REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
Kiaulpienių šaknų nauda  (nuotr. 123rf.com)

Motulė gamta žmones apdovanojo daugybe vaistinių augalų, kurie veša tiesiog po mūsų kojomis. Tikrai neverta pirkti brangių maisto papildų iš žolelių, augančių tolimose šalyse, kai galime patys pasiruošti kur kas veiksmingesnių preparatų iš savo kieme, darže ar pievoje klestinčių augalų – tik nereikia tingėti. Vienas naudingiausiųjų – paprastoji kiaulpienė, vadinama vaistu nuo šimto ligų. Ruduo – tinkamiausias metas kasti kiaulpienių šaknis, kurios daug vertingesnės už jų lapus bei žiedus.

44

Motulė gamta žmones apdovanojo daugybe vaistinių augalų, kurie veša tiesiog po mūsų kojomis. Tikrai neverta pirkti brangių maisto papildų iš žolelių, augančių tolimose šalyse, kai galime patys pasiruošti kur kas veiksmingesnių preparatų iš savo kieme, darže ar pievoje klestinčių augalų – tik nereikia tingėti. Vienas naudingiausiųjų – paprastoji kiaulpienė, vadinama vaistu nuo šimto ligų. Ruduo – tinkamiausias metas kasti kiaulpienių šaknis, kurios daug vertingesnės už jų lapus bei žiedus.

REKLAMA

Kiaulpienė – įkyri piktžolė darže, bet liaudies medicinos žinovai ją vadina „gyvybės šaknimi“. Visas augalas turi gydomųjų savybių, bet daugiausia – šaknys. Jose yra karčiųjų medžiagų, inulino, raugų, organinių rūgščių, vitaminų C ir B. Taigi kol žemės nesukaustė gruodas, nepatingėkime pasikasti dvimečių ar trimečių kiaulpienių šaknų.

Kiaulpienių šaknų poveikis:

Gerina apetitą, skatina visų virškinimo organų darbą: pagreitina tulžies išsiskyrimą, gerina kepenų, inkstų, skrandžio veiklą, todėl ypač tinka turintiems antsvorio.

REKLAMA
REKLAMA

Gerina sąnarių ir kaulų jungiamojo audinio būklę, todėl padeda esant sąnarių uždegimams.

Šalina iš organizmo blogąjį cholesterolį, todėl tinka vartoti aterosklerozės profilaktikai, gerina atmintį.

REKLAMA

Padeda sergant cukriniu diabetu, nes turi inulino.

Valo kraują, gerina medžiagų apykaitą, tinka vartoti, kai odą beria spuogais, dažnai užkietėja viduriai, kankina pilvo skausmai. Iškastas šaknis reikia gerai nuplauti kambario temperatūros (nekarštame) vandenyje, nutrinti kietu šepetėliu ir apdžiovinti.

Galima džiovinti nesmulkintas nekarštoje orkaitėje ar džiovykloje 60 laipsnių temperatūroje arba tiesiog ant įkaitusio radiatoriaus. Galima supjaustyti „tabletėmis“ arba sumalti mėsmale ir džiovinti jau susmulkintas.

Kiaulpienių šaknų nuoviras.

2 valg. šaukštus išdžiovintų smulkintų šaknų užpilti puse litro verdančio vandens ir virti ant lėtos ugnies 15 min. Po 40 min. nukošti ir gerti po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.

REKLAMA
REKLAMA

Kiaulpienių šaknų užpilas

Kai kurie žolininkai pataria džiovintas šaknis iš vakaro užmerkti šaltame vandenyje, rytą tą vandenį išgerti, o suminkštėjusias šaknis suvalgyti. Kad nesijaustų kartumo, galima jas sumaišyti su medumi.

Galima susmulkintas šaknis užpilti verdančiu vandeniu termose ir, palaikius keletą valandų, gerti prieš valgį.

Kiaulpienių šaknų milteliai

Džiovintas šaknis galima sumalti kavamale. Miltelius laikyti sandariame stiklo inde. Kasdien 3 kartus per dieną suvalgyti pusę arbatinio šaukštelio miltelių, sumaišius juos su medumi.

Kiaulpienių šaknų kava

Profilaktikai vertėtų gerti kiaulpienių kavą. Ji gaminama panašiai kaip gilių kava: džiovintas smulkintas šaknis paskrudinti orkaitėje, kol įgaus šviesiai rudą spalvą. Gardu užbalinta pienu ar grietinėle, pasaldinta medumi.

Jei turėsite kantrybės ilgai vartoti šias „gyvybės šaknis“ – net ir būdami sveiki atitolinsite senatvę, nesirgsite ateroskleroze, sustiprės organizmo imunitetas, nesirgsite virškinamojo trakto ligomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų