REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Turguje (nuotr. Fotodiena.lt)

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos centrų užmojai – daržovės sparčiai brango dėl įmantrių pakuočių.

29

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos centrų užmojai – daržovės sparčiai brango dėl įmantrių pakuočių.

REKLAMA

Per metus daugelio populiariausių lietuviškų daržovių kainos kaip reikiant šoktelėjo į viršų, rodo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenys.

Bulvės brango dėl įmantrių pakuočių

Pavyzdžiui, fasuotų bulvių kilogramo kaina per metus krito beveik 17 proc., tačiau nefasuotų bulvių kilogramas pabrango net 75 proc. Tai labiausiai per metus pabrangusi daržovė.

Anot Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, ženkliai išaugusią bulvių kainą labiausiai lėmė prekybos tinklų pakeistos pakuotės.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš vienos pusės, derlius mažesnis, kitas dalykas – šiemet daugelis prekybos tinklų perėjo prie geresnių, brangesnių pakuočių su daugiau informacijos ant pakuočių, didesnis dėmesys bulvių veislei, kurios tinkamos salotoms, cepelinams ar pan. Visa tai, aišku, iškelia kainas. Prekybos tinklai jau seniai turėjo tokius planus, kaip matėte užsienyje – bulvės yra plautos, jos yra gražesnėje pakuotėje, su išsamia informacija, kam jos tinka“, – tv3.lt sakė Z. Cironkienė.

REKLAMA

Pasirodo, prekybos tinklai tokį užmojį turėjo jau seniai, tačiau iki šiol ūkininkų produkcija neatitiko išvaizdos reikalavimų, nebuvo atrinktos mūsų žemei tinkamos bulvių veislės, trūko plovimo įrangos.

Lyginant bulvių kainą ūkiuose, pokytis nėra toks ženklus. Pasak Z. Cironkienės, per metus 20 proc. brango tik prastesnės kokybės bulvės (nuo 10 centrų iki 12 centų už kg). Taip yra todėl, kad Lietuvoje smulkiųjų bulvių augintojų bulvių plotai kasmet sumažėja apie 1,5 tūkst. hektarų.

„Geriausios kokybės bulvės, kurios eina prekybos tinklams, eksportui, kainuoja 22 centus, kaip ir praėjusiais metais. Pernai buvo ne derliaus metai dėl per didelio drėgmės pertekliaus, šiemet – dėl sausrų turime mažesnį derlių. Savaime suprantama, kad kaina yra pakankamai aukšta, bet nuo pernai niekuo nesiskiria“, – pažymėjo Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Brango ir kitos daržovės

Šio rugsėjo pabaigoje, lyginant su praėjusiu rugsėju, fasuotų nacionalinės kokybės morkų kilogramas pigo 4,5 proc. Tačiau lietuviškų, naujo derliaus morkų kilogramas brango beveik 19 proc., o nefasuotų – net 64,3 proc.

Lietuviškų, naujo derliaus nefasuotų baltagūžių kopūstų kilogramo kaina kilo 25 proc., o raugintų kopūstų kilogramas brango 4,55 proc.

„Plautos morkos, kurias matote prekybos tinkluose, ūkiuose jos vidutiniškai iki 70 proc. brangesnės. Jeigu pernai ūkiuose morkos nuo 15 iki 18 centų plautos buvo, tai šiemet – 26–30 centai. Baltagūžiai kopūstai, jeigu pernai buvo 10–19 centų, tai šiemet 17–29 centai. Vidutinis pabrangimas yra apie 60 proc.“, – sakė Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto bene labiausiai ūkiuose pabrangusia preke Z. Cironkiene laiko svogūnus. Lietuviški, naujo derliaus nefasuoti svogūnai šiemet brangesni 45,8 proc., o importuotų kilogramas – net 72,7 proc. brangesnis nei pernai.

„Jeigu praėjusiais metais buvo 14–18 centų, tai šiemet 25–35 centai. Jie brangesni ir už morkas, ir už kopūstus, ir už burokėlius – kitas lietuvių dažniausiai vartojamas daržoves. Čia lemia tai, kad mes nuo pat rugpjūčio mėnesio turime nuolat užklausas ir poreikį eksportui, ypač didesnių svogūnų. O augintojų atsargos nėra didelės šiemet, sunkiai dygo, sausra savo padarė. Jie rezervuoti vidaus rinkai ir Latvijai“, – teigė pašnekovė.

REKLAMA

Pomidorai ir po centą

Ne ką mažiau brango ir šiltnamiuose auginamos lietuviškos daržovės. Lietuviškų trumpavaisių agurkų kilogramas per metus pabrango 28,6 proc., o ilgavaisiai – 34,3 proc.

Kainų šuolis regimas ir vertinant pomidorų kainas. Už lietuviškų nefasuotų pomidorų kilogramą šiemet mokame 54,4 proc. daugiau nei pernai, tuo metu importuoti pomidorai brango tik 4,6 proc.

Lietuvos šiltnamių asociacijos vadovas Donatas Montvila tokį kainų pokytį priskiria sezoniškumui, pažymėdamas, kad pernai rugsėjį agurkų jau praktiškai nebuvo.

„Praėjusių metų rugsėjo mėnesį agurkų paprasčiausiai jau nebebuvo tokiu laiku, rugsėjo pabaigoje. O šiais metais prasitęsia agurkų auginimas. Bet spalio mėnesį agurkai bus dar brangesni. Juo labiau einame į žiemą, juo daugiau sunaudojame energijos. <...> Šiais metais buvo pomidorai didmenine kaina 1 euro centas vieną savaitę Nyderlanduose. Tai buvo katastrofa Europoje. Mes dėkingi prekybininkams, kad jie pirko ne europinius pomidorus, o lietuviškus ir šiek tiek pagelbėjo Lietuvos gamintojams. Po savaitės pomidorai jau kainavo 1,20 Eur“, – tv3.lt kalbėjo D. Montvila.

REKLAMA

Nefasuotų raudonųjų paprikų kilogramas šiemet kainuoja 7,7 proc. pigiau nei pernai. Pigo ir nefasuoti česnakai – už kilogramą jų šiemet mokame 33,7 proc. pigiau nei pernai.

Brango ir vaisiai

Pastebėtas ir vaisių kainų šuolis.

„Jonagold“ rūšies obuolių kilogramas per metus brango 43,3 proc., o „Golden“ rūšies obuolių kilogramas 37,5 proc. pigesnis nei pernai.

Nefasuotų bananų kilogramas šiemet kainuoja 11,24 proc. brangiau nei prieš metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų