REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pasiryžęs papildomai apmokestinti spausdintuvus ir skaitytuvus – Seime po dviejų balsavimų kelią skinasi naujas mokestis.

Seimas pasiryžęs papildomai apmokestinti spausdintuvus ir skaitytuvus – Seime po dviejų balsavimų kelią skinasi naujas mokestis.

REKLAMA

Rugsėjo pabaigoje Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis įregistravo Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo pritaikyti papildomą mokestį spausdintuvams ir skaitytuvams.

Mokestis, kintantis nuo prietaisų pajėgumo, būtų priskaičiuojamas prie galutinės pirkinio kainos (tarifas nuo 0,6 iki 3 proc.). Pavyzdžiui, didelės spartos skaitytuvas, kainuojantis 1000 eurų, pabrangtų net 30 eurų.

Savo pasiūlymą projekto autorius grindžia sakydamas, kad šis mokestis veiktų tarsi kompensacija autoriams už jų kūrinių atgaminimą (kopijavimą) asmeniniais tikslais.

Kiekvienas, turintis spausdintuvą, gali nusikalsti

Tokia mokesčio idėja nustebino Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentą Žilviną Šilėną

REKLAMA
REKLAMA

„Apmokestins printerius ir skanerius. Seimas jau beveik pritarė, liko tik priėmimas. Kodėl? Nes kiekvienas perkantis printerį yra nusikaltėlis, kuris spausdinsis knygas iš interneto, ir taip vogs. Todėl iš karto reikia susimokėti baudą. Čia tas pats kas perkant laužtuvą iš karto reikėtų pasėdėti kalėjime už įsilaužimą“, – ironiškai Seimo sprendimą „Facebook“ komentavo LLRI prezidentas. 

REKLAMA

Jis piktinasi, kad tokiu įstatymo projektu nepaisoma, jog spausdintuvai dažniausiai naudojami įmonėse, o jų pirminė jų paskirtis – toli gražu ne knygoms spausdinti.

„Jūsų pasiaiškinimai, kad printeris namie jums reikalingas kokiems bilietams atsispausdinti – neįdomūs. Įmonės pasiaiškinimas, kad ofise stovintis printeris spausdina ne knygas, o įmonės dokumentus – irgi neįdomūs. O jei ofisui perku daugiafunkcinį aparatą, kuriame ir printeris, ir skaneris, ir kopijavimo aparatas, tai reikės tris mokesčius mokėti?“, – toliau rašė Ž. Šilėnas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų