REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Rankų plovimas (nuotr. 123rf.com)

Praėjusiais metais daugiau nei 900 000 amerikiečių dėl gripo atsidūrė ligoninėse. Liga pražudė 80 000 žmonių. Ypač pažeidžiami yra vyresnio amžiaus žmonės ir vaikai – jie dažniau suserga gripu ir liga būna sunkesnė.

9

Praėjusiais metais daugiau nei 900 000 amerikiečių dėl gripo atsidūrė ligoninėse. Liga pražudė 80 000 žmonių. Ypač pažeidžiami yra vyresnio amžiaus žmonės ir vaikai – jie dažniau suserga gripu ir liga būna sunkesnė.

REKLAMA

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras pataria, kad jei vyresniems nei šešių mėnesių asmenims, geriausia apsauga yra skiepai nuo gripo. 

Oregono universiteto kandidatė į mikrobiologijos daktares Michelle Sconce Massaquoi paaiškino, kaip muilas ir vanduo padeda pašalinti gripo užkratą nuo rankų, rašoma dailymail.com.

Antraisiais doktorantūros studijų metais persikėliau gyventi su seserimi, norėdama sutaupyti pinigų.

„Jei nori čia gyventi, turėsi pasiskiepyti nuo gripo.“ – paskelbė mano sesė.

Abi mano dukterėčios buvo jaunesnės nei penkerių, todėl joms ypač grėsė gripo komplikacijos. Būtent dėl to man buvo privaloma padaryti savo dalį – pasiskiepyti, kad, visų pirma, sumažėtų tikimybė užsikrėsti gripu, ir antra, kad neužkrėsčiau pažeidžiamiausių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Esminis dalykas tuomet buvo, ir vis dar yra, reguliariai plautis rankas.

Tai labai rimtas reikalas. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai apytikriai skaičiuoja, kad praėjusį sezoną dėl gripo ligoninėse atsidūrė 900 000 amerikiečių ir daugiau nei 80 000 žmonių mirė nuo gripo Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA

Artėjant gripo sezonui, svarbu sutelkti visas pajėgas, kad apsisaugotume patys ir apsaugotume kitus.

Kadangi esu iš tų, kuriems yra tekę nualpti po skiepų injekcijų, įskaitant tą kartą, kai man nukritus prireikė siūti praskeltą smilkinį, suprantu, kodėl žmonės nerimauja dėl švirkštų.

Tačiau tais vakarais, kai mano 4-erių metų dukterėčia žiūri intriguojančius paveikslėlius mano mikrobiologijos vadovėlyje ir versdama kiekvieną puslapį klausia: „Teta Šele, o kas čia?“, negaliu net įsivaizduoti, kodėl turėčiau ją statyti į didesnį gripo ar bet kurios kitos ligos pavojų ir nesiskiepyti ar reguliariai nesiplauti rankų.

REKLAMA
REKLAMA

KAIP PLINTA GRIPO VIRUSAS?

Gripo virusas plinta lašeliais, užsikrėtusiems žmonėms kostint, čiaudint ar besikalbant.

Šie lašeliai gali nusėsti iki dviejų metrų atstumu esančių žmonių burnose, plaučiuose ar nosyse. Tokiose vietose, kuriose yra daug žmonių – mokyklose ar oro uostuose – virusas gali persiduoti greičiau ir žmonėms kyla didesnė tikimybė užsikrėsti gripu.

Gripu taip pat įmanoma užsikrėsti palietus kokį nors gripo virusą turintį paviršių – pavyzdžiui, kėdes, stalus ar durų rankenas – ir tuomet palietus savo pačių gleivines burnoje, nosyje ar akyse.

Naujojo Pietų Velso universiteto medicinos studentų elgesio tyrimas parodė, kad 26 jo dalyviai savo veidą lietė vidutiniškai 23 kartus per valandą ir 44 procentais atvejų kontaktas buvo su gleivine.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artėjant gripo sezonui ir taip pat šventinių kelionių metui, ar tikrai turime galimybę sustabdyti gripo ir kitų užkratų plitimą palaikydami savo rankas švarias? Taip, bet tam reikės trupučio pastangų.

DVIEJŲ KUMŠČIŲ STRATEGIJA

Yra du pagrindiniai būdai švarinti rankas. Pirmasis sumažina bendrą mikrobų biomasę – vadinasi, sumažėja bakterijų, virusų ir kitų tipų mikroorganizmų kiekis.

Tai darome išsimuilindami rankas ir nuskalaudami jas vandeniu. Muilo cheminė sudėtis padeda pašalinti mikroorganizmus nuo rankų, sustiprindama odos slidumą.

Tyrimai parodė, kad gerai nusiplovus rankas vandeniu ir muilu žymiai sumažėja diarėją sukeliančių bakterijų kiekis.

REKLAMA

Plautis rankas muilu ir vandeniu yra geriausias būdas rankų švarai palaikyti.

Antroji strategija yra nužudyti bakterijas. Tai darome naudodami antibakterines priemones, pavyzdžiui, alkoholį, chloriną, peroksidą, chlorheksidiną ar triklozaną.

Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad antibakteriniai muilai efektyviau mažina tam tikrų bakterijų kiekį nuo purvinų rankų, nei muilai, kurių sudėtyje šių medžiagų nėra.

Tačiau yra ir viena problema. Kai kurios ant mūsų rankų esančios bakterijų ląstelės gali turėti genų, dėl kurių jos gali tapti atsparios tam tikrai antibakterinei veikliajai medžiagai.

Tai reiškia, kad antibakterinėms veikliosioms medžiagoms nužudžius kai kurias bakterijas, kitos, atsparios jų atmainos ir toliau lieka vešėti ant rankų.

REKLAMA

Be to, bakterijoms atsparumo suteikiantys genai gali pereiti į kitas bakterijas ir taip gali susidaryti daugiau atsparių jų atmainų. Atspariosioms atmainoms paėmus viršų, antibakterinės veikliosios medžiagos gali tapti paprasčiausiai nebeveiksmingos.

Negana to, ilgalaikis kai kurių antibakterinių produktų naudojimas gali padaryti žalos sveikatai. Pavyzdžiui, antibakterinės veikliosios medžiagos triklozano, naudojamo muiluose, dantų pastose ir dezodorantuose, tyrimai su gyvūnais parodė, kad ši medžiaga pakeičia hormonų veikimo būdą mūsų kūnuose.

JAV Maisto ir vaistų administracinė tarnyba uždraudė naudoti nereceptinius antiseptinius valomuosius produktus, kuriuose yra triklozano ir daugelio kitų antibakterinių veikliųjų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gripą sukelia virusas, todėl antibiotikų turintys produktai prieš jį yra visai neveiksmingi. Turėdami tai omenyje, greičiausiai norėsite rankas plautis paprasčiausiu muilu ir vandeniu.

GERIAUSI ĮPROČIAI

Atostogų metu keliaujantiems vaikams dažnai sunku palaikyti rankų švarą, kaip ir suaugusiems. Kad rankos būtų švarios, Ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja:

• sudrėkinti rankas švariu vandeniu • gerai išsimuilinti rankas, kruopščiai įtrinant muilą į kiekvieną iškilumą ir tarpelį maždaug 20-30 sekundžių (maždaug tiek laiko užtrunka du kartus sudainuoti „Su gimimo diena“) • gerai nuskalauti rankas tekančiu vandeniu • nusausinti rankas švariu popieriniu rankšluosčiu arba oro džiovintuvu.

REKLAMA

Buvau šokiruota, perskaičiusi tyrimą, kuriame nurodyta, kad 93,2 procento iš 2 800 atsakiusiųjų į apklausą nusičiaudėje ar nusikosėję rankų nesiplauna.

Be to, vienas tyrimas parodė, kad universitetinio miestelio aplinkoje, kurioje buvo stebimi 3 749 žmonės, vidutinė rankų plovimo trukmė buvo maždaug šešios sekundės.

Jei nėra galimybės gauti muilo ir vandens, Ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja naudoti rankų dezinfektantus, kuriuose yra mažiausiai 60 procentų etanolio.

Alkoholis turi platų antimikrobinio poveikio spektrą ir yra mažiau selektyvus bakteriniam atsparumui, lyginant su antibakterinėmis cheminėmis priemonėmis.

Vis dėlto, alkoholiu pagrįsti rankų dezinfektantai gali būti veiksmingi ne su visais užkratų tipais.

REKLAMA

TAD KĄ REIKĖTŲ ATSIMINTI?

Nėra jokios abejonės, kad rankų plovimasis skystu muilu ir vandeniu efektyviai sumažina infekcinių mikroorganizmų plitimą, įskaitant tuos, kurie yra atsparūs antimikrobinėms veikliosioms medžiagoms.

Jei palietę abejotino švarumo paviršius neturite galimybės nusiplauti rankų, naudokite alkoholiu pagrįstą rankų dezinfektantą. Stenkitės kuo mažiau liesti savo burną, nosį ir akis.

Taip pat galite susikurti papildomą apsaugą nuo patogenų, palaikydami subalansuotą žarnyno bakterijų visumą ir jas „tręšdami“ augalinių maisto produktų įvairove.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų