REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti sugriežtintas bausmes Švėkšnos specialiosios mokyklos auklėtines seksualiai išnaudojusiems vyrams.

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti sugriežtintas bausmes Švėkšnos specialiosios mokyklos auklėtines seksualiai išnaudojusiems vyrams.

REKLAMA

Už lytinės aistros su nepilnametėmis tenkinimą dviem 32–38 metų vyrams paskirtos 2-3 metų laisvės atėmimo bausmės (atidedant bausmės vykdymą 2 ir 3 metams), o dar dviem 41–55 metų vyrams, pripažintiems kaltais ne tik dėl lytinės aistros tenkinimo, bet ir dėl vaikų pirkimo tikslu išnaudoti juos seksualiai, teismas skyrė 7 su puse ir 8 metų laisvės atėmimo bausmes, jas atliekant pataisos namuose.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Nukentėjusiomis šioje byloje pripažintos penkios merginos. Jos nukentėjo nuo tuo metu nepilnamečių kaltinamųjų, kurios siūlydavo savo bendramokslėms užsidirbti pinigų už žymiai vyresnių vyrų seksualinį tenkinimą.

Įvairiose interneto svetainėse, pažinčių portaluose ir televizijos kanaluose jos Klaipėdos apskrityje ieškodavo vyrų, norinčių patenkinti savo lytinę aistrą už pinigus. Vėliau SMS žinutėse jos klientams nurodydavo vietas, kur šie susitiks su jų nepilnametėmis bendramokslėmis. Už 15 – 60 eurų lytiškai santykiavusios nepilnametės pinigus atiduodavo savo sąvadautojoms. Tačiau uždarbį merginos leido drauge: pirkdavo cigaretes, alkoholį, maisto prekes. Mergaitės buvo išnaudojamos apie trejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį atmetė nuteistųjų skundus ir paliko galioti Apeliacinio teismo apkaltinamąjį nuosprendį. Juo asmenys, be jiems inkriminuoto lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, taip pat nuteisti už vaiko pirkimą arba pardavimą.

REKLAMA

Kartu su vyrais už pelnymąsi iš bendramokslių prostitucijos ir vaikų pardavimą nuteistos keturios 19–21 metų Švėkšnos specialiosios mokyklos (dabar – „Diemedžio“ ugdymo centras) auklėtinės, joms skirtos nuo 1 metų 6 mėnesių iki 5 metų laisvės atėmimo bausmės, atidedant jų vykdymą nuo 1 metų 6 mėnesių iki 3 metų bei paskiriant kitus įpareigojimus.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad prekyba vaikais – tarptautiniu mastu pripažintas nusikaltimas, šiurkščiai pažeidžiantis vaiko teises.

„Tai prekybos žmonėmis reiškinio dalis, išsiskirianti tuo, kad juo kėsinamasi į pažeidžiamiausius asmenis – vaikus, kurie nėra pasiekę visiškos socialinės, psichinės ir fizinės brandos. Lietuva pagal tarptautinius ir Europos Sąjungos teisės aktus yra įsipareigojusi užkirsti kelią prekybai vaikais, taip pat įvairioms išnaudojimo formoms, darančioms žalą vaiko gerovei, tarp jų – ir vaikų seksualiniam išnaudojimui. Šie reikalavimai, be kita ko, yra pagrįsti Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje įtvirtintais vaiko teisių apsaugos principais, taigi ir poreikiu užtikrinti didžiausią galimybę vaikui gyventi ir sveikai vystytis,“ – rašoma Aukščiausiojo Teismo pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų kolegija pripažino, kad nuteistieji dėl merginų lytiniams santykiams paieškos kreipėsi į specialiosios mokyklos auklėtines, nukentėjusiųjų pasiimti atvykdavo į miestelį, taip pat vieno iš ketinimų lytiškai santykiauti vienas iš nuteistųjų nerealizavo, nes nuteistoji pranešė, kad nukentėjusiosios nepilnametės ieško specialiosios mokyklos auklėtojos.

„Taigi nurodytos aplinkybės leidžia konstatuoti, kad nuteistieji suvokė tikrąjį nukentėjusiųjų amžių. Šio suvokimo nepaneigia ir jų pateikiami subjektyvūs nukentėjusiųjų brandos lygio vertinimai, jų veiksmų motyvų interpretavimai“, – paskelbė Aukščiausiasis Teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų kolegija taip pat pabrėžė, kad baudžiamoji atsakomybė taikytina visoms prekybos vaikais formoms nacionaliniu ar tarptautiniu mastu, neatsižvelgiant į tai, ar tokie veiksmai yra susiję su organizuotu nusikalstamumu.

Lietuvoje įstatymas numato atsakomybę už už vaiko pirkimą arba pardavimą. Nukentėjusiuoju nuo šio nusikaltimo nukentėjusiuoju gali būti tik vaikas, t. y. asmuo, neturintis 18 metų.

Pasak Aukščiausiojo Teismo, skirtingai nei prekybos žmonėmis atveju, baudžiamasis įstatymas nereikalauja nustatyti nukentėjusiojo valią palenkiančių būdų panaudojimo, nes vaikas jau savaime dėl savo amžiaus yra pažeidžiamas ir jiems kyla didesnis nei suaugusiesiems pavojus tapti prekybos žmonėmis (vaikais) aukomis.

Švėkšnos specialiojo ugdymo centras veikė kaip pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams.

Šiuo metu įstaiga vadinama ugdymo centru „Diemedis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų