REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nesuspėjote pažiūrėti mėgstamos laidos ar serialo, o gal draugams pažadėjote surengti lietuviško kino vakarą ir dabar sukate galvą, kokius filmus pasiūlysite ir iš kur juos gausite?

Nesuspėjote pažiūrėti mėgstamos laidos ar serialo, o gal draugams pažadėjote surengti lietuviško kino vakarą ir dabar sukate galvą, kokius filmus pasiūlysite ir iš kur juos gausite?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuos klausimus lengvai išspręsite apsilankę virtualioje Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) mediatekoje.

REKLAMA

Skaitmeniniame archyve – dešimtys tūkstančių vaizdo ir garso įrašų

LRT archyvas – tai analogų neturintis mūsų istorinės atminties lobynas, suteikiantis galimybę betarpiškai prisiliesti prie vaizdų ir garsų, kurie buvo įamžinti pačiais svarbiausiais mūsų valstybės istorijos momentais. LRT atstovė ryšiams su visuomene Virginija Bunevičiūtė pasakoja, kad čia saugomos audiovizualinių įrašų kolekcijos iš įvairių istorinių laikotarpių: tarpukario Lietuvos (1922–1939 m.), sovietmečio (1940–1990 m.), nepriklausomos valstybės aušros ir vystymosi iki šių dienų. Archyve gausu ne tik šių laikmečių istoriją, politinius įvykius ar kultūrą atspindinčių filmų ar vaizdo siužetų, bet ir įvairių žanrų istorinės medžiagos apie skirtingų laikmečių žmonių gyvenimo aktualijas, vertybes ir buitį.

REKLAMA
REKLAMA

V. Bunevičiūtės teigimu, siekiant kuo greičiau ir plačiau atverti LRT archyvo lobius, dar 2008 metais pradėtas vykdyti audiovizualinių kūrinių analoginėse laikmenose skaitmeninimas – saugyklose esančios juostos konvertuojamos į skaitmenines laikmenas. „Taip siekiama, kad autentiška medžiaga galėtų būti kuo ilgiau saugoma, o jos turinio naudojimas taptų kuo patogesnis ir lengviau prieinamas visuomenei“, – aiškina ji.

Svarbus žingsnis, anot pašnekovės, buvo žengtas 2010 metais, kai imtasi įgyvendinti radijo archyvų ir eterio programų skaitmeninimo projektą „Lietuvos radijo virtualios audiobibliotekos sukūrimas“. Jo metu LRT pradėjo skaitmeninti radijo archyvo įrašus, kurie užfiksuoti magnetinėse garso juostose. „2016 metais LRT Mediatekoje buvo 44 306 vaizdo ir 31 039 garso įrašai. Šiandien šie skaičiai dar didesni – turime 62 166 vaizdo ir 49 372 garso įrašus“, – apie sparčią elektroninių išteklių turinio plėtrą pasakoja V. Bunevičiūtė. Ji pridūrė, kad po šiais skaičiais slepiasi tiek senos, tiek naujos žiūrovams gerai pažįstamos politinės, religinės, publicistinės, pažintinės, kultūrinės programos, televizijos naujienų tarnybos parengti informaciniai siužetai, koncertai bei įvairių žanrų filmai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LRT didžiuojasi ir unikaliu nuotraukų archyvu, kuriame šiuo metu saugoma 24 121 senojo archyvo fotografijų ir 40 497 negatyvų.

„Gyvename nuolat besikeičiančiame pasaulyje, ir susidomėjimas LRT mediatekos turiniu, kaip ir jos pačios apimtis, nuolat auga, tad norime žengti koja kojon su nuolat tobulėjančiomis technologijomis ir savo vartotojams pasiūlyti vis daugiau galimybių išmaniai naudotis mūsų sukauptu turiniu“, – sako V. Bunevičiūtė ir priduria, kad naujų galimybių atvers projekto „Naujos kartos elektroninių paslaugų kūrimas LRT archyvo duomenų pagrindu“ įgyvendinimas. Šio projekto darbai jau pradėti, o baigti juos planuojama 2021 m. gegužę. Projektui įgyvendinti skirta 2,16 mln. eurų Europos Sąjungos fondų investicijų.

REKLAMA

Vartotojams – naujos paslaugos

Įgyvendinus projektą bus ne tik išplėsta LRT skaitmeninimo ir techninė duomenų apdorojimo infrastruktūra, bet ir modernizuota Lietuvos radijo archyvo skaitmeninimo ir virtualios bibliotekos informacinė sistema (LRVAB), sukurta vieningo LRT archyvo informacinė sistema, o vartotojams bus pasiūlytos šešios naujos viešosios elektroninės paslaugos.

Viena jų – „Paieška LRT archyvuose“. Ši paslauga padės atlikti detalią paiešką LRT archyvuose bei gauti informaciją apie juose saugomus kultūros paveldo objektus „vieno langelio“ principu. Taip pat veiks ir personalizuota elektroninė paslauga „Mano išmanusis archyvas“. Tai naujas įrankis, skirtas savo paskyrą archyvo sistemoje turinčiam vartotojui. „Mano išmaniajame archyve“ bus galima formuoti personalizuotą turinį iš LRT archyvo, papildant jį savo asmeniniuose archyvuose turimais kultūros paveldo objektais bei dalintis šiuo turiniu su kitais naudotojais, formuojant kontekstines parodas. Elektroninė paslauga „Mano išmanusis archyvas“ bus pritaikyta išmaniesiems televizoriams – papildomai bus sukurta būtent šiems išmaniesiems įrenginiams skirta programėlė.

REKLAMA

Besidomintiems istoriniais įvykiais vartotojams itin pravers elektroninė paslauga „Dienos įvykiai“. „Ši paslauga leis automatiškai sugeneruoti ieškomų objektų sąrašą ir pateikti jį pagal metaduomenyse nurodytą atitinkamo įvykio datą. Pavyzdžiui, pasirinkus „Kovo 11-oji“ – naudotojui bus pateikiami Televizijos archyvų, Televizijos naujienų archyvo, Radijo archyvų, Foto dokumentų archyvo skaitmeniniai objektai (LRT sukaupto istorinio, kultūrinio audiovizualinio ir garsinio paveldo objektai) apie kiekvienų metų kovo 11-tą dieną. Į sąrašą įtraukti objektai bus surūšiuojami chronologine tvarka, tad vartotojui bus sudaroma galimybė susipažinti su įvykiais, susijusiais su atitinkama data“, – apie išmanios elektroninės paslaugos „Dienos įvykiai“ veikimo principus pasakojo V. Bunevičiūtė.

Įgyvendinus projektą „Naujos kartos e. paslaugų kūrimas LRT archyvo duomenų pagrindu“ bus ne tik sukurtas ir adaptuotas išmaniesiems įrenginiams LRT elektroninių paslaugų portalas, bet ir atlikti LRT archyvuose saugomų kultūros paveldo objektų skaitmeninimo ir paruošimo viešinimui bei ilgalaikiam saugojimui darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų