REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno vaikų dramos atomazga: grįš pas tėvą

Papildyta 18: 55 val.

Kauniečių šeimai, iš kurios jau mėnesį paimti du mažamečiai vaikai, nuspręsta juos grąžinti, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Kauniečių šeimai, iš kurios jau mėnesį paimti du mažamečiai vaikai, nuspręsta juos grąžinti, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA

Žiniasklaidai išplatintame laiške L. Kukuraitis patvirtino, kad vaikai grįžta pas tėtį, bet ne mamą.

„Nesusikalbėjimas ir vienas kito negirdėjimas. Tokie pirmi žodžiai ateina į galvą apmąstant tikrai skaudžią Eglės ir Gintaro istoriją. Nuoširdžiai tikiu, kad ši pora myli savo vaikus, bet taip pat nuoširdžiai tikiu, kad norėdami apsaugoti vaikus nuo fizinių bausmių ir smurto, visi turime bendradarbiauti ir suremti pečius. Sakydamas „visi“ mintyse turiu tėvus, vaiko teisių apsaugos specialistus, savivaldybių darbuotojus ir mus, kaip visuomenę. Labai džiaugiuosi šiandienos sprendimu, nes du mažamečiai vaikai grįš pas tėtį į savo namus“, – rašė L. Kukuraitis.

Netoleruoja sistemos klaidų

Laiške ministras rašė tikintis, kad Kauno miesto savivaldybės ekspertai suteiks visą reikiamą pagalbą vaikams ir tėčiui su mama, jis prašė tėvų šią pagalbą priimti dėl savo vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

L. Kukuraitis pripažino situacijos sudėtingumą, bet pažymėjo, kad suklysti paliekant vaiką šeimoje negalima, nes „klaida kai kuriais atvejais kainuoja vaiko sveikatą, o gal ir gyvybę“. Tačiau taip pat negalima suklysti vaiką iš šeimos atimant.

REKLAMA

„Jei manęs kas klaustų, ar matau šioje situacijoje vaiko teisių apsaugos specialistų klaidų, tai taip, manau, jog paskelbti tikrovės neatitinkančią informaciją apie mamos neblaivumą buvo didžiulė klaida ir žala šeimai. Taip pat nedovanotina, kad vaikų tėtis su advokate apie valandą nebuvo įleistas į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno skyrių. Nesuprantu tokio elgesio ir netoleruoju, nes bendrauti su vaikų, kuriuos norime apsaugoti, tėvais yra mūsų pareiga“, – rašė ministras.

Vis tik, jo manymu, vaiko teisių apsaugos specialistai savo darbą atliko pakankamai gerai. 

Atėmė už smurtą

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad iš tėvų jau kone mėnesį atimti ir svetimiems globėjams perduoti du vos 3 metų dukra ir 2 metų sūnus. Mama pasakoja, kad mažylių neteko už tai, kad parke rugsėjo pabaigoje pliaukštelėjo nepaklusniam sūnui.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi vaiko teisių specialistai aiškina, kad laikinai atimti vaikus buvo ir svaresnių priežasčių. Galiausiai aiškėja, kad mamai išvis gali tekti kraustytis iš namų, nes mažyliai greičiausiai bus atiduoti tėvui. Pasak Vaiko teisių apsaugos tarnybos, motina nelinkusi bendrauti su specialistais, o vyras sutiko lankyti tėvystės kursus.

Anksčiau skelbta, kad mamai įvykdžius skirtą kardomąją priemonę, t. y. išsikrausčius gyventi iš namų, kur gyventų vaikai, jie gali būti grąžinti augti kartu su tėčiu.

Tiesa, tarnyba pripažįsta ir savo klaidų – kažkodėl iš pradžių patys paskleidė klaidingą informaciją, neva mama incidento metu buvo girta. Trečiadienį iš praeigų atleista Kauno Vaiko teisių apsaugos tarnybos laikinoji vadovė Daiva Porutienė, jis grąžinta į vyriausiosios specialistės pareigas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai vaikų sulaukti tikisi ketvirtadienį

Patys tėvai teigia buvę informuoti, kad sūnus ir dukra bus grąžinti ketvirtadienį.

„Manome, kad jau rytoj pasirašys dokumentą ir duos tą įsakymą mums vaikus grąžinti. Be abejo, grąžins man vienam vaikučius, žmona turės gyventi kitur. Tai iš dalies toks prieitas kompromisas, tenkina“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė vaikų tėvas Gintaras Kručinskas.

Vaikų mama Eglė Kručinskienė sako, kad sutarta, jog abu tėvai laikysis visų keliamų sąlygų, t.y. lankyti pozityvios tėvystės kursus, patys konsultuotis su psichologais ir leisti psichologams bendrauti su vaikais.

„Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikai būtų ramioje aplikoje“, – sakė E. Kručinskienė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet nuo liepos iki spalio 22-osios buvo 513 atvejų, kai vaikai perduoti laikinajai globai, pernai per liepą–gruodį tokių atvejų buvo 710.

REKLAMA

Šiemet, nuo liepos 1-osios įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, gauta 6 tūkst. pranešimų, iš jų 64 proc. nepasiteisino, t. y. nenustatytas joks grėsmės vaikams lygis.

66 proc. atvejais pareigūnai nustato, kad šeimoms reikalinga pagalba, 14 proc. atvejų nustatoma grėsmė vaikams ir kreipiamasi į teismą dėl vaikų paėmimo iš šeimos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų