REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Merginą vargina spuogai (nuotr. Instagram)

„Kai visų kitų spuogai ėmė nykti, manųjų tik daugėjo“: 28-erių metų moters, paauglystėje turėjusios tobulą odą, veidas visam laikui liko aknės išvagotas randais, kurie susidarė jai esant vyresnei nei dvidešimties.

11

„Kai visų kitų spuogai ėmė nykti, manųjų tik daugėjo“: 28-erių metų moters, paauglystėje turėjusios tobulą odą, veidas visam laikui liko aknės išvagotas randais, kurie susidarė jai esant vyresnei nei dvidešimties.

REKLAMA

Emilie Love pirmieji spuogai pasirodė, kai jai buvo 16. Po kelerių metų nedideli inkštirai virto cistiniais spuogais – giliai viduje esančiais mazgais. E. Love pasitikėjimas savimi buvo pakirstas – ji jautėsi negraži.

Žiaurūs nepažįstamieji šokiruoti į ją spoksodavo ir net klausdavo, ar jai neskauda. E. Love spuogai paliko randus, nes ji su spuogais nesugebėjo susitaikyti ir todėl jų nesigydė.

Moters veidas visam laikui liko išvagotas randų, kai vyresnei nei dvidešimties metų merginai išsivystė sunki aknės forma.

REKLAMA
REKLAMA

 Dabar 28-erių metų Emilie Love iš Hempšyro pirmieji inkštirai ėmė varginti, kai jai buvo 16, tačiau tik jai esant vyresnei nei dvidešimties šie spuogeliai virto cistiniais spuogais – giliai odoje esančiais skausmingais mazgais.

REKLAMA

E. Love pasitikėjimas savimi buvo pakirstas kovoje su akne tuo pačiu metu, kai jos draugų paaugliški spuogeliai ėmė nykti. „Jaučiausi tokia nepasitikinti savimi ir negraži – lyg būčiau visai nepatraukli.“ – pasakojo ji. - „Žmonės į tai reaguodavo šokiruotomis veido išraiškomis ir klausdavo, ar man neskauda.“

Šeimos draugas net rekomendavo E. Love naudoti daugiau makiažo, kad spuogų nesimatytų.

Dėl to, kad daugelį metų nepripažino problemos ir nesigydė, dabar E. Love veidas liko išvagotas dideliais randais. Ji ragina kitus imtis daugiau iniciatyvos ir gydytis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmąjį didelį spuogą ant kaktos pastebėjau, kai man buvo 16 – atsimenu, kad tuo metu nešiojau kirpčiukus, todėl tiesiog jį uždengiau.“ – sako E. Love. – „Po kelerių metų spuogai virto cistiniais ir dėl to man liko aknės randai.

Iki vėlyvos paauglystės mano oda buvo švari, o sulaukus dvidešimties oda suprastėjo, būtent tuo metu, kai visų kitų oda po paauglystės darėsi švaresnė.

Jaučiausi tokia nepasitikinti savimi ir negraži, lyg būčiau visai nepatraukli. Žmonės į mane reaguodavo šokiruotomis veido išraiškomis ir klausdavo, ar man neskauda. Atsimenu, kaip šeimos draugas pasakė, kad atrodyčiau geriau, jei naudočiau daugiau makiažo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ji išmoko susitaikyti su savo problema ir nenykstančiais randais, E. Love kartais dar pritrūksta pasitikėjimo savimi.

„Būna geresnių, ir būna blogesnių dienų – galų gale, esu tik žmogus.“ – sako ji. – „Jei atsiranda naujų spuogų, kartais nusimenu.

Kai būna gera diena, einu apsipirkinėti be makiažo, nes galvoju – kodėl turėčiau slėpti veidą? Juk nieko negaliu padaryti, aš sergu akne, tad kodėl turėčiau to gėdytis? Ypač turint omenyje, kiek daug žmonių serga ta pačia liga.“

Aknę E. Love gydosi antibiotiku 300 mg trimetoprimu du kartus per dieną, taip pat tepasi dermatologo išrašytu topiniu kremu.

Ji taip pat gyvena gyvenimo būdą, kuris padeda suvaldyti aknės paaštrėjimus.

„Spuogų gali padaugėti dėl streso ir dėl didelio cukraus kiekio.“ – sako E. Love. – „Jei daug laiko praleidžiu lauke, saulėkaitoje, mano spuogai ir randai tampa daug raudonesni.“

REKLAMA

E. Love svarsto galimybę veido randus gydyti lazerine terapija, kad jie mažiau matytųsi.

Savo gyvenimo kelionę su akne ji pradėjo registruoti savo „Instagram“ puslapyje @myskinjournal 2017 metais, po to, kai kitų nuo šios ligos kenčiančių žmonių istorijos sustiprino jos pasitikėjimą savimi.

Po daugelio metų, praleistų nesigydant aknės ir galvojant, kad tai – nieko tokio, E. Love veidas liko visam laikui išvagotas randais.

Todėl ji nori paraginti kitus akne sergančius žmones imtis daugiau iniciatyvos, gydytis ir rūpintis savo oda.

„Visus odos problemų turinčius žmones raginu nieko nelaukiant kreiptis patarimo į savo šeimos gydytoją ir, jei reikia ir jei yra tokia galimybė, gauti siuntimą pas dermatologą.“ – sako E. Love. – „Aš tiesiog nekreipiau dėmesio į spuogus tiek daug metų, nedarydavau visai nieko.

REKLAMA

Gailiuosi, kad nepasielgiau kitaip, nes nemanau, kad dabar turėčiau tokius randus, jei būčiau pradėjusi gydytis anksčiau. Nesigraužkite – nesate kalti dėl to, kad sergate akne. Tai normalu ir beveik visi gyvenime tai patiria.“

KAS YRA CISTINIAI SPUOGAI?

Cistiniai spuogai – sunkiausia odos liga – susidaro tuomet, kai riebalai ir negyvos odos ląstelės susikaupia giliai plaukų folikuluose.Jei ten prasideda infekcija, gali susidaryti pritvinkę spuogai.

Spuogas susidaro paprastai negyvomis odos ląstelėmis užsikimšus odos poroms. Jei į porą patenka bakterijų, jis gali paraudonuoti ir ištinti.

Cistiniai spuogais susidaro tuomet, kai ši infekcija įsiskverbia gilyn į odą ir taip susiformuoja minkšti, pūlių pilni gumbeliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei tokia cista sprogsta, infekcija gali plisti ir tokių spuogų susiformuoja daugiau.

Nuo cistinių spuogų dažniausiai kenčia paaugliai ir jauni žmonės, tačiau liga gali pasireikšti ir vaikams nuo aštuonerių metų, ir vyresniems nei 50 metų žmonėms. Cistiniai spuogai labiau būdingi vyrams.

Labiausiai pažeidžiamos vietos yra veidas, krūtinė, nugara, viršutinė rankų dalis ir pečiai.

Tiksli cistinių spuogų priežastis nežinoma, tačiau manoma, kad tai susiję su hormonu androgenu. Androgeno padaugėja brendimo metu ir dėl jo gali užsikimšti poros.

Moterims aknė gali paaštrėti menstruacijų, nėštumo ar menopauzės metu bei sergant policistiniu kiaušidžių sindromu. 

REKLAMA

Nereceptiniai vaistai, kurie padeda nuo lengvesnių aknės formų, dažnai neturi jokio poveikio cistiniams spuogams. 

Dermatologai gali išrašyti geriamų antibiotikų, kurie suvaldo bakterijas ir mažina uždegimą.

Kremai ir geliai su retionoidu, tam tikra vitamino A forma, taip pat gali padėti atverti poras. Moterims hormonus kontroliuoti taip pat gali padėti kontraceptinės tabletės.

Svarbu aknę gydyti, kad nesusiformuotų randai.

Sergantieji akne neturėtų spaudyti spuogų, nes tokiu būdu infekcija tik gilėja ir plinta. Taip pat reikėtų gyventi sveiką gyvenimo būdą. Tyrimai rodo, kad daug cukraus turinti mityba paaštrina aknę.

Sergantiesiems rekomenduojama mažinti stresą, nes dėl jo organizmas išleidžia daugiau hormonų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų