REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
251
Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai Audriaus Bareišio nuotr.

Kalbant apie mafiją Kaune iki šiol visų žvilgsniai krypsta į Pravieniškių pataisos namuose bausmę iki gyvos galvos šiuo metu atliekantį Henriką Daktarą. Jis tapo kone organizuoto nusikalstamumo simboliu visoje Lietuvoje.

251

Kalbant apie mafiją Kaune iki šiol visų žvilgsniai krypsta į Pravieniškių pataisos namuose bausmę iki gyvos galvos šiuo metu atliekantį Henriką Daktarą. Jis tapo kone organizuoto nusikalstamumo simboliu visoje Lietuvoje.

REKLAMA

Nors Kaune po šalies nepriklausomybės atgavimo susibūrė ir daugiau grupuočių, bet visos jos daugiau ar mažiau jau yra nukeliavusios į kriminalines paraštes. Dauguma yra mirę (arba nužudyti), kiti leidžia dienas už grotų, o kai kurių vadeivų teismai tęsiasi iki šiol.

Tačiau prieš 10 metų buvo kilusi rimta grėsmė, kad Kaune atsiras pamaina seniesiems nusikaltėlių vilkams. Tada pradėjo siautėti iš nepilnamečių sudaryta Vilijampolės nusikaltėlių grupuotė. Sunkiai suvaldomi jaunieji nusikaltėliai, kurių tarpe buvo ir 11-mečių, vykdė pačias įvairiausias nusikalstamas veikas.

Atsidūrė teisme

Prieš 10-metį teismui buvo perduota baudžiamoji byla, kurioje Vilijampolės paaugliai kaltinti sunkiu sveikatos sutrikdymu. Už tai, pagal įstatymus, nepilnamečiams grėsė iki 10 metų nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip apie šią bylą rašė dienraštis „Lietuvos žinios“, nukentėjusiuoju byloje pripažintas 40-metis jų kaimynas. Kaip ir dauguma mikrorajone siautėjančių paauglių aukų, jis buvo išgėręs. Per išpuolį vyriškį lydėjo draugas bei giminaitė.

REKLAMA

Jie teigia buvę bejėgiai prieš agresyviai nusiteikusius paauglius. Užpultasis daužytas kumščiais, spardytas, o kai pargriuvo, užpuolikai ant jo šokinėjo. Vyrui buvo sumušta galva, sulaužytos kojos. Apkraustę leisgyvės aukos kišenes paaugliai jose nieko nerado.

Kartu su šiais paaugliais buvo teisiamas ir 19-metis Irmantas A. Jis vienintelis tarp kaltinamųjų – dar nebuvo teistas. Bandyta jį gelbėti ir tą kartą. Vienas iš bendrų bandė įrodinėti, kad vietoj Irmantas A. su jais buvo kitas, dar keturiolikos neturintis paauglys. Pastarasis prisiėmė kaltę, nes žino, kad Lietuvoje teisiama tik nuo keturiolikos, o už melagingų parodymų davimą – tik nuo šešiolikos...

REKLAMA
REKLAMA

Skriaudė kaimynus

Byloje iš viso buvo įvardyti keturi apiplėšimai. Visais atvejais nukentėjusieji – kaimynai, patekę į paauglių spąstus, kai turėjo nemažai pinigų. Užpuolikai žinojo ne tik kada žmonėms mokamos algos ar pašalpos, iššniukštinėtos ir subtilesnės detalės. Pavyzdžiui, viena moteris santaupas nešiodavosi su savimi – kad jų nepavogtų namiškiai.

Vienas teisiamųjų tais pačiais 2009-siais buvo suimtas ir nuteistas laisvės atėmimo bausme – už tai, kad vidury dienos išplėšė iš moters rankų mobilųjį telefoną. Ši tuo metu juo kalbėjo. „Ačiū“ – tėškė jai į veidą 15-metis ir nubėgo, lydimas kvatojančių draugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną apiplėštoji sutiko jį parduotuvėje. Šį kartą moteris buvo ne viena – ją lydėjęs draugas paauglį sulaikė ir iškvietė policiją. Teismas leido nepilnametį suimti. Netrukus į policiją atėjo jo draugų atsiųstas dvylikametis. Prisiimdamas kaltę jis siūlė policijai sandėrį – paleiskite sulaikytąjį ir rytoj atnešiu pagrobtą telefoną.

Nors gaujoje vyravo paaugliai, tačiau jie gerai žinojo nusikalstamo pasaulio taisykles ir bandė kaip įmanydami vienas kitą išsukti nuo atsakomybės.

Vadovavo 20-metė mergina

Visi šie paaugliai priklausė tai pačiai Vilijampolės grupuotei, kurią savotiškai valdė 20-metė G. S. Mergina buvo gerai žinoma pareigūnams. Ji buvo teista už išpuolius prieš P. Vileišio vidurinę mokyklą, kurią lankė iki kol buvo pašalinta. G. S. kaltinta 3 padegimais ir mokyklos vadovių terorizavimu.

REKLAMA

Nagrinėjant jos bylą teisme, grupuotės nariai buvo etatiniai žiūrovai. Paskelbus nuosprendį, mergina paleista teismo salėje. Ir tai įkvėpė grupuotę naujiems žygiams. Kuo toliau, tuo labiau ji bandė būti panaši į klasikinę mafiją – įkūrė bendrą kasą, pasiskirstė pareigomis ir pan.

Tada G. S. pripažinta kalta tik dėl vieno iš trijų padegimų. Jai skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, vykdymą atidedant metams. Vėliau skirta trejų metų bausmė, kuri buvo atidėta tam pačiam laikotarpiui.

Organizuotos gaujos nėra

Tiesa, po šių bylų, kai dalis paauglių atsidūrė už grotų, o kiti sulaukė su laisvės atėmimu nesusijusių bausmių, Vilijampolės grupuotė galiausiai pabiro. Liko tik pavieniai nusikaltimai, kurių pasitaiko iki pat šių dienų. Nors iki tol buvo baiminamasi, kad šie žiaurūs paaugliai gali net pranokti žiaurumu savo pirmtakus nusikalstamame pasaulyje.

REKLAMA

Šiandien Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos II skyriaus viršininkas Rolandas Vaitkevičius teigia, kad likę tik kriminaliniai Vilijampolės rajono atspindžiai.

„Šiai dienai Vilijampolėje pagal nusikalstamumą nesiskiria nuo Žaliakalnio ar Petrašiūnų. Žinoma, visur visko būna. Bet pats Vilijampolės rajonas labai pasikeitęs nuo Daktaro laikų. O juk ten viskas ir prasidėjo. Tas organizuotas nusikalstamas kelias“, – pasakojo R. Vaitkevičius.

Anot jo, šiuo metu paauglių daromi nusikaltimai nėra priskiriami organizuotam nusikalstamumui: „Taip, yra pavienių vagysčių, smurto atvejų. Bet nėra duomenų, kad veiktų kažkokia organizuota paauglių nusikalstama grupuotė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų