REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad tikisi atkurti gerus santykius su savo NATO sąjungininke JAV, nepaisant aštraus ginčo dėl sulaikyto amerikiečių pastoriaus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad tikisi atkurti gerus santykius su savo NATO sąjungininke JAV, nepaisant aštraus ginčo dėl sulaikyto amerikiečių pastoriaus.

REKLAMA

„Dievui panorėjus, tikimės išspręsti problemas su Amerika per kuo trumpesnį laiką ir vėl išvystyti santykius politikos ir ekonomikos srityse su strateginės partnerystės dvasia“, – sakė turkų prezidentas kreipdamasis į parlamentą.

Vašingtonas ir Ankara nesutaria dėl jau beveik dvejus metus trunkančio evangelikų pastoriaus Andrew Brunsono sulaikymo dėl su terorizmu ir šnipinėjimu susijusių kaltinimų. Dėl šio ginčo smarkiai nusmuko Turkijos liros kursas dolerio atžvilgiu.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas įsiplieskus diplomatiniam ginčui paskelbė sprendimą padvigubinti muitus aliuminiui ir plienui iš Turkijos, o Ankara atsakė tuo pačiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame pasiryžę kovoti – nepažeisdami diplomatijos ir teisės ribų – su šiuo iškreiptu požiūriu taikyti mūsų šaliai sankcijas kaip pretekstu pasinaudojus kunigu, kuris yra teisiamas dėl savo neaiškių santykių su teroro grupuotėmis“, – tvirtino R. T. Erdoganas.

REKLAMA

Turkijos prezidentas apkaltino Vašingtoną einant „klaidingu keliu siekiant išspręsti politines ir teisines problemas grasinimais ir šantažu, o ne dialogu“.

Pasak R. T. Erdogano, tai „iš tikrųjų padarytų didžiausią žalą Jungtinėms Valstijoms vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje“.

Ketvirtį amžiaus Turkijoje gyvenantis evangelikų pastorius A. Brunsonas 2016 metų gruodį buvo areštuotas dėl įtariamų ryšių su kurdų sukilėliais, paskelbtais už įstatymo ribų, ir JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno tinklu. Turkija F. Guleną kaltina dėl nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą tų metų liepą.

REKLAMA
REKLAMA

Pastorius jam metamus kaltinimus neigia. Turkijos prezidentas yra siūlęs susitarti dėl A. Brunsono paleidimo, pavyzdžiui, iškeičiant jį į F. Guleną.

Praėjusį mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė besitikintis, kad Turkija paleis amerikiečių pastorių. Kitas posėdis jo byloje vyks spalio 12-ąją.

Dienraščio „Hurriyet“ apžvalgininkas Abdulkadiras Selvi rašė, kad teismas gali nuspręsti panaikinti A. Brunsono namų areštą ir draudimą keliauti, taigi, dvasininkas galėtų grįžti namo.

„Tokiu atveju, spalio 13-ąją galime išvysti A. Brunsoną lipant lėktuvo trapu Jungtinėse Valstijose“, – rašė A. Selvi.

Praėjusią savaitę R. T. Erdoganas lankėsi Niujorke, kur vyko Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. Jos užkulisiuose Turkijos prezidentas paspaudė D. Trumpui ranką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų