REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Ligos pagal liežuvio spalvą (nuotr. 123rf.com)

Burna gali daug pasakyti apie viso organizmo sveikatą. Pastebėjote, kad pasikeitė liežuvio paviršius ar spalva? Medikai įspėja, kad tai gali būti sveikatos problemų ženklas.

4

Burna gali daug pasakyti apie viso organizmo sveikatą. Pastebėjote, kad pasikeitė liežuvio paviršius ar spalva? Medikai įspėja, kad tai gali būti sveikatos problemų ženklas.

REKLAMA

Sveikas liežuvis yra rožinės spalvos ir nepadengtas jokiomis apnašomis. Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba teigia, kad apsinešęs ar pabalęs liežuvis būna tuomet, kai jo paviršių yra užpuolusios bakterijos ar grybelis ir mirusios ląstelės įstringa tarp mažų liežuvio papulių.

Tarnybos tinklapyje teigiama: „Apsinešęs liežuvis savaime nėra liga ir paprastai nereiškia nieko rimto. Paprastai tai yra laikinas dalykas. Galite pamėginti švelniai nuvalyti liežuvį šepetėliu ir gerti daig vandens, kad apnašos dingtų.“

Odontologas dr. Lee Gause, „Smile Design Manhattan“ įkūrėjas ir gydytojas, sakė „Men‘s Health“: „Esu turėjęs pacientų, kurie pastebėję liežuvio spalvos pasikeitimą paaiškinimo ieškojo „Google“ ir labai išsigando, radę labai pavojingų ligų, tuo tarpu tikroji priežastis buvo tai, kad jie buvo išgėrę tabletę nuo pykinimo, kuri kelioms valandoms pakeitė liežuvio spalvą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei ant liežuvio pastebite storą apnašų sluoksnį arba drastišką spalvos pasikeitimą, štai ką tai galėtų reikšti:

1. Baltas liežuvis

Storas baltas apnašų sluoksnis ant liežuvio – taip pat vadinamas leukoplakija – gali būti sukeltas rūkymo arba raumens sudirginimo.

REKLAMA

Vis dėlto, tai taip pat gali reikšti pienligę, kuris pasireiškia sluoksniu varškę primenančių apnašų ant liežuvio.

2. Raudonas liežuvio galiukas

Jei jūsų liežuvio galiukas yra tamsesnis už likusią liežuvio dalį, tai gali reikšti protinį ar emocinį stresą, sako dr. L. Gause.

3. Geltonas liežuvis

Jei jūsų liežuvis yra geltonas, tai gali reikšti rimtesnes skrandžio ir kepenų problemas. Tačiau dažnos geltono liežuvio priežastys yra netinkama dantų higiena, rūkymas ir tam tikrų vaistų vartojimas.

4. Rusvas liežuvis

Paprastai rusvas liežuvis reiškia, kad daug rūkote ar geriate daug kavos, tačiau yra ir rimtų alternatyvų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei jūsų liežuvis nuolat yra rusvos spalvos, tai gali reikšti plaučių problemas dėl chroniško rūkymo.

5. Mėlynas ar violetinis liežuvis

Mėlynas ar violetinis liežuvis gali būti ženklas, įspėjantis apie širdies problemas, atskleidžia dr. Jonas Marashi. „Jei širdis tinkamai nepumpuoja kraujo arba jei kraujyje trūksta deguonies, liežuvis gali nusidažyti melsva violetine spalva.“ – sako jis. 

6. Blyškus liežuvis

Jei liežuvio spalva atrodo kiek blyški, tai gali reikšti vitaminų ar maistingųjų medžiagų trūkumą. Blyškus liežuvis paprastai reiškia, kad jums trūksta vitamino B12 ir (ar) vitamino A.

Nors paprastai dėl liežuvio pasikeitimų jaudintis neverta, kai kurie jų gali įspėti apie rimtas ligas. Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba rekomenduoja kreiptis į gydytoją, jei pasireiškia šie požymiai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Nerimaujate dėl liežuvio išvaizdos

• Liežuvį skauda (pasiskaitykite apie liežuvio skausmų priežastis)

• Liežuvio apnašos neišnyksta ilgiau, nei dvi savaites

Pasak „TePe“ klinikinio švietimo vadovės Elaine Tilling, dantenų sveikata gali įspėti apie antrojo tipo diabetą.

„Kartais problema burnoje gali būti rimtesnio sutrikimo kitose kūno vietose ženklas.“ – sako ji.

Dantenų ligos gali būti ankstyvas aukšto cukraus kiekio kraujyje požymis, o tai yra dažnas diabeto simptomas. Anot diabetes.co.uk, diabetu sergantys žmonės dažniau serga dantenų ligomis, pavyzdžiui, perodontitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų