REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Jonas Kasparavičius apie grybienę (nuotr. 123rf.com)

Dažnas lietuvis, prisirinkęs grybų, iš jų gamina įvairiausius patiekalus, pradedant jų marinavimu ir atsargų ruošimu žiemai bei baigiant troškiniais ir karštomis sriubomis.

37

Dažnas lietuvis, prisirinkęs grybų, iš jų gamina įvairiausius patiekalus, pradedant jų marinavimu ir atsargų ruošimu žiemai bei baigiant troškiniais ir karštomis sriubomis.

REKLAMA

Sriuba tik vienai dienai

Vis dėlto mikologas Jonas Kasparavičius sako, kad valgyti grybų sriubą antrą arba trečią dieną gali būti mirtinai pavojinga. 

„Esu girdėjęs istorijų, kad žmonės sriubas valgo ir kelias dienas iš eilės, tačiau gana dažnai tai baigiasi labai liūdnai.

Kuo daugiau grybuose yra baltymų bei kitų organinių medžiagų, tuo yra daugiau kam suirti ir yra didesnė tikimybė apsinuodyti“, - sakė specialistas.

Jis priduria, kad virti grybai suyra greičiau už mėsą, todėl visos organinės medžiagos ir baltymai yra nuodingi.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu išvirei grybų sriubą, tai būtų gerai suvalgyti tą pačią dieną, nepalikti kitoms dienoms“, - sakė J. Kasparavičius. 

Įvardijo pavojingą derinį

Mikologas primena, kad nedera grybų derinti su alkoholiu. „Yra grybų, kurie stabdo alkoholio skilimą organizme ir stabdo toje stadijoje, kai medžiaga yra nuodinga.

REKLAMA

Kalbame apie absoliučiai visą alkoholį, o ypač apie stipriuosius gėrimus: kuo jo daugiau, tuo poveikis bus stipresnis.

Yra mėgstančių po tosto užkąsti rudmėsėmis, tačiau tokių klaidų geriausia nedaryti“, - sakė J. Kasperavičius.

Respublikinėje Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner teigė, kad jeigu po grybų valgymo pasijutote blogai, privalote kreiptis į medikus.

„Vos pajutus apsinuodijimo simptomus ir prisiminus, kad buvo valgyti grybai, visada reikia įtarti būtent grybus.

Simptomai, žinoma, visų apsinuodijimų yra panašūs, tačiau apsinuodijimas grybais dažniausiai užsitęsia, yra ūmesnis ir taip lengvai nepraeina“, - kalbėjo gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Mirė mažiausiai du

Šį rudenį dėl apsinuodijimo grybais į Respublikinę universitetinę ligoninę kasdien kreipiasi 3 – 4 žmonės.

Medikai ragina nedelsti ir pajutus pirmuosius simptomus, kreiptis į medicinos įstaigas, taip pat atsargiai rinkti grybus.

Rugsėjį, apsinuodiję grybais, Lietuvoje mirė mažiausiai du žmonės. Kauno klinikose mirė, įtariama, grybais apsinuodijusi 79 metų moteris iš Raseinių.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje mirė 71 metų vyras iš Rokiškio.

Grybus būtina apvirti

Mikologai sutartinai tvirtina, jog einant į mišką grybauti, būtina tiksliai žinoti, kokius grybus ketini rinkti ir šiukštu neimti nepažįstamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat prieš gaminant grybus, visus juos būtina gerai apvirti, kad juose neliktų toksinių medžiagų.

Pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus būtina skubėti į ligoninės priimamąjį ir stengtis gerti kaip įmanoma daugiau vandens.

Grybų turėtų vengti arba valgyti itin mažomis porcijomis vaikai bei vyresnio amžiaus žmonės, kurių skrandis bei virškinimo sistema yra jautresnė.

Grybienės receptas

Vis dėlto jeigu turite grybų ir ketinate virti grybienę, kviečiame pasinaudoti Skanuskasneliai.blogspot.com receptu.

Trinta miško grybų sriuba su sūriu ir čiobrelio žiedais.

Jums reikės: 

0,5 l daržovių sultinio, 0,5 l apvirtų miško grybų, 3 vidutinių bulvių, 50g sūrio, 1 svogūno, džiovintos čiobrelio viršūnėlės su žiedais, 200 ml riebios grietinėlės, 2 lauro lapų, žiupsnelio malto muskato, žiupsnelio juodųjų pipirų, druskos pagal skonį, 3 v.š. aliejaus.

REKLAMA

Imamas puodas į jį įpilamas sultinys ir sudedamos kubeliais susmulkintos bulvės.

Į keptuvę pilamas aliejus ir jame apkepami smulkiai sukapoti svogūnai. Kepama ant mažos ugnies kol tampa minkšti ir auksiniai.

Prie svogūnų beriami grybai ir lauro lapai, pipirai, muskato, čiobrelio šakelės. Dar 5 min pakepama ir prieskoninės žolelės ištraukiamos lauk.

Kai bulvės apverda (maždaug po 10 min. virimo) suberiami apkepti grybai ir svogūnai. Pamaišoma įberiamas tarkuotas sūris. Kai bulvės tampa visiškai išvirusios sriuba sutrinama, įberiama pagal skonį druskos ir užbaltinama grietinėlė. Valgoma su juoda rugine duona arba skrebučiais.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų