REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Jonas Valančiūnas ir Kyle'as Lowry (nuotr. SCANPIX)

Septintą sezoną Toronto „Raptors“ gretose ir NBA lygoje pasitinkantis Jonas Valančiūnas turi puikų šansą išauginti savo svarbą ir minutes aikštėje, tačiau dėl to turės kaip reikiant paplušėti, mano „Raptors Republic“ apžvalgininkas Orenas Weisfeldas.

34

Septintą sezoną Toronto „Raptors“ gretose ir NBA lygoje pasitinkantis Jonas Valančiūnas turi puikų šansą išauginti savo svarbą ir minutes aikštėje, tačiau dėl to turės kaip reikiant paplušėti, mano „Raptors Republic“ apžvalgininkas Orenas Weisfeldas.

REKLAMA

„Mes vis dar nežinome, koks geras gali būti lietuvis. Žinome, kad Jonas gali efektyviai rinkti taškus iš po krepšio, vidutinio nuotolio ir baudų metimo linijos. Žinome, kad jis puikiai kovoja dėl kamuolių. Tačiau net po šešių sezonų, kuriuose jo minutės buvo limituotos, vis dar yra daugybė neatsakytų klausimų“, – šio sezono J. Valančiūno apžvalgą pradeda amerikietis.

„Ar jis gali dažniau ir taip pat efektyviai atakuoti iš trijų taškų zonos?“, „ar jis gali geriau skirstyti kamuolius ir žaisdamas du prieš du būti ne tik sienelės statytoju?“, „ar jis gali efektingai gintis prieš žemesnius ir greitesnius varžovus?“ – tokius svarbiausius klausimus kelia O. Weisfeldas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis iš karto pabrėžia, kad viskas J. Valančiūno rankose, kadangi priekinėje linijoje milžiniškos konkurencijos nėra. Ir tai ne vienintelis pasikeitimas vasarą, galintis leisti J. Valančiūnui turėti kitokį sezoną, nei pirmi šeši.

REKLAMA

„Pirmiausiai treneriu tapo Nickas Nurse’as. Jis daug metų dirbo su lietuviu, kol buvo „Raptors“ asistentu. Akivaizdu, kad N. Nurse’as labiau vertina J. Valančiūno talentą nei buvęs treneris Dwane’as Casey.

Antra, mainų metu su San Antonijaus „Spurs“ iškeliavo atsarginis vidurio puolėjas Jakobas Poeltlas. Tai atlaisvino 18,6 minutės. Jonui tereikia konkurencinėje kovoje nugalėti Serge’ą Ibaką ir Gregą Monroe. Žinant, kad praėjusį sezoną S. Ibaka atrodė kaip 45-erių, o G. Monroe geriausi metai praeityje, Jonas turi puikią galimybę išauginti savo minutes“, – mano O. Weisfeldas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tam reikės dirbti ir tobulėti. Pirmiausia ir toliau gerinti metimą iš trijų taškų zonos. N. Nurse’as tikrai skatins visus žaidėjus mesti daug tritaškių. Tą jis jau darė praėjusiame sezone, kai J. Valančiūnui po kiekvienos treniruotės liepdavo pataikyti 100 tritaškių.

Lietuviui tai suteikė drąsos, bet jos vis dar per mažai. Praėjusiame sezone centras per rungtynes paleisdavo po vieną tolimą metimą ir realizuodavo 40,5 procento jų. Jam reikėtų išlaikyti panašų taiklumą atakuojant kur kas dažniau. Tai ne tik padėtų jam, bet praplėstų aikštę ekipos draugams.

Centras taip pat turi pradėti geriau skirstyti kamuolius, kai yra apsuptas tokių talentingų kolegų kaip Kyle’as Lowry, Kawhi Leonardas ar Danny Greenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai leis treneriui labiau pasitikėti J. Valančiūnu ir išplės jo schemas puolime. Vis tik ne puolimas, o gynyba išlieka didžiausiu lietuvio minusu, mano „Raptors Republic“ apžvalgininkas.

Kaip ir daugelis tipinio sudėjimo vidurio puolėjų, Jonas turi jėgos stumdytis po krepšiu, bet kol kas nesugeba vaikytis elitinių ir žemesnių centrų. Tvarkytis su šiuo sunkumu jam padės ir N. Nurse’as.

„Mano didžiausias tikslas yra sustatyti žaidėjus į tas vietas, kuriose jie spindėtų. Mes labai daug žinome apie Joną ir negalime reikalauti iš jo to, ko jis negali daryti. Esu paruošęs keletą gynybinių sistemų, kurios jam gali padėti“, – sakė treneris.

REKLAMA

Tačiau viską patikėti N. Nurse’ui būtų pražūtinga – ir pats uteniškis turi pagerinti greitį, kojų darbą ir supratimą gynyboje. Jeigu jis sugebės gintis nuo tokių centrų kaip Kevinas Love’as ar Alas Horfordas, galės prieš juos dominuoti puldamas.

„Nepaisant visko, J. Valančiūnas yra geras žaidėjas. Gal jis niekada nepaklius į Visų žvaigždžių rungtynes, bet visoms komandoms reikia stipraus centro, galinčio sužaisti daug minučių, susirinkti atšokusius kamuolius, apsaugoti baudos aikštelę ir efektyviai rinkti taškus. JV tą daro ir turi potencialo daryti dar daugiau. Galbūt šiame sezone, su juo labiau pasitikinčiu treneriu ir geresniu kamuolio judėjimu, jis žengs į priekį“, – apžvalgą apibendrina O. Weisfeldas.

REKLAMA

Tai, kad gali įgyvendinti visus N. Nurse’o sumanymus, J. Valančiūnas parodė per pirmas „Raptors“ ikisezonines rungtynes.

Nuo suolo pakilęs lietuvis per 19 minučių pelnė 17 taškų, o keli jo žaidimo epizodai buvo tikrai įspūdingi ir tokie, kokių anksčiau beveik nematėme – vienoje atakoje J. Valančiūnas perėmė kamuolį ir nuskuodęs į greitą puolimą apgavo varžovą gražiu judesiu bei pelnė taškus.

Kitoje atakoje jis suklaidino varžovą ties tritaškio linija ir prasiveržęs iki pat krepšio pelnė dar du taškus. Toks žaidimas žavėjo ir rungtynių komentatorius – vienas jų greitai prilipdė aukštaūgiui naują pravardę.

„Lietuviškas žaibas! Jonas jau įgavo sezono sportinę formą“, – džiaugėsi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų