REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Košmariškas laikotarpis rusų žvalgybai: apie pažeminimą kalbama visur (nuotr. SCANPIX)

Rusijos žvalgų nesėkmės įeis į istorijos vadovėlius kaip vienas iš didžiausių slaptųjų organizacijų veiklos katastrofų per visą istoriją. Agentų išviešinimai žiniasklaidoje vyksta jau net nebe vienetais, o šimtais, ir kasdien vis labiau aiškėjančios GRU slaptų operacijų detalės atskleidė neįtikėtinai aplaidaus darbo požymius.

9

Rusijos žvalgų nesėkmės įeis į istorijos vadovėlius kaip vienas iš didžiausių slaptųjų organizacijų veiklos katastrofų per visą istoriją. Agentų išviešinimai žiniasklaidoje vyksta jau net nebe vienetais, o šimtais, ir kasdien vis labiau aiškėjančios GRU slaptų operacijų detalės atskleidė neįtikėtinai aplaidaus darbo požymius.

REKLAMA

Tačiau yra ir perspėjimų, kad tai gali būti ir intensyvių Kremliaus žvalgybos veiksmų prieš Vakarus rodiklis, ir perspėjimų, kad iš anksto patikėti Rusijos užsienio žvalgybos krachu būtų neatsakinga.

Košmariškas laikotarpis

Praėjusi savaitė buvo itin sudėtinga Rusijos karinei žvalgybai. Spalio 4-ąją JAV teisingumo departamentas pateikė kaltinimus septyniems GRU (dabar – Vyriausioji Generalinio štabo valdyba, GUG) pareigūnams. Jie įtariami įsilaužimais į įvairių Vakarų šalių ir tarptautinių institucijų serverius. Tuo pat metu Nyderlandų saugumas atskleidė, kad dar šių metų balandį buvo sulaikiusi keturis vyrus, bei paviešino įsilaužimams naudotos kompiuterinės technikos ir dokumentų kopijas. Tuo metu nepriklausomi tyrėjai, naudodami socialinius tinklus ir laisvai prieinamą informaciją, iškapstė jautrios asmeninės žvalgų informacijos ir tikrąsias Skripalių nuodijimu įtarimų GRU agentų pavardes.

Visa tai iššaukė milžinišką informacinę bangą ne tik Vakarų šalyse, tačiau ir pačioje Rusijoje – dažnai ir su pašaipos bruožais. Ironiška, tačiau iki šiol būtent Rusijos žvalgyba sėkmingai naudojosi socialinių tinklų ir žiniasklaidos teikiamais informacijos sklaidos privalumais tiek JAV, tiek ir Europoje, rašoma „Stratcom“.

REKLAMA
REKLAMA

GRU: išviešinti ir pažeminti

Kaip bebandytų teisinti savo nesėkmių periodą Kremliaus propagandos atstovė Marija Zacharova (tikinusi, kad slaptą informaciją britų „Bellingcat“ ir rusų „The Insider“ nutekino Vakarų žvalgybos institucijų atstovai), realybėje tai bent jau didžiąją informacijos dalį tyrėjai iš tiesų galėjo laisvai aptikti internete.

REKLAMA

Užteko paviešinti A. Moreneco asmeninius duomenis ir pasipylė informacija apie jį patį. Ne žvalgybinė, tokia kaip visus pralinksminusi taksi kvito (kuriame matyti maršrutas iš GRU centrinės būstinės į oro uostą) spec. operaciją atliekančio asmens kišenėje, o interneto platybėse besimėtanti informacija.

Studijų laikų nuotraukos, pažinčių portalų paskyros, viešai prieinamos Kelių inspekcijos duomenų bazės, liudijimai apie iš V. Putino rankų įteikiamus ordinus, kaimynų pasakojimai – viso to Kremliui išvengti nepavykta jau daugelį metų. Tik anksčiau taip buvo Kryme, Sirijoje ar Rytų Ukrainoje kur į dienos šviesą buvo iškelti ne tik pavieniai rusų kariai, tačiau ir prisidėta prie „Boeing“ numušimo bylos tyrimo, o dabar jau atėjo Rusijos žvalgų istorijų laikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Laisvės Radijo“, „Bellingcat“, „The Insider“ viešinama informacija demonstruoja laisvai prieinamos informacijos internete galią ir prisideda prie valstybių vykdomų tyrimų prieš nelegalią priešiškų šalių veiklą, rašoma „Stratcom“ apžvalgoje.

 

Perspėja neapsigauti

Tarptautinių santykių ekspertas Markas Galeotti perspėja, kad, nepaisant iš tiesų triuškinančio Rusijos pralaimėjimo, džiūgauti pernelyg nederėtų. Jo teigimu, toks katastrofiškas rusų pasirodymas tarptautinėje arenoje gali rodyti, kad vienu metu vykdoma labai daug slaptų operacijų ir dėl to nukenčia jų atlikimo kokybė.

„Staiga rusų žvalgai tapo labiau juokingi negu keliantys baimę“, – rašoma autoriaus straipsnyje „Spectator“, kuriame jis primena britams, kad bet kokiu atveju Skripalius rusai cheminiu ginklu nuodijo pačių britų žemėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Galeotti sutinka, kad GRU patyrė triuškinantį pralaimėjimą: visi anksčiau suminėti paviešinimo atvejai sukėlė nemalonių pojūčių V. Putino valdžios aparatui. Tačiau autorius taip pat pažymi, kad nėra apskritai aišku, ar bus kokia nors reakcija, ar kurie nors iš generolų „išeis anksčiau į pensiją“, kaip anksčiau šią savaitę buvo teigiama M. Chodorkovskio finansuojamo tyrimų centro „Dosje“ ataskaitoje.

Jis taip pat pažymėjo, kad ši išviešinimų banga gali tereikšti Rusijos tarnybų itin aktyvią veiklą.

„Kuo daugiau operacijų tu vykdai, tuo labiau tikėtina, kad tu kažkur susimausi. Kuo daugiau aktyvių misijų atlieka tavo žmonės, tuo labiau jums reikia naudotis paslaugomis tų, kurie nėra „A-komanda“, rinktis karininkus, kurie nėra patys geriausi“, – aiškino M. Galeotti.

Juk GRU tėra tik viena iš Rusijos žvalgybos tarnybų, pastebi jis. Rusijos išorinės žvalgybos tarnyba ar labiau vietiniais reikalais užsiimanti Federalinė saugumo tarnyba šiuo metu nėra pasiėmusios „kavos pertraukėlės“. Prieš pernelyg įsiaudrinant džiaugsmo dėl GRU nesėkmių jūroje, susimąstykime, kam pasirengusios yra šios institucijos, rašo M. Galeotti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų