REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol jau oficialiai: Rusija ruošiasi karui

Rusijos aukštas pareigas užimančių pareigūnų, neišskiriant ir Vladimiro Putino, pareiškimas praėjusią savaitę leidžia įtarti, kad taip yra atsakoma į pašonėje vykstančias didžiausias per pastaruosius metus NATO pratybas „Trident juncture“. „Rusija ruošiasi karui“ – tokia buvo pagrindinė Kremliaus žinia pasauliui.

Rusijos aukštas pareigas užimančių pareigūnų, neišskiriant ir Vladimiro Putino, pareiškimas praėjusią savaitę leidžia įtarti, kad taip yra atsakoma į pašonėje vykstančias didžiausias per pastaruosius metus NATO pratybas „Trident juncture“. „Rusija ruošiasi karui“ – tokia buvo pagrindinė Kremliaus žinia pasauliui.

REKLAMA

Šiuo atveju karingas žinutes Vakarų pasauliui perdavė ne kokie nors eiliniai patvorių rėksniai-trečiarūšiai parlamentarai, kurių Kremliaus propagandos mašinoje nors vežimu vežk. Valstybės prezidentas ir vienas iš Rusijos atstovų JT per vieną savaitę žiniasklaidai perdavė aiškią žinutę: Rusija ruošiasi karui. Ieškant tam priežasčių, tai galėtų būti ir atsakas į JAV kaip tik šiuo metu svarstomas naujas sankcijas Kremliui, ar Švedijoje ir Suomijoje vykstančios didelio masto NATO karinės pratybos.

V. Putinas, apsilankęs viename iš susitikimų su kariuomenės vadovybe pažymėjo, kad „reikia įvertinti karinių operacijų Sirijoje patirtį, potencialių grėsmių charakterį, daugiaplanes užduotis“, – pasakojo Rusijos karinių pajėgų vyriausiasis vadas, pažymėjęs, kad tokio pobūdžio užduotis jie jau treniravosi spręsti neseniai pasibaigusiose pratybose „Vostok 2018“.

REKLAMA
REKLAMA

Švelnindami savo pareiškimus, tiek V. Putinas, tiek ir A. Belousovas pažymėjo Rusijos „taikią poziciją“. „Rusija niekam negrasina ir griežtai laikosi prisiimtų tarptautinių ir ginkluotės kontrolės įsipareigojimų, – aiškino V. Putinas susirinkusiems kariams. – Tačiau mūsų pareiga yra padaryti viską, kas yra įmanoma patikimai Rusijos gynybai užtikrinti“. Rusijos atstovas JT taip pat aiškino, kad „ruošiamasi karui, kurį ruošia Amerika“.

REKLAMA

Praėjusių metų lapkritį V. Putinas pareiškė, kad visi didieji privatūs ir valstybiniai fabrikai Rusijoje turi būti pasirengę operatyviai „persijungti“ į karo režimą bei užtikrinti karinės produkcijos gamybą. Jo teigimu, ekonomikos gebėjimas greitai užtikrinti karinėms reikmėms reikalingas priemones reikiamu laiku yra viena iš svarbiausių karinio valstybės saugumo sąlygų.

„Rusija ruošiasi karui“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos Ginklų neplatinimo ir ginklavimosi kontrolės departamento atstovas Andrejus Belousovas savaitgalį pateikė taip pat daug žiniasklaidos dėmesio sulaukusį teiginį. Diplomato pareiškimas nuskambėjo kaip perspėjimas, nepaisant to, kad eilinį sykį bandoma suversti kaltę ant JAV.

REKLAMA
REKLAMA

JT Generalinės Asamblėjos susitikime, kuriame buvo aptariamas pasaulio saugumas ir nusiginklavimo klausimai, jis pareiškė, kad „Rusija ruošiasi karui“. Visa citata skamba taip: „Čia neseniai posėdžio metu JAV pareiškė, kad Rusija ruošiasi karui. Taip, Rusija ruošiasi karui, aš tai patvirtinu. Taip, mes ruošiamės ginti savo tėvynę, mūsų teritorinį vientisumą, mūsų principus, mūsų žmones. Mes ruošiamės tokiam karui. Tačiau yra rimti skirtumai nuo Jungtinių Amerikos Valstijų. Ir lingvistine prasme tas skirtumas pasižymi vos vienu žodžiu, tiek rusų, tiek ir anglų kalbomis: Rusijos federacija ruošiasi karui, o JAV ruošia karą“, – cituojamas A. Belousovas „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis pareiškimas pačių rusų buvo siejamas su D. Trumpo paskelbtu pasitraukimu iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF). Amerikiečiai tikina, kad patys rusai iš esmės niekada šios susitarimo nesilaikė, todėl prasmės apsimesti, jog jis veikia, nėra.

Gruzijos ir Ukrainos stojimo į NATO „problema“

Potencialus Ukrainos ir Gruzijos įstojimas į NATO Rusijai taptų rimta karine ir ekonomine problema ir priverstų Maskvą įrengti gynybinę juostą šalia Sočio, pirmadienį pareiškė vienas aukšto rango rusų Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

„Mums tai bus milžiniška karinė ir ekonominė problema. Mums teks įrengti gynybinę juostą šalia mūsų dabartinės trečiosios sostinės – Sočio“, – vieno diskusijų klubo renginyje sakė URM Europos bendradarbiavimo departamento direktorius Andrejus Kelinas.

REKLAMA

„Mums teks pasitelkti milžiniškus išteklius, kad užkirstumėme kelią galimiems numanomo priešininko veiksmams. Tai neišvengiama“, – pažymėjo diplomatas.

Jis pridūrė, kad, susiklosčius tokiam scenarijui, Rusijai „teks dislokuoti pasienyje su Ukraina gynybinių ešelonų“ ir „pakreipti mūsų gynybinių pajėgų smaigalį į pietus Ukrainos atžvilgiu“.

Pasak A. Kelino, „dabar padėtis nerodo“, kad Ukraina ir Gruzija gali artimiausiu metu įstoti į NATO.

„Bet jei santykiai bus apleisti, jei vakariečiai – partneriais jų jau ir nepavadinsi – ir toliau kurstys konfrontaciją, be abejo, tai gali įvykti. Ir mums teks tam labai rimtai ruoštis“, – nurodė pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų