REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Kretingiškių šeimos drama: vaikų negrąžino 7 mėnesius (tv3.lt fotomontažas)

Už atimtus vaikus – šimtatūkstantinis ieškinys savivaldybei. Jauna kretingiškių šeima, iš kurios pernai neva įtarus smurtą buvo paimti du mažamečiai, vaikus atgavo tik praėjus septyniems mėnesiams ir pagaliau įrodžius, kad berniukas turi raidos sutrikimų – linkęs save žaloti. Kadangi specialistai tokia tėvų versija nuo pat pradžių nepatikėjo, du maži broliukai buvo paimti ir apgyvendinti pas laikinuosius globėjus.

14

Už atimtus vaikus – šimtatūkstantinis ieškinys savivaldybei. Jauna kretingiškių šeima, iš kurios pernai neva įtarus smurtą buvo paimti du mažamečiai, vaikus atgavo tik praėjus septyniems mėnesiams ir pagaliau įrodžius, kad berniukas turi raidos sutrikimų – linkęs save žaloti. Kadangi specialistai tokia tėvų versija nuo pat pradžių nepatikėjo, du maži broliukai buvo paimti ir apgyvendinti pas laikinuosius globėjus.

REKLAMA

Kretingiškių šeima dar neatsigauna po patirto košmaro, kai prieš metus į darželį nuvestas penkiametis sūnus namo taip ir nebegrįžo – tuomet darželio pedagogai pastebėjo ant berniuko mėlynes. Vaikas iškart nuvežtas į socialinių paslaugų centrą. Iš namų paimtas ir jo dvimetis broliukas. Uolūs vaiko teisių specialistai įtarė, kad vaikams kilo grėsmė, neva prieš juos namuose smurtaujama.

„Iš degradavusių, pijokų atsiprašant, kur jau yra tenai, kur jau matosi, kad vaikai neprižiūrimi, kad vaikai yra skriaudžiami, niekas nieko nedaro, o čia iš normalios šeimos vaikus paimti niekuo neįsitikinę, juo labiau, kad vaikas turi sutrikimų, jūs prieš tai įsitikinkit, padėkit nuvažiuot į Vilniaus raidos centrą, kad patikslinti diagnozę ar dar ką nors, dabar nieko, paėmė vaikus, išplėšė, pusę metų laikė, o dabar ginasi, kad atseit vaikas visiškai sveikas buvo, kai paėmė iš šeimos, paršeliai, kiaulės, atsiprašant“, – pasakojo atimtų vaikų mama Ilona.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas užtruko net 7 mėnesius, visą tą laiką vaikai gyveno socialinių paslaugų centre, vėliau pas laikinuosius globėjus. Ir tik neseniai grąžinti tėvams. Psichologinės pasekmės atimtiems vaikams – akivaizdžios.

REKLAMA

„Vyresnėlis naktim keliasi po 4-5 kartus, šaukia mamą išsigandęs, ieško mamos, atvažiuoja koks automobilis, iš karto žiūri vaikas, kas čia atvažiavo, pačiom pirmom dienom tai išvis buvo, pamatė, buvo atvažiavę tie laikinieji globėjai, atvežė daiktus likusius, tai pamatė, slėpėsi už nugaros, nenoriu, nevažiuosiu, būsim su mama“, – tikino Ilona.

Mama iš karto vaiko teisių specialistams sakė, kad sūnus turi sutrikimų ir pats save žaloja, tačiau ja niekas netikėjo.

„Turėjom specifinį raidos sutrikimą ir dar buvo įtariamas autizmas. – Paaiškėjo, kad jisai pats žalojosi? – Taip, linkęs į savęs žalojimąsi, patikslinta diagnozė, viskas, kaip mes nuo pat pradžių sakėm, vos nešaukėm, kad taip yra, niekas netikėjo, tai dabar jau turim visus dokumentus, patikslintas diagnozes. – Atsiprašė kas nors jūsų? – Ne, niekas“, – kalbėjo kretingiškė.

REKLAMA
REKLAMA

Patyrę baisiausią košmarą ir pagaliau atgavę atžalas, tėvai rankų nesudeda – nusprendė kreiptis į teismą.

„Patyrė neturtinę žalą, didžiulius dvasinius išgyvenimus, nepatogumus, kadangi buvo neteisėtai paimta iš šeimos du vaikai, nepilnamečiai, mažamečiai. Būtent dėl šių neteisėtų veiksmų šeima nusprendė kreiptis į teismą dėl neturtinės žalos priteisimo, atlyginimo. – Kaip jie įvertino tą žalą? – Buvo pasitarta ir nuspręsta 120 tūkst. eurų neturtinė žala, t.y. 4 asmenims, kiekvienam po 30 tūkst. eurų“, – teigė advokatas Alius Galminas.

Tuo laiku Kretingos vaiko teisių apsaugos skyriui vadovavo Violeta Lukoševičienė. Praėjus pusmečiui nuo vaikų paėmimo, ji išėjo iš darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Moteris, mano galva, išėjo neatlaikiusi to spaudimo, kadangi tai nebuvo toks ordinarinis atvejis, kad į jį būtų galima šiaip be jausmų sureaguot, tai ir moteris nusprendė trauktis dėl sveikatos problemų“, – sakė Kretingos meras Juozas Mažeika.

Meras sako, kad specialistai vadovavosi tais teisės aktais, kurie tuo metu galiojo ir jie tiesiog negalėjo elgtis kitaip: jau buvo įvykusi Mato tragedija, jau buvo kitų skaudžių pavyzdžių ir visi tiesiog bandė apsidrausti. Mat viešai buvo “linčiuojami” vaiko teisių specialistai, neįžvelgę smurto Matuko šeimoje.

„Tos naujovės, kurios staigiai pas mus ateina, mes esam jom nepasirengę, ir mes, ko gero, sureaguojam neadekvačiai dažnai. Ir mano galva, ir šis atvejis – bet noriu pabrėžt, kad tai yra mano subjektyvi nuomonė – mano galva, čia yra perspaustas dalykas“, – svarstė J. Mažeika.

REKLAMA

Šeimą ginantis advokatas sako, kad šiose istorijose baisiausia, jog vaikas paimamas itin skubiai, o tyrimas trunka mėnesių mėnesiais.

„Gerai, kad tarnybos reaguoja, tačiau jos reaguodamos turi visas aplinkybes įvertinti, gerai ištirti, išaiškinti, ir tik tuomet kraštutiniu atveju paimti vaikus iš šeimos, jeigu jiems gresia grėsmė“, – aiškino A. Galminas.

Pasak advokato, jis turi dar keletą panašių atvejų, kai kreipiasi tėvai, iš kurių atimti vaikai ir kol kas vyksta ikiteisminiai tyrimai. KItais atvejais taip pat kvepia šimtatūkstantiniais ieškiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų