REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Mafijos gyvenimas iš arti (nuotr. 123rf.com)

Marijampolės nusikalstamo pasaulio istorijoje savo vietą turėjo Ukrainoje gimęs Valerijus Zaporožčenka (g.1957 m.), pravarde Zazas. Reketininkų klestėjimo laikais Zazas buvo laikomas vienos turto prievartautojų gaujos lyderiu.

43

Marijampolės nusikalstamo pasaulio istorijoje savo vietą turėjo Ukrainoje gimęs Valerijus Zaporožčenka (g.1957 m.), pravarde Zazas. Reketininkų klestėjimo laikais Zazas buvo laikomas vienos turto prievartautojų gaujos lyderiu.

REKLAMA

Prabėgus dešimtmečiams pareigūnai sako, kad Zazo grupuotė jau tada buvo kiek kitokia, nes nuolatinių bendraminčių ir bendražygių jis neturėjo - veikdavo su vadinamaisiais gatvės vaikėzais, kuriems buvo autoritetas.

Buvęs Marijampolėje dislokuoto rusų desantininkų dalinio karininkas, Afganistano karo dalyvis V. Zaporožčenka policiją domino jau bene 1992 metais, kai buvo suimta Lietuvoje plėšikavusi Rusijos kariškių gauja. Tada prie Zazo nusikalstamos veiklos buvo prisišliejęs keliolika metų už Valerijų jaunesnis buvęs „Geležinio vilko“ kariškis Audrius Ambramavičius.

Apie šios gaujos gyvenimą iš arti buvo rašoma 2003-ųjų kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose.

REKLAMA
REKLAMA

Už reketą – pusšeštų metų

Kai 1993-iųjų pavasarį Marijampolėje buvo susprogdintas automobilis, kuriuo važiavo garsus kitos reketininkų gaujos lyderis Raimundas Burba-Raikinas (sprogimas jam nuplėšė vieną koją), buvo įtariama, jog tai esą konkurento Zazo darbas. Apie tai sklido kalbos ir nusikaltėlių pasaulyje. Įtariamasis buvo sulaikytas, tačiau nieko neįrodžius tuoj pat paleistas.

REKLAMA

Po pasikėsinimo nužudyti Raikiną Zazas pasidarė labai atsargus - jį visur lydėdavo asmens sargybiniai. Vieną naktį policija pas Zazą padarė kratą ir rado automatą. Dėl neteisėto ginklo laikymo V. Zaporožčenka teisme gavo lygtinę 2,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Tuokart "zonos" išvengęs nusikaltėlis į pareigūnų rankas vėl įkliuvo po gero pusmečio - dėl turto prievartavimo.

Buvo nustatyta, kad Zazas kelis mėnesius aktyviai terorizavo ir gąsdino tuo metu Prienų rajone gyvenusį automobilių remonto meistrą. Reketininkas iš prieniškio reikalavo 1 000 JAV dolerių. Nelaimėlis, pasiskolinęs iš motinos 400 dolerių, perdavė juos atvykusiam Zazui, o šį tuoj pat sulaikė policija.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilių remonto meistras ir Zazas buvo seni pažįstami - Zazas iš Toljačio parveždavo meistrui detalių. Sulaikytas Zazas pareigūnus įtikinėjo, kad "juoda katė" tarp jųdviejų perbėgo tada, kai buvo apvogtas Zazo garažas, kuriame jis laikydavo automobilių detales. Buvęs desantininkas dėl vagystės esą įtarė prieniškį ir jo brolį.

Šie vyrai tikino reikalaujamus pinigus suvokę tik kaip duoklę reketininkui. Tai pavyko įrodyti ir teisme - Zazui už reketą buvo paskirta pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmė.

Zazui atsidūrus už grotų pairo ir jo kamanda: netrukus penkerių metų laisvės atėmimo bausme už reketą buvo nuteistas jo dešiniąja ranka laikytas A. Ambramavičius; kitas Zazo bendrininkas, Romas Juknevičius, pravarde Taisonas, už tą patį nusikaltimą gavo dviem mėnesiais daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaujos nebėra – Zazas mįslingai dingo

Aukštesnės instancijos teismui bausmę sumažinus V. Zaporožčenka į laisvę buvo išleistas už grotų tepraleidęs vos apie metus. Bet po pusmečio Zazas ir vėl buvo teisėsaugininkų rankose. Šįkart vyras buvo apkaltintas Marijampolės naktiniame bare per kilusį konfliktą tyčia sunkiai sužalojęs devyneriais metais jaunesnį marijampolietį. Buvusio desantininko smūgiai nelaimėlį pavertė nėįgaliuoju.

- Afganistane išbuvau ketverius metus - ten buvo labai sunku, - oratoriaus talentą turėjęs Zazas atviravo teisme, - bet dabar man dar sunkiau - jaučiuosi bejėgis ir beteisis. Man policija lipa ant kulnų vien dėl to, kad jiems parankiau mane turėti už grotų. Iš manęs daromas sistemos priešas.

REKLAMA

Zazui už tyčinį sunkų kūno sužalojimą buvo paskirta beveik šešerių metų laisvės atėmimo bausmė. Išklausęs nuosprendį Zazas pareiškė apskritai nieko nesuprantąs: esą "numirė Zaporožčenka - numirė ir teisingumas". Apskundęs nuosprendį, kelerius laisvės metus Zazas vis dėlto laimėjo.

1998-ųjų rudenį Zazas sugrįžo į Marijampolę iš Alytaus kolonijos. Būdavo, pareigūnų žodžiais, tarp šių abiejų miestų, nes Alytuje buvo likusi jo buvusi žmona ir sūnus (dėl vedybų su lietuvaite Valerijus buvo atsisakęs tęsti karo mokslus Frunzėje, tačiau santuoka greitai iširo). Zazas savo aplinkos žmonėms sakydavo ieškosiąs teisybės ir įrodysiąs, kad už grotų būdavo grūdamas be kaltės, situaciją valdant policijai. Kitų metų vasarį Zazas pateko į Marijampolės ligoninę - jo kūne buvo suskaičiuota per 20 peiliu ar kitu kokiu aštriu daiktu padarytų žaizdų, keli rankos lūžiai.

REKLAMA

Reanimacijos skyriuje gydytas Zazas dėl sumušimo į policiją nesikreipė ir niekam pretenzijų nepareiškė. Pareigūnų duomenimis, nenustatytų asmenų jis buvo sumuštas Marijampolės centre, prie automobilių stovėjimo aikštelės. Praėjus dar mėnesiui policiją pasiekė žinia, kad Zazas vieną dieną išėjo iš namų ir pradingo. Štai jau penkti metai, kai Zazo likimas nežinomas - vyras laikomas dingusiu be žinios. Paieškos bylą tyrę pareigūnai prisiklausė įvairiausių gandų: esą Zazas iš keršto „panaikintas“ Raikino aplinkos žmonių, esą kažkur užkastas, o kitų šaltinių teigimu - vėl aktyviai kovoja Čečėnijoje...

Be vado nebeliko ir jo gaujos. Zazo dešinioji ranka A. Ambramavičius, grįžęs į laisvę po reketo teismo, vėliau buvo nuteistas už narkotikų platinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemę ir Londoną suvedė sportas

Reketininkų reikalus prieš daugiau kaip 25 metus tyrusių Marijampolės teisėsaugininkų teigimu, tuomet būti turto prievartautoju buvo tiesiog madinga. Šios mados šauksmui neatsispyrė ir jaunus vaikinukus tuomet treniravę marijampoliečiai Albertas Kuznecovas (dabar 34 m.), pravarde Londonas, ir Vidas Žiemys (dabar 42 m.), geriau žinotas Žemės pravarde. Abudu vyrus suvedė sportas. Teigiama, jog į nusikalstamą veiklą įsilieję atletai buvo Raikino žmonės, tačiau vėliau jiedu atsiskyrė nuo „raikinų“.

Savo „kareivių“ Žemė ir Londonas neturėjo, bet su jais Marijampolėje buvo skaitomasi. Už šių sportininkų nugarų stovėjo dvi garsių kauniečių - Storo ir Romaškės - „šeimos“. Buvo įtariama, kad Žemė ir Londonas, treniruodami jaunus vaikinukus, ruošė juos minėtų „šeimų“ „kareiviais“. Beje, Žemė labai domėjosi patrauklių objektų privatizavimu. Tuo metu jo motina kaip tik dirbo Marijampolės miesto privatizavimo tarnybos vedėja.

REKLAMA

Pareigūnų duomenimis, kurį laiką su Žeme ir Londonu darbavosi ir marijampoliečiai Antanas Šakočius bei Vidmantas Bepirštis. Pastarasis 1994-ųjų birželio 26 dieną buvo nušautas savo namuose. Kartu sunkiai sužalota ir jo žmona. Teisėsaugininkams taip ir nepavyko atskleisti šio nusikaltimo, tačiau buvo duomenų, kad Bepirščius užpuolė keturi kaukazietiškos išvaizdos vyrai. Pareigūnų nuomone, jie buvo pasamdyti. Manoma, kad V. Bepirščio nužudymu buvo suvedinėjamos "sąskaitos" tarp nusikaltėlių grupuočių. Nužudytojo žmonai kliuvę kaip nereikalingai liudininkei.

Į teisiamųjų suolą Žemė ir Londonas pateko dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, dalyvavimo jame ir reketo bei vagysčių. Buvo nustatyta, kad jie psichologiniu smurtu siūlydavo verslininkams vadinamąją apsaugą. Duoklę paimdavo tuo metu galiojusiais talonais - pareigūnų teigimu, buvo negodūs. Reketuojamiems asmenims palikdavo savo telefono numerį ir patardavo skambinti, "jeigu kas nutiks".

REKLAMA

Londonas ir jo bendrininkai reketuojamus asmenis mokydavo pasipriešinti "jakštams" ir "raikinams" - liepdavo sakyti, kad "jau moka Albertui". Nors teisme abu kaltinamieji savo kaltę neigė ir tikino bendraujantys tik sporto dėka bei užsiėmę bendru paskolų davimu, už turto prievartavimą jie buvo nuteisti vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmėmis.

Pasuko skirtingais keliais

Labai trumpai „zonoje“ pabuvę Londonas ir Žemė sugrįžo į Marijampolę ir, pareigūnų teigimu, pasuko visiškai skirtingais keliais. Praeityje buvęs žinomas atletinės gimnastikos aktyvistas V. Žiemys vėl grįžo prie iki tol garbinto sporto - įsteigė kelias sporto sales, sportavo pats, treniravo ir kitus. Kalbama, kad Vidas ne kartą nusikaltėlių buvo raginamas prisiminti ir tęsti senų laikų veiklą, tačiau sportininkas buvo neišgąsdinamas ir atsilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieną 2000-ųjų rugsėjo naktį buvo padegta Vido įsteigta sporto salė, kurią ir šiandien labai mėgsta ne tik raumenis auginantys vyrai, bet ir savo kūnu besirūpinančios moterys. Ugnis tuokart apgadino šviestuvus, treniruoklius - visas patalpas. V. Žiemys nenurodė policijai jokių įtariamų asmenų, tačiau pareigūnai vadovavosi savo duomenimis.

Dabar Marijampolės kriminalistai sako, kad V. Žiemys - tai vienas iš tūkstančių, kuriems pavyksta pasimokyti iš savo klaidų ir po "zonos" likti švariam. Esą ir prieš dešimt metų Žemė buvo labai kultūringas, išsilavinęs (bene vienintelis iš garsiųjų nusikaltėlių Marijampolėje turėjo aukštąjį išsilavinimą). Nuolat sportuojantys marijampoliečiai savo trenerį laiko dideliu autoritetu.

REKLAMA

Atlikusio bausmę A. Kuznecovo likimas susiklostė kitaip. Laisvėje kiek pabuvęs Londonas netrukus vėl buvo teisėsaugininkų rankose. 1998 metais jis ir marijampolietis Egidijus Dambrauskas (tuomet 24 m.) buvo nuteisti už turto prievartavimą - bandė rinkti duokles iš Marijampolėje įrengtų kompiuterinių žaidimų automatų savininkų. Reketininkai, reikalaudami kas mėnesį mokėti po 100 litų už įrenginių "apsaugą", priešingu atveju grasino aparatus sudaužyti. Bendrininkams teismas paskyrė kalėti po trejus metus.

Dabar A. Kuznecovas gyvena Vilniuje, bet gana dažnai matomas ir Marijampolėje - čia gyvena jo artimieji. Prieš pusantrų metų Londono pavardė vėl mirgėjo spaudos puslapiuose, kai Vilniuje, Žemynos gatvėje, sprogo automobilis BMW, į kurį ką tik buvo įsėdęs Londonas. Nelaimėliui buvo nesunkiai sužalotos kojos. Pareigūnai nustatė, kad automobilis sprogdintas tyčia - užtaisas buvęs po variklio dangčiu. Sprogimo būta nemenko, nes išdužo daugiabučio namo antrojo ir trečiojo aukštų langai. Duomenų, kad buvo pasikėsinta Londoną nužudyti, Vilniaus pareigūnai tuokart nesurinko.

REKLAMA

Susivienijo Kysa ir Londonas

Nors pareigūnai rimtų įkalčių neturi, tačiau neabejoja, kad Londonas ir šiuo metu yra nusikalstamame pasaulyje "ant bangos". Pastaruoju metu jo nusikalstama veikla siejama su marijampoliečio Gintauto Žukausko (34 m.), pravarde Kysa, darbeliais. ONTT duomenimis, aplink šiuos nusikalstamo pasaulio autoritetus „sukasi“ apie 30 pradedančių ir jau gerai žinomų nusikaltėlių (26 metų Edgaras Juodeška ir Vytautas Matukynas, metais vyresnis Žilvinas Petruškevičius, 29 metų Albinas Vaicekauskas ir kiti). Jų veiklos sritis - viskas, iš ko galima išpešti naudą. Pagrindinė sritis - automobilių vagystės ir išpirkos.

Kysai, įtariant, kad jis priklauso nusikalstamai grupuotei, buvo skirtas laisvės apribojimas. Kadangi vyras to nepaisė, jis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Kartą Kysai buvo peršauti kairiosios rankos pirštai. Pretenzijų Gintautas niekam nereiškė, o pareigūnams aiškino, esą namų laiptinėje buvo užpultas dviejų kaukėtų ir ginkluotų asmenų. Kitą kartą Kysos bute kratą darę "Aro" pareigūnai aptiko šovinių, pistoleto duslintuvą ir neperšaunamą liemenę, už dailylenčių rado paslėptų šovinių. Susinervinęs Kysa staiga puolė prie balkono durų ir trenkė galva į dvigubą langą - Kysos galva išlindo kiaurai per stiklą. Pareigūnai gelbėjo Gintautą, kad stiklų šukės neperpjautų jam kaklo.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai sako, kad Kysos ir Londono "kareiviai" - patys įžūliausi ir žiauriausi per visą pastarųjų dešimtmečių Marijampolės nusikalstamo pasaulio istoriją.

Marijampolės policijos vadovo Kęstučio Kalinausko teigimu, šiuo metu veikiančios nusikalstamos grupuotės kontroliuojamos - įtariamiesiems taikomos kardomosios priemonės, įvairūs apribojimai. Žodžiu, į kompanijas susimetę jaunuoliai už savo nugaros visada jaučia pareigūnų kvėpavimą.

Įdomu tai, kad anksčiau griežtai skirstęsi į grupuotes nusikaltėliai dabar yra persipynę, jų priklausomybė nėra apibrėžta. Nauja „mada“ - pavardes ir vardus oficialiai besikeičiantys nusikaltėliai: Nerijus Žaliauskas tapo Eriku, Erikas Švelnys - Mantu, Artūras Kazlauskas - Artūru Iossad, Artūras Jankauskas - Otto Enkristu! Nesena ir vadinamųjų samdinių veikla, kai „kietais“ laikomi „zonos“ duonos ragavę, „patikrinti“ vyrukai „dirba“ vadovaujant ir „raikinams“ ar „jakštams“, ir „londonams“ ar „kysoms“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų