiek jie uždirba.

36

Naudinga žinoti, kaip dirbantys gyventojai gali kaupti pensijai kitąmet. Skirtingas sumas kaupimui pensijai žmonės atseikės priklausomai nuo to, kiek jie uždirba.

REKLAMA

Dabar kaupiantys pensijai, bet toliau to nenorintys daryti, turi du pasirinkimus apie kuriuos turi informuoti savo pensijos kaupimo bendrovę. Pirma, grąžinti į „Sodrą“ visą sukauptą lėšų sumą ir už tai gauti didesnę „Sodros“ senatvės pensiją.

Antra, stabdyti kaupimą pensijų fonde ir atsiimti lėšas sulaukus pensijos amžiaus.

Visgi, kiek teks mokėti pasirinkusiems kaupti?

Pavyzdžiui, jei dirbantysis šiuo metu uždirba 500 eurų „ant popieriaus“ ir pasirinks kaupti iš karto 3 proc., jo įmoka po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos 2019 m. bus 19,34 eurų.

Jei žmogus norės pradėti kaupti palaipsniui, nuo 1,8 proc., įmoka bus 11,6 euro. 2020 m. įmoka padidės iki 2,1 proc., o 2021 m. paaugs iki 2,4 proc. nuo atlyginimo. Planuojama, kad kaupimo dalis 3 proc. nuo atlyginimo pasieks per penkerius metus, tai reiškia, kad 2022 m. ji sieks 2,7 proc., o 2023 m. – 3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei dirbantysis šiuo metu uždirba 1000 eurų ir pasirinks kaupti 3 proc., jo įmoka po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos 2019 m. bus 38,67 eurų. Jei norės pradėti kaupti nuo 1,8 proc. – įmoka sieks 23,20 eurų“, – skaičiuojama kiek.lt tinklalapyje.

REKLAMA

O štai jei dirbantysis šiuo metu uždirba 1500 eurų ir pasirinks kaupti 3 proc., jo įmoka po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos 2019 m. bus 58,01 eurų. Jeigu tiek uždirbantis asmuo norės pradėti kaupti nuo 1,8 proc. – įmoka bus 34,8 eurų.

Tv3.lt primena, kad pagal naująją kaupimo formulę kaupiantieji galės prisidėti 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio „ant popieriaus“, o valstybė iš biudžeto skirs 1,5 proc. nuo už praėjusių metų vidutinio darbo užmokesčio.

Šie procentai pateikti po darbdavio ir darbuotojo įmokų sujungimo nuo 2019 m., kai dirbančiųjų darbo užmokestis „ant popieriaus“ išaugs 1,289 karto.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirinkus kaupti nuo 1,8 proc., valstybės paskata taip pat didėtų atitinkamai: prasidėtų nuo 0,3 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio kitais metais ir pasiektų 1,5 proc. – 2023-iaisiais.

Pertvarkant kaupimo sistemą keičiasi kaupimo sąlygos ir šiuo metu kaupiantys dirbantieji gali dar kartą nuspręsti, ar jie nori toliau kaupti II pensijų pakopoje, ar ne. Jeigu šiuo metu kaupiantis žmogus nori atsisakyti kaupti, apie sprendimą jam reikės pranešti savo kaupimo bendrovei iki 2019 m. birželio 30 d.

Vėliau nutraukti kaupimą nebus galima, tačiau yra sudaryta galimybė kaupime padaryti 12 mėnesių pertrauką. Ši pertrauka gali būti panaudojama bet kada, kai tik prireikia, taip pat gali būti išdalinama dalimis, po keletą mėnesių, bet bendra trukmė negali viršyti vienerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų