REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Dizainėrė Monika Juknienė atskleidė, kokios Helovino tendencijos turi vyrauti jūsų namuose (tv3.lt fotomontažas)

 Helovinas kasmet vis labiau populiarėja tarp Lietuvos jaunimo. Šventė visuomet apgaubta mistikos, žvakių šviesos ir tikėjimo, kad egzistuoja dvasios.

21

 Helovinas kasmet vis labiau populiarėja tarp Lietuvos jaunimo. Šventė visuomet apgaubta mistikos, žvakių šviesos ir tikėjimo, kad egzistuoja dvasios.

REKLAMA

Kad Helovino šventė būtų išskirtinė interjero dizainerė Monika Juknienė atskleidė, kokie šiemet šventiniai akcentai yra ypač populiarus.

– Kokie šiemet akcentai vyrauja?

– Prieš renkantis akcentus reiktų apsispręsti, kokią temą pasirinksime vakarėliui ir vakarienei. Temą galėtų pasiūlyti filmas, pavyzdžiui, „Raitelis be galvos“, „Vaikštantys numirėliai“, „Istviko raganos“. Ieškant įkvėpimo filmus vertėtų pasižiūrėti, kad vakaras taptų subtilesnis, įdomesnis ir asmeniškas, paremtas pačių pastebėjimais ir atradimais renkantis spalvas ir akcentus ir netgi išvaizdą, rūbus, muziką ir t.t.

Jei nenorime pasirinkti konkrečios temos ir visgi norime sukurti namų, kuriuose vaidenasi aplinką, aksesuarai yra tai, kas suteikia dramos, sukurs ypatingą ir paslaptingą vakaro nuotaiką. Žvakidės, žibintai, kaukolės, iškamšos, tamsių spalvų indai, netikėtų akcentu gali tapti keletas senų knygų, padėtų ant žurnalinio staliuko. Tai nebūtinai turi būti antikvarinės knygos, tai gali būti vaikystės knygos, seni vaikystės žaislai. Spindesio ir prabangos įneš marmuro detalės, natūralaus plauko kilimai.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami sukurti dar labiau makabrišką nuotaiką, pakeisti galime netgi meno kūrinius, pavyzdžiui, Van Goghas yra nutapęs „Kaukolę su degančia cigarete“, paveikslėlį galima susirasti internete.

REKLAMA

– Daugelis Heloviną tapatina su oranžinė spalva, kaip „neperspausti“ ir papuošti skoningai?

– Oranžinė yra tradicinė Helovino ir rudens spalva, todėl ją galima palikti. Frankas Sinatra yra pasakęs: „Oranžinė yra laimingiausia spalva“.

Šviesi oranžinė yra linksma ir žaisminga, tamsi oranžinė yra gili ir suteikia jausmingumo, šilumos ir egzotikos, primena aštrius rytietiškus prieskonius. Jei oranžinė nemiela, sumažiname jos kiekį.

Kitas spalvas renkamės tas, kurios dera su oranžine. Jei nelengva pasitikėti savo nuomone ir sprendimais, vertėtų pasižiūrėti į garsių menininkų darbus, pavyzdžiui H. Matissas dažnai naudojo oranžinę, ją derindamas su geltona, žalia, mėlyna bei raudonais akcentais ir netgi ryškiai rožine. Jo 1947-ųjų metų darbas „Palmette“ vaizduoja ryškią rožinę šakelę oranžiniame fone. Šis derinys gali tapti puikiu įkvėpimu ir pakeisti tradicinius Helovyno sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

M. Antonioni filme „Red Desert“ taip pat naudojo oranžinę, tik ji buvo prislopinta ir derinta su sodria bordine, pasteline žalia, purvina melsva, žalsva ir ruda.

Dailininkai P. Klee oranžinę derino su mėlyna, persiko, ruda ir žalios spalvos atspalviu, J. Albers oranžinius atspalvius derino su švelnia žydra, F. Kline – su geltona ir labai nedaug vyšninės.

– Ar moliūgai vis dar populiarus ir skoningas namų papuošalas?

– Taip, moliūgai  išlieka populiarūs, tai klasika. Norėdami nestandartiškų ir alternatyvių variantų, galime moliūgus dekoruoti: linksmai nudažyti pasirinktu motyvu ar kitos spalvos dažais. Moliūgas priimtinas ir todėl, kad tai – gamtos dovana, dar geriau jei jis pačių išaugintas, tuomet tampa brangesnis ir jaukesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Galbūt turite praktiškų idėjų, kurios vėliau namuose galėtų pasitarnauti ir dekoracijų nereiktų išmesti?

– Dekoracijomis gali tapti ne tik interjero detalė, bet ir pasirinkta apranga. Tai nebūtinai turi būti gąsdinanti šventės interpretacija. Prisiminkime „Istviko raganas“, kur raganą vaidinanti Susana Sarandon vilkėjo blizgią vakarinę suknelę.

Taigi, Helovinas gali būti elegantiška šventė. Gražią suknelę panaudosite vėliau kito vakarėlio metu. Dekoracija gali tapti valgomi dalykai ant vaišių stalo, kurių galima paruošti pačių įvairiausių, tikrai nereiks bijoti rizikuoti išmesti tiems, kas turi vaikų. Jiems pats didžiausias džiaugsmas suvalgyti mumiją iš cukraus pudros, sausainį, virtusį į pelėdą ar vorą, kurio kojytės – tai taip mėgstamos sūrios lazdelės.

REKLAMA

– Kokios spalvos šiemet madingiausios ir kaip jas derinti?

– Šalia oranžinės spalvos įprastinėmis Helovino spalvomis yra laikomos dar dvi – juoda ir aukso. Šis trejetas gerai žinomas ir nusistovėjęs. Jei norėtumėte subtilumo, tinka bet kurios rudens spalvos: šiaudų, nukritusių lapų, rudo cukraus, keptų obuolių ir medaus.

Šios spalvos yra neutraliausias ir patikimiausias pasirinkimas, nes galėsite naudoti ilgą laiką šventei pasibaigus, tai tarsi investicija. Aktualios yra tos spalvos, kurios ramina ir sušildo namus: džiovintų persikų, deginto molio, konjako, spanguolių raudona. Taip pat patarčiau svarstyti oranžinės derinį su sodria violetine, ji suteikia prabangos ir solidumo.

REKLAMA

– Gal turite idėjų, kaip pasidaryti dekoracijas patiems?

– Be abejo, moliūgo skaptavimas. Stalą galima dekoruoti medžių lapais, kaštono vaisiais, tai ypač patiks vaikams, jie jausis vertinami ir prisidėję prie šventės sukūrimo.

Vaikams labai patinka kepti sausainius, čia tiktų vaiduoklį simbolizuojančios žmogaus figūros sausainiai. Dabar populiaru kepti kamembero sūrį, jį papuošus alyvuogėmis ar naminėmis vynuogėmis, jis tampa tikra mumija, kuri žvelgdama iš lėkštės išgąsdins svečią ir sukurs reikiamą šventės įspūdį.

Dar vienas būdas papuošti namus – tai pinti Helovino vainiką. Tą patį galėsite panaudoti Kalėdų šventėms pakeitus spalvinius aksesuarus ir detales.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų