REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ruošia saldainį emigrantams. Nors iki šiol skolos už privalomąjį sveikatos draudimą būdavo išieškomos visu tempu, R. Karbauskis siūlo keisti taktiką. Šiuo metu emigrantų skolos už PSD įmokas siekia net šimtą milijonų eurų ir R. Karbauskis siūlo visą šią skolą tiesiog nurašyti.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ruošia saldainį emigrantams. Nors iki šiol skolos už privalomąjį sveikatos draudimą būdavo išieškomos visu tempu, R. Karbauskis siūlo keisti taktiką. Šiuo metu emigrantų skolos už PSD įmokas siekia net šimtą milijonų eurų ir R. Karbauskis siūlo visą šią skolą tiesiog nurašyti.

REKLAMA

Tam pritaria ir pati „Sodra“, esą nesąžininga reikalauti pinigų iš emigrantų, kurie mokesčius jau yra susimokėję užsienio valstybėje. Tačiau opozicija ir dalis ekspertų tai vadina populistiniu siūlymu ir antausiu tiems, kurie mokesčius moka sąžiningai.

Emigrantams – šimtamilijoninė dovana. Būtent šimtas milijonų eurų skolų yra nusėdę į užsienį išvykusių lietuvių sąskaitose už tai, kad jie nedeklaravo savo išvykimo ir nemokėjo mokesčių už privalomąjį sveikatos draudimą. Dar visai neseniai kilo pasipiktinimas, kad „Sodra“ nė neatsiklaususi gali nuskaičiuoti skolas bedarbiams, tačiau emigrantams Ramūnas Karbauskis siūlo kitą idėją. Visą per ne vienus metus susikaupusią šimto milijonų eurų skolą esą reikia tiesiog nurašyti. Nes susigrąžinti šių pinigų neva nėra vilčių.

„Juos administruoti, surinkti praktiškai nerealu. Ta skola gali tik didėti, bet ji bus teorinė, nes daugelis žmonių neturi jokio kontakto ir niekada nesumokės tų pinigų. Ir jie yra teisūs, nes jie jokiomis paslaugomis nesinaudojo“, – sako R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Sodra pritaria

R. Karbauskis šią idėją dar vasarą aptarė su „Sodros“ vadovu. „Sodra“ sako, kad siūlymas teisingas.

„Jie iš tikrųjų gyvena kitoje šalyje, dirba, sumoka tas pačias PSD įmokas kitoje šalyje. Mes neturėtume pagrindo vien dėl formalumų išsireikalauti tų įmokų. Manau, kad tas pasiūlymas yra logiškas“, sako „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

REKLAMA

„Sodros“ skaičiavimais, tokių skolininkų iš viso yra apie šimtą tūkstančių. Taigi vienas PSD įmokų nemokantis emigrantas Lietuvai vidutiniškai yra įsiskolinęs tūkstantį eurų. „Valstiečių“ lyderis siūlo papildyti Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą ir nustatyti, kad emigrantai, kurie socialinio draudimo įmokas moka kitose Europos Sąjungos narėse, nuo lietuviškojo mokesčio būtų atleisti.

Naujovė sumažintų naštą

Tiesa, tam reikėtų deklaruoti savo išvykimą. „Sodra“ sako, kad šiaip ar taip emigrantai įrodo, jog neturi mokėti PSD mokesčio, tad naujovė tiesiog sumažintų biurokratijos naštą tiek žmonėms, tiek pačiai institucijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek būna, kad mes išieškome iš žmogaus skolas, tai 4 iš 5 atvejų mes vėliau tas išieškotas įmokas žmogui turim grąžinti, nes jis įrodo, kad jis tikrai dirbo kitoje šalyje ir toje kitoje šalyje sumokėjo įmokas“, – sako S. Jarmalis.

Visgi įdomu tai, kad R. Karbauskio siūlymą palaiko net ne visi emigrantai. Štai Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė tikina, kad tikslingiau būtų tiesiog supaprastinti deklaravimą.

„Skolų nurašymas nėra pats efektyviausias sprendimas. Efektyviau būtų sutvarkyti procedūras, kuriomis užsienyje gyvenantys lietuviai galėtų paprasčiau deklaruoti sumokėtus mokesčius užsienyje. Nes šiuo metu retas dirbantis užsienyje apskritai žino, kokias formas reikia pateikti „Sodrai“, kad tie mokesčiai nesiskaičiuotų“, – sako emigrantų atstovė Dalia Asanavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepritaria siūlymui

Kreivai į R. Karbauskio siūlymą žiūri ir opozicija. Esą tai antausis sąžiningai mokesčius mokėjusiems ir tebemokantiems tautiečiams. Kodėl vieni pinigus mokėjo, o kitiems skola nurašoma?

„Pirmas atėjęs į galvą žodis – populizmas. Nes artėja rinkimai. (…) Tie, kas likę čia, dirba Lietuvos labui, pareigingai moka mokesčius, o staiga lengva ranka nurašoma 100 mln., kuriuos tikrai būtų kur panaudoti“, – sako liberalas Arūnas Gelūnas.

Ekspertai sako, kad versti žmones tuos pačius mokesčius susimokėti keliose valstybėse tikrai nėra sąžininga. Tačiau būtina užtikrinti, kad skolos nebūtų nurašytos tiems, kurie naudojosi medicinos paslaugomis.

„Būtina tikrinti, kad tie, kurie išvyko, kuriems susidarė skola, bet jie naudojosi paslaugomis, visgi tuos mokesčius susimokėtų“, – sako analitikė Ieva Valeškaitė.

Ar pritarti siūlymui nurašyti emigrantų skolas, spręs visas Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų