REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors nealkoholinio alaus pardavimai sparčiai auga, tačiau tokie gėrimai rekomenduojami toli gražu ne visiems. Gydytojai jį vartoti griežtai draudžia besigydantiems nuo priklausomybės ligų, nes net ir jokių laipsnių neturintis alkoholio pakaitalas gali pastūmėti klastingos ligos link.

Nors nealkoholinio alaus pardavimai sparčiai auga, tačiau tokie gėrimai rekomenduojami toli gražu ne visiems. Gydytojai jį vartoti griežtai draudžia besigydantiems nuo priklausomybės ligų, nes net ir jokių laipsnių neturintis alkoholio pakaitalas gali pastūmėti klastingos ligos link.

REKLAMA

Nealkoholinis vynas ir alus vis labiau populiarėja, kai kuriose parduotuvėse jam yra specialiai skirtas visas skyrius. Tačiau ar iš tiesų jis toks nekaltas?

Pasirodo, kai kam tai gali tapti bilietu atgal į pragarą. Nors tokie gėrimai laipsnių ir neturi bei parduodami laisvai bet kokiu paros metu, tačiau tokiems žmonėms, kaip šis vilnietis, kuris su alkoholizmu kovoja daugiau nei septynerius metus, tai gali reikšti kelionę į dugną. Tą laikotarpį vyras prisimena su tikru siaubu.

„Motina – ji pradėjo realiai manęs bijoti. Aš pradėjau nekontroliuoti savęs girtas. Agresija, šnekos, nesąmonė – viskas“, – sakė vilnietis Tomas.

REKLAMA
REKLAMA

Tomas gerti pradėjo 13-os, tačiau labai ilgą laiką nei sau, nei kitiems nepripažino, kad tai – problema. Vyras suprato, kad serga ir pats savo nelaimės neišspręs tik tada, kai prarado darbą, namus, mylimą merginą, artimųjų bei draugų pasitikėjimą.

REKLAMA

Dabar Tomas žengia pirmuosius blaivybės žingsnius laisvėje. Jaunas vyras neseniai pabaigė 12 mėnesių trukusią reabilitaciją Priklausomybės ligų centre. Todėl, anot jo, nė už ką savo naujai atgauta laisve nerizikuotų. Mat nuo priklausomybės gydę specialistai mokė, kad net ir bokalas nealkoholinio alaus gali paskatinti grįžimą į alkoholio liūną.

„Pasekmės visada liūdnos. Visada. Niekas nėra išėjęs, vartojantis bealkoholinį ir jam viskas gerai. Ne“, – pasakojo jis.

TV3 reportažą žiūrėkite:

Medikai – patvirtina

Tą patį teigia ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus patarėjas, toksikologas Robertas Badaras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nealkoholinis alus gali suveikti kaip stimulas, primenantis apie buvusį vartojimą. Tai priklausomą žmogų gali išprovokuoti.

„Jeigu nenori nusišauti, nereikia žaisti rusiškos ruletės, bet jeigu pradedi sukti revolverį, tu vėl eini į tą pavojingą aplinką“, – mano toksikologas R. Badaras.

Ir nealkoholiniai gėrimai priklausomybę turinčiam žmogui yra itin pavojingi todėl, kad ši liga remiasi vadinamąja atlygio sistema. Alkoholikas, nors ir gerdamas jokių laipsnių neturinčius, tačiau į alų ar vyną skoniu panašius gėrimus, prisimena ir malonius įspūdžius, kuriuos jam kažkada teikė tokių gėrimų versijos su laipsniais. Taip smegenys supainiojamos ir gali prasidėti sunkiai sustabdomi procesai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia nėra proto liga, čia nėra valios liga. Čia yra biocheminiai dalykai. Jeigu užsiveda prisiminimo mechanizmas, kuris išskiria dopaminą, tada jį suvaldyti yra sunku“, - pastebi toksikologas.

Bendruomenę, kurioje gydomi priklausomybės ligomis sergantys ligoniai, įsteigęs kunigas Kęstutis Dvareckas į jį besikreipiančius likimo brolius ir seseris labai gerai supranta. Mat ir pats buvo įkliuvęs į svaigalų žabangas. Vartojo ir alkoholį, ir narkotikus. Anot jo, pasveikti nuo šios ligos labai sudėtinga, o atkristi – labai lengva.

„Ji (liga – aut. past.) verčia savimi rūpintis. Jei tu nustoji, turi tą higieną dvasinę. Viskas apsineša, tu tampi nepatenkintas, pradedi kaltinti aplinką, ir, aišku, pabaigoje pradedi ieškoti nusiraminimo tau gerai pažįstamomis priemonėmis“, - kalbėjo jis.

Priklausomybė – liga, kuria sergama visą gyvenimą, todėl tokios ligos kamuojamiems žmonėms verčiau savo sveikata ir gerove nerizikuoti ir jokių alkoholio pakaitalų nevartoti. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų