REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pinigų plovimo schemoje, pagal kurią 2007–2010 metais iš Rusijos per Baltijos šalis į Norvegijos DNB banką buvo pervesta 533 tūkst. JAV dolerių, kaip pagrindinis bankas dalyvavo jau žlugęs Ūkio bankas.

Pinigų plovimo schemoje, pagal kurią 2007–2010 metais iš Rusijos per Baltijos šalis į Norvegijos DNB banką buvo pervesta 533 tūkst. JAV dolerių, kaip pagrindinis bankas dalyvavo jau žlugęs Ūkio bankas.

REKLAMA

Dalis pinigų judėjo ir per Danijos „Danske Bank“ Estijos padalinį, teigia JAV verslininkas, žmogaus teisių aktyvistas ir aršus Rusijos prezidento kritikas Billas Browderis.

„Pagrindinis bankas, kuris tame dalyvavo, buvo Lietuvoje veikęs Ūkio bankas“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė B. Browderis. Jis pabrėžė toliau renkantis informaciją apie rusiškų pinigų plovimą, kuriame dalyvavo ir Lietuvos bankai.

Rusijoje prieglobstį gavusio Vladimiro Romanovo valdyto Ūkio banko veikla buvo sustabdyta 2013 metų vasarį, po trijų mėnesių bankui iškelta bankroto byla.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Ūkio banko bankroto administratoriaus Gintaro Adomonio, bankas turėjo daug problemų dėl sandorių su susijusiais asmenimis, tačiau to negalima pasakyti apie operacijų su nerezidentais kontrolę.

REKLAMA

„Nerezidentų sandorių ir operacijų kontrolė ir priežiūra banke sistemiškai buvo organizuota tinkamai, tačiau neturint tikslesnės informacijos apie pačius (su pinigų plovimu susijusius – BNS) sandorius, kažką komentuoti sunku“, – BNS sakė G. Adomonis.

Tai, kad DNB 2007–2010 metais padėjo per sąskaitas Lietuvoje ir Estijoje pervesti 533 tūkst. JAV dolerių iš Rusijos, B. Browderis pareiškė Norvegijos dienraščiui „Dagens Naringsliv“. Esą dėl šių operacijų jis 2016 metais kreipėsi į Norvegijos ekonominių nusikaltimų tyrimo padalinį, tačiau pastarasis nebetęsė tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautiniame tyrime „Laundromat“ dalyvavęs portalas 15min.lt 2017-ųjų kovą skelbė, kad Lietuvos bankuose per abejotinus teismų sprendimus ir sudėtingas bankines operacijas iš Rusijos išplauta maždaug 77 mln. JAV dolerių, iš jų 62 mln. JAV dolerių galėjo atsidurti Ūkio banko sąskaitose.

Lietuvos prokurorai 2013-ųjų pradžioje skelbė, kad per Ūkio banke buvusių ofšorinių kompanijų sąskaitas galėjo būti išplauta 13 mln. JAV dolerių, apgaule įgyti iš Rusijos biudžeto per D. Browderiui atstovavusio teisininko Sergejaus Magnitskio atskleistą pinigų grobstymo aferą. Informaciją apie tai prokurorai gavo iš B. Browderio įsteigto investicijų fondo „Hermitage Capital“, kuriam dirbo S.Magnitskis, atstovų.

B. Browderis Estijos ir Danijos institucijoms yra pateikęs nemažai skundų dėl milžiniško masto pinigų plovimo, kuris, kaip įtariama, buvo vykdytas per „Danske Bank“. „Danske Bank“ rugsėjo viduryje paskelbė jo užsakyto nepriklausomo audito ataskaitą, kurioje įvardinta įspūdinga įtartinių pervedimų suma - daugiau nei 200 mlrd. eurų 2007-2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų