REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ilgos sėdimo darbo valandos tampa nemenku iššūkiu mūsų sveikatai. Sėdint ant kėdės dubuo pasvyra atgal, o nugaros linkis padidėja, todėl stuburui tenka daug didesnė apkrova, nei stovint.

Ilgos sėdimo darbo valandos tampa nemenku iššūkiu mūsų sveikatai. Sėdint ant kėdės dubuo pasvyra atgal, o nugaros linkis padidėja, todėl stuburui tenka daug didesnė apkrova, nei stovint.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netaisyklinga laikysena darbo metu ir nepritaikyta darbo vieta pasireiškia griaučių raumenų disfunkcija – atsiranda raumenų įtampa kaklo ir pečių srityje, vargina juosmens skausmas. Nors ofisai ir biurai yra priskiriami nekenksmingai darbo aplinkai, vis daugiau specialistų teigia, kad remiantis ergonomikos principais įrengta darbo vieta yra raktas į mūsų sveikatą.

REKLAMA

Kaip išsirinkti tinkamą kėdę?

Biuro darbuotojai ir žmonės ilgą laiką praleidžiantys sėdimoje padėtyje kurdami komfortišką darbo aplinką turėtų skirti pakankamai laiko ir atsakingai rinktis kėdę. Atkreipti dėmesį reikia ne tik į kėdės dizainą ir matmenis, bet ir į medžiagas iš kurių pagaminta kėdė. Kėdės matmenys – aukštis, sėdynės gylys ir atlošo aukštis, yra pritaikomi žmogaus ūgiui. Kėdės aukštis parenkamas pagal blauzdos ilgį – sėdint kojos į grindis turi remtis 90 laipsnių kampu.

REKLAMA
REKLAMA

Sėdint prie stalo alkūnės neturėtų būti per daug atitrauktos nuo žmogaus kūno, rankų atrama turi leisti atpalaiduoti ir nuleisti pečius. Svarbu, kad kėdės sėdynės gylys neviršytų šlaunies ilgio. Kėdės pagrindas turėtų būti platus, kad kėdė išliktų stabili, rekomenduojama, kad turėtų bent 5 ratukus. Atlošo aukštis turėtų siekti 35 centimetrus, o sėdint sudaryti 90 -120 laipsnių pasvirimo kampą. Puiki kėdės alternatyva biuro darbuotojams klūpima kėdė ar mankštos kamuolys.

Svarbu taisyklinga laikysena

Ilgą laiką dirbant kompiuteriu svarbu kontroliuoti savo laikyseną ir prie stalo sėdėti taisyklingai. Sėdint ant kėdės galva turi būti vienoje linijoje su liemeniu ar vos pasvirusi į priekį (pasvirimo kampas ne per didelis). Pečiai ir rankos atpalaiduoti, rankų padėtis prie šonų, alkūnės sulenktos 90 – 120 laipsnių kampu. Nugara turi būti tiesi, juosmens srityje atremta į kėdės atlošą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taisyklingai sėdint keliai siekia klubų lygį, kelių sąnariai sulenkti 90 laipsnių kampu. Pėdos turi būti pilnai atremtos į grindis. Tačiau vertėtų atminti, kad nėra vienos teisingos sėdėjimo pozos, o kūno padėtis vertėtų keisti kuo dažniau. Jei tik yra galimybė, padarykite aktyvią pertraukėlę, atsistokite, pasivaikščiokite po ofisą, atlikite mankštos pratimų.

Viskas pasiekiama ranka

Komfortiškos ir sveikatą tausojančios darbo vietos įrengimas susideda iš tinkamų baldų parinkimo ir tinkamo jų išdėstymo kabinete. Renkantis darbo stalą svarbu, kad būtų galimybė reguliuoti stalo aukštį, o po stalu - užtektinai vietos kojoms. Darbastalis turi būti pakankamo pločio, tačiau, darbo vieta neturėtų būti per plati, o dažniausiai naudojami daiktai – pasiekiami ranka.

REKLAMA

Kompiuterio pelė turi būti lengvai pasiekiama ranka, neatitraukta į šoną per daug. Tiems, kurie priversti kasdien naudotis kompiuteriu, rekomenduojama įsigyti ergonomišką klaviatūrą, kurioje klavišų išdėstymas būtų pritaikytas greičiau rinkti tekstą ir sumažintų nuovargį riešuose. Vienas iš pasirinkimų – klaviatūra su atskira skaičių dalimi. Kompiuterio ekranas turėtų būti nutolęs nuo žmogaus kūno 60 – 80 centimetrų, monitoriaus viršus neturėtų kirsti akių linijos.

Tvarka – ne tik grožiui

Darbo aplinkoje turėtų būti kuo mažiau dirgiklių, todėl baldus vertėtų rinktis kuo mažiau blizgius, neiššaukiančių spalvų, darbo vieta turėtų būti tvarkinga, neapkrauta daiktais.

Stalas turėtų būti pakankamai stabilus ir tvirtas, neturėti aštrių kampų. Netvarka ant stalo ne tik vargina, bet ir mažina darbo vietos ergonomiką – daiktais užkrautoje erdvėje sunku išlaikyti taisyklingas padėtis sėdint, nepatogu pasiekti reikalingiausius daiktus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų