REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Kaunietės Eglės vaikai Nuotr. Kas vyksta Kaune/ skaitytojo inf.

Kaunas sulaikęs kvapą – kone pusdienį laukė, ką nuspręs vaiko teisių apsaugos specialistai – grąžins tėvams Kručinskams vaikus, ar ne. Nuspręsta, kad beveik prieš mėnesį paimti mažyliai bus grąžinti tėvui su intensyvia tarnybų pagalba. Specialistų sprendimo dalis kauniečių laukė su plakatais po pat vaiko teisių specialistų langais.

6

Kaunas sulaikęs kvapą – kone pusdienį laukė, ką nuspręs vaiko teisių apsaugos specialistai – grąžins tėvams Kručinskams vaikus, ar ne. Nuspręsta, kad beveik prieš mėnesį paimti mažyliai bus grąžinti tėvui su intensyvia tarnybų pagalba. Specialistų sprendimo dalis kauniečių laukė su plakatais po pat vaiko teisių specialistų langais.

REKLAMA

Nuo antros valandos popiet iki šešių – tiek laiko už uždarų durų posėdžiavo vaiko teisių specialistai, Kručinskų šeima ir jų advokatai. O tada nuskamba verdiktas – beveik mėnesį namų nematę ir pas laikinus globėjus gyvenantys vaikai grįžta pas tėtį. Tiesa, mama su berniuku matytis iš pradžių negalės.

„Manau, kad rytoj, aš taip tikiu, kad jau rytoj vakare jie jau bus mamos glėby. – O koks šiandien formalus sprendimas? – Šiandien… jie perduoti tėčiui“, – sakė advokatas Saulius Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Po posėdžio tėvai susijaudinę - jiems teks įvykdyti daugybę tarnybų nustatytų sąlygų, o jos tikrai griežtos, tačiau tėvai sako sutinkantys su viskuo. „Iškėlė mums tas sąlygas. – Kokios jos? – Viską klausyt, ką jie mums teiks, visokią pagalbą, psichologinę, lankysis daug namuose, psichologai vaikus klausinės, mums psichologai padės, įvairi pagalba. Kursus turėsim lankyt ir vyras, ir aš. – Bet jūs nenorėjote, Egle, tų kursų? – Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikai būtų ramioj aplinkoj“,– sakė vaikų tėvai.

REKLAMA

Institucijų sprendimo drauge su žurnalistais už durų laukė ir vaikų močiutė, kuriai, kaip ji pati sako, net nepasiūlyta globoti vaikų. Pas ją namuose mažylių mama yra deklaravusi savo gyvenamąją vietą, o su sūnumi mamai matytis negalima. Susigraudinusi moteris tikino, kad dukra su vyru mažylius labai myli, rūpinasi ir tikrai neskriaudžia.

„Aš stebėjausi, kaip jie taip sugeba, tokie vyresni žmonės, tie vaikai, jie neturėjo tiek metų… Jie šoko, buvo energingi, medalių pas mane, taurių pilni namai, o dabar per žiniasklaidą kaip kokie parazitai atrodo – nei daro, nei dirba, nei vaikų augina ir dar muša, kaip kokie recidyvistai, nu iš kur …“, – kalbėjo vaikų močiutė Laimutė Visockaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moters žodžius patvirtina ir kaimynai. Vieni atėję net paliudyti, kaip šeima rūpinosi mažyliais, kiti tą patį pasakoja sutikti gatvėje prie šeimos namų. „Žmonės labai gerai, absoliutūs abstinentai, gyvena jie čia gal keturi su puse metų, gal keturi ir nieko blogo negaliu pasakyt, vaikai aprengti, prižiūrėti, reta šeima taip prižiūri vaikus kaip jie“, – tikino vienas iš kaimynų.

„Mes ją matydavom vaikščojančią Basanavičiaus parke, bendruomenės nariai matydavo kaip vaikučiai žaidžia…Kad vaikai turi savo kaprizus žinom, bet kad vaikai prižiūrėti, aš net nustebau, kad lapų yra – nes visada jie taip apsitvarko…bet dabar ne tas rūpi, matyt, man gaila gaila, noriu verkti..“, – kalbėjo porą pažįstantys žmonės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Posėdžio baigties ir verdikto Kručinskų šeimai po Kauno miesto socialinių paslaugų centro langais laukė būrelis piketuotojų. Jie reikalavo grąžinti vaikus šeimai. „Atėjau pastovėt už šitą šeimą. Jei tokie nesklandumai darosi tai vaikams didelis stresas. Iš tikrųjų žiauru“, – kalbėjo žmonės. 

Tarp piketuotojų stovėjusi moteris teigė savo akimis mačiusi akimirką, kaip vaiko teisių specialistai plėšė vaiką iš tėčio rankų. Moteris tikina, kad vaizdas buvęs klaikus.

„Aš savo akim mačiau ir aš negaliu šito pamiršti, nes matau tą klykiantį baltapūkį vaikutį, net veido nemačiau, nes jis buvo įsikniaubęs į tėtį ir visas dreba, vaizdas žinokit buvo… Atplėšinėjo? Taip, du, vyras tas griebė vaiką, o moteris tėčiui už rankos tempė – einam į mašiną“, – pasakojo liudininke tapusi Laimutė.

REKLAMA

Kad tarnybos padarė klaidų, pripažįsta vaiko teisių specialistų sprendimo laukęs, todėl spaudos konferenciją pora valandų vis atidėliojęs ministras Kukuraitis.

„Tai, kas įvyko šiame procese, tai yra tikrovės neatitinkanti informacija, galimas grubus fizinis elgesys, arba užsidarymas nuo tėvo, advokato, ar seimo narių, tai yra nepateisinama. Taip tarnyba neturėtų veikti, dėl to yra daromi vidiniai tyrimai“, – kalbėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Ministras pažėrė kritikos ir kitai šios istorijos pusei – pačiai šeimai. „Kiek kartų turime suduoti vaikui, kad jau visuomenė nebeteisintų smurto. Nuo kada auklėti rykšte yra geras sprendimas, ir pateisinamas pasirinkimas. Ir ar galima grąžinti vaikus į šeimą, kai egzistuoja rimtos abejonės, kad ir toliau bus smurtaujama“, – sakė ministras.

REKLAMA

Beje, Kručinskų vaikų paėmimas virtęs skandalu jau atsiliepė ir pačioms vaiko teises saugančioms specialistėms. Iš pareigų atleista Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos laikinoji vadovė Daiva Porutienė. Ji grąžinta į vyriausiosios specialistės pareigas.

TV3 žurnalistė, vos pasibaigus posėdžiui sakė, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos reikalavimai šeimai buvo griežti. Tėvai, pasak žurnalistės, bus stebimi tarsi pro padidinamąjį stiklą, namuose dažnai lankysis specialistai, kurie tikrins, kaip gyvena tėvai, kaip jie bendrauja su vaikais. Šeima taip pat turės konsultuotis su psichologais. 

Tai bus būtina ne tik tėvams, bet ir vaikams. Taip pat bus privalu lankytis įvairiuose kursuose, kuriuos siūlys tarnyba. Motina, pasak žurnalistės, tikina, kad ji sutinka su visomis sąlygomis, kad tik vaikai grįžtų ir gyventų namuose. Jau ryt poros advokatai teiks prašymą, kad su vaikais galėtų matytis abu tėvai. Tikimasi, kad visos šeimos susitikimas vyks ryt vėlai vakare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų