REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Liga smogė netikėtai (nuotr. 123rf.com)

Šeštadienį pasaulį apskriejo liūdna žinia. Eidama 86-uosius metus Barselonos ligoninėje mirė Ispanijos operos solistė Montserrat Caballe.

23

Šeštadienį pasaulį apskriejo liūdna žinia. Eidama 86-uosius metus Barselonos ligoninėje mirė Ispanijos operos solistė Montserrat Caballe.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad moterys paskutinius gyvenimo mėnesius grūmėsi su inkstų akmenlige. Kaip pranešama vietinėje ispanų spaudoje, solistė nuo rugsėjo mėnesio buvo gydoma būtent dėl šios ligos.

Įtakos turi gyvenimo būdas

Deja, ši liga kankina ir dažną lietuvį. Daugelis iš pradžių nė nejaučia pakitimų organizme, pacientų nevargina skausmai. Ištisus dešimtmečius žmonės gyvena su inkstų akmenlige, o pas medikus ima eiti tik tada, kai ima justi veriančius skausmus skrandžio, inkstų, kepenų srityje.

Šia liga susergama, kai inkstuose ar kituose šlapimo šalinimo sistemos organuose atsiranda akmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai viena labiausiai paplitusių urologinių ligų. Inkstų akmenligę gali išprovokuoti karštas klimatas, kietas vanduo su dideliu kiekiu druskų, mitybos ypatumai (daug aštraus, rūgštaus maisto).

REKLAMA

Taip pat įtakos gali turėti traumos ir kaulų ligos, lėtinės skrandžio ir žarnyno ligos, skysčių netekimas, inkstų ir šlapimo takų ligos.

Vystosi be simptomų 

Ši liga gana dažnai vystosi be simptomų, vienu pirmųjų šios ligos požymių tampa skausmai juosmens srityje. Vėliau gali atsirasti ir kraujo priemaišų šlapime, ima reikštis labai stiprus skausmas, karščiavimas, pykinimas, dažnesnis poreikis šlapintis.

Gydytojas urologas Evaldas Gražys yra sakęs, akmenukai – tai svetimkūnis, atsiradęs gyvybiškai svarbiame organe. „Jis inksto viduje trinasi, juda, dirgina inksto gleivinę, kuri yra labai jautri.

REKLAMA
REKLAMA

Sužalojus gleivinę prasideda kraujavimas ir žmogus jau gali pastebėti, kad kažkas yra negerai, nes šlapime pasirodo kraujas.

Be to, nebelikus gleivinės, kuri atlieka ir apsauginę funkciją, inkstus lengvai gali pažeisti infekcijos. Akmenukai gali užkimšti šlapimtakius. Tuomet šlapimui nėra kur nutekėti, organizmas į tai reaguoja siųsdamas stiprų skausmą, vystosi inkstų uždegimas.

Jeigu jis laiku nepagydomas, būklė gali komplikuotis, yra sepsio pavojus. Jeigu inkste akmuo auga ilgai, žmogus, net pastebėjęs simptomus, nesikreipia į gydytojus, akmuo neišvengiamai žaloja inkstą, jis nyksta, o įsimetus infekcijai dar ir supūliuoja.

Tada kartu su akmeniu tenka pašalinti ir patį inkstą“, – sakė gydytojas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų