REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidedant šildymo sezonui ugniagesiai gelbėtojai griebiasi už galvos – dėl nevalytų kaminų ir netvarkingų krosnių šiemet jau kilo beveik tūkstantis gaisrų. Neapsieita ir be žuvusiųjų.

Prasidedant šildymo sezonui ugniagesiai gelbėtojai griebiasi už galvos – dėl nevalytų kaminų ir netvarkingų krosnių šiemet jau kilo beveik tūkstantis gaisrų. Neapsieita ir be žuvusiųjų.

REKLAMA

Tačiau, prasidedant kūrenimo sezonui, pareigūnai pastebi, kad žmonės toliau moja ranka ne tik į nevalytus kaminus ar kiauras krosnis, bet ir nuo pavasario privalomus dūmų detektorius. Juos dažniau įsirengia tik paraginti ugniagesių gelbėtojų.

Malkas šildymo sezonui ruošia ir Baltosios Vokės gyventojas Jurijus. Dienos vėsta, tad namie, kaip sako vyras, jau norisi šilumos ir jaukumo. Tad netrukus jis jau žada kurti katilą. Kol vyras kapoja pliauską po pliauskos, Šalčininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai leidžiasi apžiūrėti Jurijaus šildymo įrangos.

Ar viskas tvarkinga ir atitinka reikalavimus. Jeigu katilas jau būtų šiltas, pareigūnai sako būtų ko prikibti. Ant katilo negalima dėti jokių pašalinių daiktų.

REKLAMA
REKLAMA

Prie katilo grindys negali būti užklotos linoleumu, o už katilo neturi būti malkų. Bet blogiausia, kaip sako ugniagesiai, kad Jurijaus bute vis dar nėra nuo gegužės visiems gyventojams privalomo autonominio dūmų detektoriaus. Jurijus moja ranka, ir kol kas šio prietaiso įsirengti neketina, mat yra įsitikinęs, kad jam gaisras negresia.

REKLAMA

„Kai pradės bausti, tada ir įsigysime. Aš esu tikras, kad manęs tai nepalies. Kol kas gyvas. Kas gali gaisrą sukelti, išskyrus mane ir mano šeimininkę?“, – įsitikinęs Baltosios Vokės gyventojas Jurij Pavlov.

Gyventojai sąmoningai rizikuoja savo gyvybe

Šiuo metų detektorius turi 38 proc. žmonių.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai sako, kad taip mojančių ranka į gaisrus ir privalomus dūmų detektorius vis dar daug. Nuo gegužės pirmosios, kai įsigaliojo privalomas reikalavimas turėti tokius detektorius, juos įsigijo tik keturiasdešimt procentų žmonių. Likusieji naujovei kol kas – abejingi. Pareigūnai sako, kad be reikalo.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės užmiršta gaminamą maistą virtuvėje, dūmų detektorius juos perspėja dėl dūmų, kai jie būna kitame kambaryje, arba užmiega, išeina iš namų, dūmų detektorius pradeda cypti. Tad arba kaimynai, arba patys gyventojai spėja sureaguoti į tą pavojų. Patys užsigesina nespėjus užsiplieksti gaisrui“, – tvirtina departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas.

Iš viso šiemet dėl netvarkingų krosnių ir dūmtraukių kilo aštuoni šimtai gaisrų. Žuvo keturiolika žmonių. Viena nelaimė įvyko štai čia, viename Baltosios Vokės gyvenamųjų namų. Šiandien apie nelaimę byloja išdaužyti stiklai, ir kaimynų pasakojimai, čia žuvo žmogus. O štai pareigūnai aiškina nelaimės priežastis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavojinga net menkiausia detalė

Gaisro židinys buvo štai čia, kampe va durelės matosi. Pakuros kampe čia buvo sudėtos malkos, įvairiausios šiukšlės skudurai, popieriai, ir matosi va šitoje nuotraukoje, kad durelės iki galo neužsidarinėjo. Vienas vyris išvis buvo iškritęs tai laikėsi vos ant vieno.

Pareigūnai priduria, esą jeigu čia būtų buvęs dūmų detektorius, žmogus būtų galėjęs išsigelbėti. Ir ne tik šio buto savininkas, bet ir dar trylika žuvusių. Mat nė vienuose namuose, kur sudegė ar užtroško žmonės, dūmų detektorių – nebuvo. Šalčininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas šildymo pradžios sako laukiantis su nerimu, mat kasmet tokių gaisrų daugėja. Pareigūnas vardina priežastis.

REKLAMA

„Dedamos malkos šalia pakuros, netvarkinga krosnis, neevalomi dūmtraukia, neteisingai sumontuoti dūmtraukiai. Nesilaikoma atstumų, ir panašiai. Laiku nesusitvarko, laukia kol jiems kas nors tai padarys, kas nors praneš, ar tai seniūnas, ar tai socialinė darbuotoja, jie įsivaizduoja, kad kažkas turi ateiti ir padaryti“, – sako gelbėjimo tarnybos vadovas Vitalijus Kapūsta.

Ugniagesiai gelbėtojai priduria, kad kasmet netvarkingi kaminai, krosnys, visa šildymo įranga gaisrų skaičių padidina kone tūkstančiu. Ir dar nebuvo metų, kad tokiuose gaisruose nežūtų žmonės.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų