REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
JAV uragano aukų skaičius išaugo: gelbėtojai ieško gyvųjų (nuotr. SCANPIX)

JAV pietrytines valstijas nuniokojusio uragano „Michael“ patvirtintų aukų skaičius padidėjo iki 17, bet baiminamasi, kad žuvusiųjų bus rasta daugiau, gelbėtojams šeštadienį tęsiant paieškas Floridos miestelyje, kuriam teko pagrindinis šios galingos audros smūgis.

29

JAV pietrytines valstijas nuniokojusio uragano „Michael“ patvirtintų aukų skaičius padidėjo iki 17, bet baiminamasi, kad žuvusiųjų bus rasta daugiau, gelbėtojams šeštadienį tęsiant paieškas Floridos miestelyje, kuriam teko pagrindinis šios galingos audros smūgis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Meksiko Bičas – nuniokotas“, – sakė Floridos gubernatorius Rickas Scottas, turėdamas omenyje miestelį, ties kuriuo „Michael“ trečiadienį pasiekė sausumą, būdamas 4-osios kategorijos uraganas.

REKLAMA

„Tarsi būtų sprogusi bomba. Panašu į karo zoną“, – pridūrė R. Scottas, apsilankęs apie tūkstantį gyventojų turintį miestelį Meksikos įlankos pakrantėje.

Gelbėjimo komandos, įskaitant kinologus su tarnybiniais šunimis, penktadienį naršė Meksiko Bičą, ieškodami po nuolaužomis galėjusių būti palaidotų žmonių.

JAV žiniasklaida vėliau pranešė apie vieną šiame mieste žuvusį žmogų – senyvą vyrą, kuris buvo rastas vienas, sakė Meksiko Bičo meras Alas Cathey. Pasak pareigūnų, vyro lavonas buvo rastas už kelių šimtų metrų nuo jo namo.

REKLAMA
REKLAMA

Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) administratorius Brockas Longas perspėjo, kad aukų skaičius tikriausiai dar padidės.

„Tikiuosi, nepamatysime, kaip jis dramatiškai išauga, bet turiu priežasčių manyti, kad dar nepasiekėme kai kurių labiausiai nukentėjusių teritorijų“, – sakė jis.

Dešimtys statinių Meksiko Biče – namų, parduotuvių, maitinimo įstaigų – atitrūko nuo savo pamatų siaučiant audrai, kurios vėjo greitis siekė 250 km per valandą. Statiniai buvo nunešti kelias dešimtis metrų į sausumą arba sudaužyti į šipulius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai nedaug žmonių yra likę gyvi, kad galėtų papasakoti, ką reiškia patirti štorminį potvynį, – sakė B. Longas. – Štorminis potvynis lemia didžiausią skaičių aukų.“

Sudaužyti į šipulius

Valstijos pareigūnai sakė, kad Meksiko Biče buvo paskelbtas privalomas nurodymas evakuotis, bet kai kurie gyventojai nusprendė mėginti pralaukti audrą namuose.

„Tikiesi, kad paskutinę minutę būrys žmonių susigriebė ir išvyko arba išvažiavo kažkur kitur“, – televizijai CNN sakė Floridoje išrinktas senatorius Marco Rubio.

REKLAMA

Meksiko Biče gyvenantis pensininkas Bobas Tenbrunsonas, pralaukęs audrą savo dukters namuose netoliese esančiame Panama Sičio mieste, grįžo apžiūrėti savo namui padarytos žalos.

„Ketinau likti čia – kol (uraganas) sustiprėjo iki 4-osios kategorijos, – sakė vyras. – Taigi, paklusau privalomam įsakymui evakuotis ir išvykau su savo žmona.“

„Laimei, potvynis mūsų nepasiekė, – B. Tenbrunsonas sakė apie savo namą. – Yra du ant stogo (užvirtę) medžiai ir pora skylių stoge. Mėginau kaip sugebėdamas jas užtaisyti.“

REKLAMA

Daugeliui kitų mažiau pasisekė: dauguma pakrantės namų, restoranų ir krautuvių buvo nušluoti.

„Išleidau savo viso gyvenimo santaupas ir pensiją, kad čia apsigyvenčiau, todėl negaliu dabar visko parduoti, – sakė B. Tenbrunsonas. – Tiesiog turiu tikėtis, kad (miestelis) bus atstatytas ir suremontuotas.“

Kai kurie gyventojai penktadienį atvažiavo su furgonais arba perkraustymo bendrovių sunkvežimiais, tikėdamiesi susirinkti kiek įmanoma daugiau daiktų iš šipuliais virtusių namų.

Kiti liko tuščiomis rankomis – jiems nebebuvo ko gelbėti.

Kaip pranešama, Floridoje audra pareikalavo iš viso aštuonių žmonių gyvybių. Dar penki žuvo Virdžinijoje, vienas – Džordžijoje, trys – Šiaurės Karolinoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Karolinoje du žmonės žuvo Makdauelio apygardoje, automobiliui įsirėžus į ant kelio nuvirtusį medį, sakė pareigūnai.

Šimtai tūkstančių žmonių tebėra likę be elektros Floridoje, Džordžijoje ir Virdžinijoje. Pareigūnai sakė, kad visas tinklų avarijas likviduoti pavyks galbūt tik per kelias savaites.

Trumpo vizitas

Prezidentas Donaldas Trumpas sakė aplankysiantis Floridą ir Džordžiją.

„Žmonės nenutuokia, kaip smarkiai uraganas „Michael“ smogė puikiai Džordžijos valstijai, – per „Twitter“ parašė jis. – Ateinančios savaitės pradžioje aplankysiu Floridą ir Džordžiją. Labai uoliai dirbame kiekvienoje nusiaubtoje teritorijoje ir valstijoje – ir esame su jumis!“

REKLAMA

„Michael“ – smarkiausias uraganas, smogęs vadinamajam Floridos šiaurės vakariniam Panhandlo („keptuvės rankenos“) regionui nuo meteorologinių stebėjimų pradžios 1851 metais.

Daug nuniokotų pastatų šioje valstijoje nebuvo pritaikyti atlaikyti stipresnį kaip 3-osios kategorijos uraganą pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

Apie 5 000 JAV karių buvo pasiųsti padėti pagalbos ir atstatymo operacijoms, nurodė Pentagonas. Į nelaimės zoną išsiųsta 100 sraigtasparnių ir 1,8 tūkst. automobilių amfibijų bei kitų didelio pravažumo transporto priemonių.

REKLAMA

Iš oro padarytos nuotraukos rodo, kad Floridos pakrantėje esanti Tyndallo oro pajėgų bazė, kurioje laikomi modernūs naikintuvai F-22, patyrė „katastrofinį nuniokojimą“. Tačiau joje buvę orlaiviai dar prieš atslenkant audrai buvo perskraidinti į kitus aerodromus, už šimtų kilometrų nuo pavojingos zonos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų