REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Matote žalią ar mėlyną?

Jei nepavyksta spalvų nustatyti teisingai, tai dar nereiškia, kad turite spalvinės regos sutrikimų. Regos specialistai tikina, kad jūsų atsakymas parodo tik tai, kaip jūsų smegenys suvokia spalvas, rašoma dailymail.co.uk.

58

Jei nepavyksta spalvų nustatyti teisingai, tai dar nereiškia, kad turite spalvinės regos sutrikimų. Regos specialistai tikina, kad jūsų atsakymas parodo tik tai, kaip jūsų smegenys suvokia spalvas, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

„Optical Express“ sukūrė testą, kurį spręsdami apsigauna šimtai žmonių. Iš pažiūros tai gali pasirodyti paprasta užduotis – pasakyti, ar rodoma spalva yra žalia, ar mėlyna.

Tačiau pabandę išspręsti šį testą nebebūsite tokie užtikrinti. Į šią gluminančią iliuziją regos specialistai vieną šalia kito sudėjo penkis neįtikėtinai vienas į kitą panašius mėlynus ir žalius atspalvius.

Jie sako, kad jei neįžiūrite subtilių jų skirtumų, tai nereiškia, kad turite spalvinės regos sutrikimų, varginančių beveik tris milijonus britų.

REKLAMA
REKLAMA

Regos specialistai tikina, kad jūsų atsakymas parodo tik tai, kaip jūsų smegenys suvokia spalvas.

Atlikite žemiau esantį testą

Nacionalinės akių sveikatos savaitės proga „Optical Express“ sukūrė testą, kurį spręsdami apsigauna šimtai žmonių. Viena iš spalvų, kurios pastebėti nepavyko 1 000 apklausoje dalyvavusių žmonių, vadinama „Tiffany Blue“ – ją užregistravo šis juvelyrikos pardavėjas.

REKLAMA

Maždaug du penktadaliai respondentų manė, kad šis atspalvis yra mėlynas, nors RGB spektre jis yra artimesnis žaliai spalvai (113, 208, 197).

Penkių spalvų testą sukurti paskatino kita „Optical Express“ iliuzija, kurios metu pacientų buvo prašoma pasakyti, ar kvadratėlis yra žalias, ar mėlynas.

Du trečdaliai žmonių buvo įsitikinę, kad atspalvis yra žalias, o likęs trečdalis su tuo nesutiko ir teigė, kad tai – mėlyna. Tačiau paprašyti nustatyti tos pačios spalvos pavadinimą, kai ji buvo rodoma greta dviejų aiškiai mėlynų paveikslėlių, daugelis ją vadino žalia.

REKLAMA
REKLAMA

Regos specialistai sako, kad šios spalvos vertės RGB spalvų skalėje yra 0, 122 ir 116 – vadinasi, šis atspalvis yra tik vos labiau žalias, nei mėlynas.

Smegenų veikla

Stephenas Hannanas, „Optical Express“ klinikinių paslaugų direktorius, sako: „Argi žmogaus smegenys nėra nuostabus dalykas?

Visi žmonės yra skirtingi, todėl kiekvieno smegenys informaciją apdoroja skirtingai. Priklausomai nuo to, kaip interpretuojame spalvas, vienas žmogus gali matyti vienokią spalvą, o kitas – visai kitokią.“

S. Hannanas paaiškino, kad šviesa patenka į akį, pereina pro natūralų lęšį ir atsimušą į tinklainę – šviesai jautrų audinį akies vidinėje dalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviesa paverčiama elektros signalu, kuris optiniu nervu keliauja į smegenų žievės už regą atsakingą dalį. Smegenys iš elektros signalo pasigamina unikalią, savitą interpretaciją, todėl dažnai žmonės spalvas mato skirtingai.

S. Hannanas pridėjo: „Nenuostabu, kad daugelis respondentų, pamatę dviejų mėlynų atspalvių kontrastą, savo nuomonę pakeitė. Objekto spalvą suvokiame lygindami ją su aplink esančiais atspalviais, o ne pagal pačią spalvą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų