REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
A. Ulys papasakojo apie prostatos vėžį  (nuotr. 123rf.com)

Prostatos vėžys – bene pati klastingiausia vėžio rūšis vyrams. Kokie yra pirmieji šios ligos simptomai, kaip tinkamai jį atpažinti ir ar tikrai šį vėžį pastebėti galima, atlikus nėštumo testą, atskleidžia Nacionalinio vėžio instituto onkourologinio skyriaus vedėjas Albertas Ulys ir gydytojas, urologijos rezidentas Gediminas Platkevičius. 

15

Prostatos vėžys – bene pati klastingiausia vėžio rūšis vyrams. Kokie yra pirmieji šios ligos simptomai, kaip tinkamai jį atpažinti ir ar tikrai šį vėžį pastebėti galima, atlikus nėštumo testą, atskleidžia Nacionalinio vėžio instituto onkourologinio skyriaus vedėjas Albertas Ulys ir gydytojas, urologijos rezidentas Gediminas Platkevičius. 

REKLAMA

Gydytojai savo pacientams teigia, kaip svarbu yra laiku pastebėti pirmuosius vėžio simptomus ir jų neignoruoti. Taigi, kokie pirmieji yra prostatos vėžio simptomai?

Paprastai prostatos vėžys progresuoja lėtai, pirminėse stadijose neperaugdamas prostatos, todėl dažnai gali nesukelti jokių simptomų ir taip progresuoti metų metus. Dažniausiai pasireiškiantys pirmieji simptomai gali būti apsunkintas šlapinimasis, susilpnėjusi šlapinimosi srovė. Pacientai, kurie serga pažengusių stadijų prostatos vėžiu, gali jausti maudimą mažojo dubens srityje, erekcijos sutrikimus.

Pagrindinė prostatos mestatazavimo vieta yra kaulai, todėl anksčiau netirti pacientai kartais kreipiasi dėl stiprių kaulų skausmų ir tik išsamesnio ištyrimo metu nustatoma, kad pacientas serga prostatos vėžiu. Vis dėlto, prostatos vėžio simptomai nėra specifiški tik šiai ligai ir nėra vieno simptomo, kuris leistų nustatyti prostatos vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Kas gali padidinti riziką susirgti prostatos vėžiu?

Iki šiol nėra visiškai aišku, kas sukelia prostatos vėžį, tačiau yra nustatytos statistiškai reikšmingos rizikos grupės, turinčios didesnę tikimybę sirgti prostatos vėžiu. Visų pirma, rizika sirgti prostatos vėžiu didėja su paciento amžiumi, vyresni pacientai serga dažniau.

REKLAMA

Pacientai, kurių pirmos eilės giminaičiai vyrai (broliai, tėvai) sirgo prostatos vėžiu, ir ypač tų, kurių pirmos eilės giminaičiai susirgo jauni, turi didesnę riziką sirgti agresyvios formos prostatos vėžiu. Taip pat jei vyro pirmos eilės giminaičiai sirgo krūties vėžiu, jis turės padidintą riziką sirgti prostatos vėžiu. Nustatyta, kad BRCA1 ir BRCA 2 genai, lemiantys padidėjusią riziką sirgti krūties vėžiu, turi įtakos ir prostatos vėžio rizikai.

Kaip plinta prostatos vėžys?

Prostata, kaip liauka, gaminanti sekretą, sudaryta iš liaukinio audinio, kuris yra ne kas kita, kaip liaukinis epitelis. Iš šio epitelio išsivystęs piktybinis navikas yra prostatos vėžys. Liaukinis audinys išsidėstęs periferinėje prostatos dalyje, todėl ir vėžys pradeda augti periferinėse organo srityse.

REKLAMA
REKLAMA

Apie prostatos vėžio agresyvumą galimą spręsti pagal vėžio ląstelių diferenciacijos laipsnį. Vėžio diferenciacijos laipsnį nustato patologas, kai mikroskopu tiria naviko biopsinės medžiagos ląsteles

Vėžio išplitimui apibūdinti onkologijoje vartojama sąvoka “vėžio stadijos“. Paprastai skiriamos 4 vėžio stadijos: maži ar neišplitę už organo ribų navikai – pirma arba antra stadija, išplitę į gretimas struktūras – trečia, išplitę į kitus, toli nuo pirminio židinio esančius organus navikai – ketvirta stadija.

Vėžio gydymo būdų yra įvairių ir tikrai ne vienas. Tačiau koks gydymas dažniausiai yra paskiriamas, sergantiems prostatos vėžiu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydymas yra parenkamas yra individualiai kiekvienam pacientui atsižvelgianti į prostatos vėžio stadiją, diferenciacijos laipsnį, paciento bendrą būklę, amžių. Kiekvienas gydymo metodas turi savo šalutinių poveikių ir ne visais atvejais gali būti vienodai efektyvus. Nustačius mažai agresyvų, kliniškai nereikšmingą prostatos vėžį, pacientai gali būti stebimi, aktyviai sekant paciento vėžio progresavimą ir atsiradus pokyčiams ligos eigoje – taikomas gydymas.

Taip yra išvengiama bereikalingo gydymo ir jo šalutinių poveikių. Nustačius ankstyvų stadijų kliniškai reikšmingą vėžį, kai pacientas gali toleruoti operaciją, pasirenkama radikali gydymo taktika, kai prostata pašalinama chirurginiu būdu. Kitos gydymo taktikos pasirenkamos, kai vėžys yra lokaliai išplitęs ar turėti atokių metastazių kitose kūno vietose.

REKLAMA

Pacientams gali būti taikomas gydymas hormonais, radioterapija, chemoterapija,metastazių kauluose gydymas radioaktyviosiomis alfa radžio 223 dalelėmis, selektyviais testosterono gamybos blokatoriaiais ar naujos kartos antandrogenais. Taip pat gali būti taikomas šių metodų derinys.

Kalbama, kad nėščios moterys patiria panašius hormonų svyravimus kaip ir prostatos vėžiu sergantys vyrai. Ar tiesa, kad teigiamas nėštumo testas vyrams gali atskleisti, jog jie serga vėžiu?

Nėštumo testai, parduodami vaistinėse, šlapime nustato padidėjusią hormono beta žmogaus choriono gonadotropino (beta-hCG) koncentraciją. Tam tikri sėklidės vėžio tipai sekretuoja tą patį hormoną ir sergant kai kuriomis sėklidės vėžio formomis gali būti padidėjusi hormono koncentracija kraujyje, taip pat ir šlapime. Tokiu atveju, nėštumo testas gali sureaguoti į vyro šlapimo sudėties pokyčius ir būti teigiamas.

REKLAMA

Turiu pabrėžti, kad neigiamas nėštumo testas nereiškia, kad pacientas neserga sėklidės vėžiu, nes yra sėklidės vėžio formų nesekretuojančių šio hormono. Prostatos vėžio atveju šis testas nėra informatyvus.

Kaip galima laiku pastebėti prostatos vėžį?

Lietuvoje yra vykdoma prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Programa skirta 50–69 metų (imtinai) vyrų ir vyrų nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę prostatos vėžiu, prostatos susirgimų prevencijai.

Vyrai gali kreiptis į savo šeimos gydytoją, kur bus atliktas prostatos specifinio antigeno (PSA) nustatymas kraujo tyrime. Nustačius padidėjusią PSA vertę, pacientai nukreipiami gydytojui urologui išsamesniam ištyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų