REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Šauktiniai (nuotr. Fotodiena.lt)

Į Lietuvą norintys nors trumpam sugrįžti emigrantai sunerimę. Nuo privalomosios karo tarnybos pasislėpti tikėjęsi tautiečiai dabar pareigūnų pasitinkami net oro uoste. Pusantro tūkstančio prievolininkų įtraukti į ieškomų žmonių registrą.

22

Į Lietuvą norintys nors trumpam sugrįžti emigrantai sunerimę. Nuo privalomosios karo tarnybos pasislėpti tikėjęsi tautiečiai dabar pareigūnų pasitinkami net oro uoste. Pusantro tūkstančio prievolininkų įtraukti į ieškomų žmonių registrą.

REKLAMA

O jau pričiupti pasieniečių, policijos, muitinės ar kitų institucijų gauna raštą ir informaciją apie baudą. Gaudynės bent jau oro uoste kol kas atrodo sėkmingos.

Besislapstantiems nuo karo prievolės vyrams arba tiesiog nekreipiantiems dėmesio į gautus laiškus, dabar apkarsta jau ir kelionės lėktuvais. Čia gali laukti staigmena – privatus pasimatymą su pareigūnais.

Apie tokias situacijas jau ūžia ir socialiniuose tinkluose į grupes susijungę lietuviai emigrantai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažįstamas grįžo į Lietuva savaitgalį, ir suėmė jį oro uoste už tai, kad buvo šaukiamas į kariuomenę ir gavo nemenką baudą bei negali į Jungtinę Karalystę grįžt. Dabar pergyvenu dėl savojo, mes žadam į Lietuvą skristi, jis buvo šaukiamas, tai dabar bandysim tvarkyt reikalus…“, – rašoma socialiniame tinkle.

REKLAMA

Jei vyras buvo įrašytas į šautinių sąrašus, bet nepasirodė nei sveikatos patikroje, nepateikė dokumentų arba pabėgo ir neatvyko į tarnybą, ir neatsiliepia ieškomas, jis yra įtraukiamas į paieškomų asmenų registrą. Tuomet atvykus iš ne Šengeno šalies ar į ją išvykstant ir priėjus tokį pasieniečių punktą, apsilankymas šiame pareigūnų kambarėlyje – nebeišvengiamas. O čia tokie besislapstantys nuo tarnybos ir kariuomenės reikalų, pasirodo, ne tokie ir reti svečiai.

Oro uosto pasieniečių vadas Audrius Šantaras tikina, kad per dieną tokių asmenų apytiksliai pasitaiko vienas per dieną. Nors socialinėse grupėse kalbama, kad laiku kariuomenei neprisidavę šauktiniai ir suimami, visgi realybė paprastesnė.

REKLAMA
REKLAMA

„Asmuo tikrinamas per informacines sistemas ir jam išrašomas šaukimas atvykti į Lietuvos Kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybą“, – teigia A. Šantaras.

O jei prievolininkas atvyksta iš Europos sąjungos valstybės ir su pasieniečiais nepasimato, panašus nemalonus susitikimas lauktų ir sustabdžius kelių policijai, turint nemalonumų su policija. Ir visose kitose institucijose, kurios prieina prie ieškomų žmonių sąrašo. Sąraše per keturis mėnesius atsidūrė pusantro tūkstančio dingusių prievolininkų.

„Virš 200 mes jau esam suradę, atsiliepė, susisiekėm ir toliau vykdomos procedūros“, – teigia Karo prievolės tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasimatymas su pareigūnais iškart reiškia ir baudą už pareigos nevykdymą – slapstymąsi ir dingimą.

„Numato baudas nuo 30 eurų iki 300 eurų. Yra numatyta ir baudžiamoji atsakomybė“, – sako A. Balčiūnas.

Baudos vien šiemet skirtos maždaug 6000 į galimų šauktinių sąrašus įtrauktų ir pareigų nevykdžiusių – dingusių – prievolininkų. Iš viso į šauktinių sąrašus šiemet pateko 27 600 vyrų. Pašaukti tarnybai – 3800. Tik keliasdešimt jų buvo ne savanoriai.

Emigrantus, kurie pateko į sąrašus, bet slapstosi, kariuomenė ragina tiesiog susisiekti. Juolab, kad skrydis į Lietuvą tam, kad jie pasitikrintų sveikatą, pateiktų dokumentus yra kompensuojamas iki 380 eurų už vieną kelionę.

Taip pat apie tai – TV3 žinių reportaže:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų