REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skvernelis kitąmet žada aukso kalnus

Papildyta 09:50 val.

Kitų metų biudžetas bus socialiai atsakingas, o jį patvirtinus, poveikį pajus didelė gyventojų dalis, teigia premjeras Saulius Skvernelis, Vyriausybei antradienį numačius patvirtinti ir pateikti Seimui biudžeto projektą.

Kitų metų biudžetas bus socialiai atsakingas, o jį patvirtinus, poveikį pajus didelė gyventojų dalis, teigia premjeras Saulius Skvernelis, Vyriausybei antradienį numačius patvirtinti ir pateikti Seimui biudžeto projektą.

REKLAMA

„Svarbiausia biudžete, iš esmės, yra tos struktūrinės reformos, kurioms buvo Vyriausybėje ir Seime pritarta, tai yra švietimo, socialinės apsaugos, sveikatos reformos, inovacijų pertvarkymas ir kiti svarbūs dalykai, susiję su mūsų žmonių gyvenimo kokybės gerėjimu ir pajamų augimu. Tai yra socialiai atsakingas biudžetas“, – LRT radijui sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, 2019-ųjų biudžetas, skirtingai nuo šiųmetinio, orientuotas ne tik į mažiausias pajamas gaunančius asmenis.

„Vėlgi pakankamai didelė, daugiau negu 600 mln. eurų, suma išskirta kiekvienam iš mūsų, dirbančių žmonių. Jeigu priiminėję šių metų biudžetą orientavomės į mažiausias pajamas gaunančius žmones, tai šį kartą tai apima visą didelį spektrą, taip vadinamąją ir viduriniąją klasę“, – sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar daugiau noriu pabrėžti, kad suformuosime ir turėsime jau sekančiais metais daugiau negu milijardo eurų rezervą, jeigu, neduok Dieve, kada nors įvyktų krizė. Turėsime vėlgi perteklinį biudžetą ir laikysimės griežtai finansinės drausmės. Taip kad biudžetas, tikiuosi, bus sėkmingai priimtas ir poveikį pajaus kiekvienas iš mūsų, gyvenantis ir dirbantis“, – pridūrė S. Skvernelis.

REKLAMA

Ministrų kabinetas antradienį turėtų pritarti 2019 metų biudžeto projektui. Numatoma jį iš karto pateikti Seimui, o ketvirtadienį jis bus pristatytas parlamentarams.

Finansų ministras Vilius Šapoka pirmadienį sakė, jog 2019 metų biudžetas yra „reforminis“, orientuotas į šalies strateginius tikslus, o pagrindinis išlaidų didėjimas susijęs su reformomis švietimo, sveikatos ir socialinėje apsaugoje.

Kartu su biudžeto projektu Vyriausybė turėtų pritarti minimalios mėnesio algos (MMA) didinimui 30 eurų iki 430 eurų. Dėl mokesčių reformos realiai ši suma bus 555 eurai.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, siūloma 1,3 proc. – nuo 132,5 iki 134,2 euro – padidinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų bazinį dydį. Įvertinus mokesčių reformą, jis siektų 173 eurus. Teigiama, kad atlyginimai didėtų 180 tūkst. darbuotojų, tam biudžeto projekte numatyta 33,4 mln. eurų.

Didinant MMA ir siekiant, kad kvalifikuotų valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų (specialistų, padalinių vadovų ir jų pavaduotojų bei įstaigų vadovų pavaduotojų) atlyginimai nebūtų mažesni už MMA, siūloma vidutiniškai 30 eurų didinti minimalius pareiginės algos koeficientus. Tokiu būdu atlyginimai didėtų apie 40 tūkst. darbuotojų, o tam būtų skirta 16 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Šapoka BNS yra teigęs, kad 2019 metais planuojamas 0,6 proc. BVP viešųjų finansų perteklius (toks pats, kaip ir šiemet), tačiau valstybės biudžetas išliks deficitinis.

Biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas ne vėliau kaip spalio 17 dieną. Po pirmojo svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Vyriausybė antradienį svarstys Finansų ministerijos parengtą 2019 metų valstybės biudžeto projektą. Pagal jį biudžeto pajamos kitąmet, palyginti su šių metų planu, didės 16,7 proc. (1,516 mlrd. eurų) iki 10,587 mlrd. eurų, tuo metu išlaidos augs 22,2 proc. (2,121 mlrd. eurų) iki 11,681 mlrd. eurų.

Valstybės biudžeto deficitas kitąmet turėtų siekti 1,095 mlrd. eurų – 2,2 karto (605,369 mln. eurų) daugiau nei numatyta šiemet (489,171 mln. eurų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų