REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Rugsėjo 30-osios naktį, apie 2 val 50 minučių, Respublikinėje Vilniaus universitetinės ligoninės Intensyvios terapijos ir toksikologijos skyriuje grybais apsinuodijęs mirė 69-erių metų vyras.

37

Rugsėjo 30-osios naktį, apie 2 val 50 minučių, Respublikinėje Vilniaus universitetinės ligoninės Intensyvios terapijos ir toksikologijos skyriuje grybais apsinuodijęs mirė 69-erių metų vyras.

REKLAMA

Su šeimos nariais valgęs marinuotų žaliuokių, pasirodo, vyras galėjo suvalgyti žalsvają musmirę. Kaip tv3.lt informavo ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner, vyras negaluoti pradėjo praėjus penkioms-šešioms valandoms po grybų valgymo, tačiau kreiptis į medikus nesuskubo.

„Vos pajutus apsinuodijimo simptomus ir prisiminus, kad buvo valgyti grybai, visada reikia įtarti būtent grybus.

Simptomai, žinoma, visų apsinuodijimų yra panašūs, tačiau apsinuodijimas grybais dažniausiai užsitęsia, yra ūmesnis ir taip lengvai nepraeina“, - kalbėjo gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Pajutęs pirmuosius apsinuodijimo požymius, šis vyras gydėsi namuose, savo vaistais, namų sąlygomis, o į ligoninę, būklei negerėjant, kreipėsi praėjus porai parų. „Negaliu pasakyti, kad konkrečiai šiuo atveju būtų pavykę jį išgelbėti, tačiau bendra tendencija aiški: kuo anksčiau žmonės kreipiasi, tuo didesnė tikimybė, kad viskas išsispręs gerąja linkme.

REKLAMA

Galbūt pacientas nebus guldomas į ligoninę, gal būtų duodami konkretūs vaistai“, - paaiškino G. Laubner ir pridūrė, kad kiti, su kuriais vyras valgė grybus, niekas nesikreipė.

Jos teigimu, galėjo būti, jog vyras supainiojo žaliuokes su žalsvosiomis musmirėmis, kurios yra mirtinai pavojingos.

„Apsinuodyti pakanka ir vieno nuodingo grybo gabalėlio“, - akcentavo skyriaus vedėja.

Vyrui diagnozuotas progresuojantis kepenų nepakankamumas.

Mirė mažiausiai du 

Šį rudenį dėl apsinuodijimo grybais į Respublikinę universitetinę ligoninę kasdien kreipiasi 3 – 4 žmonės. Medikai ragina nedelsti ir pajutus pirmuosius simptomus, kreiptis į medicinos įstaigas, taip pat atsargiai rinkti grybus.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį, apsinuodiję grybais, Lietuvoje mirė mažiausiai du žmonės. Kauno klinikose mirė, įtariama, grybais apsinuodijusi 79 metų moteris iš Raseinių.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje mirė 71 metų vyras iš Rokiškio.

Nepažįsti grybo - neimk

Grybavimo sezonas, deja, kone kasmet nusineša iki dešimties gyvybių visoje Lietuvoje. Būtent todėl mikologai bei medikai perspėja, kad rinkti galima tik gerai pažįstamus grybus ir gaminti juos reikia pagal taisykles, antraip

Viena svarbiausių taisyklių grybaujant: jei nepažįsti grybo – geriau neimk, nesiūlyk kitiems ir jokiu būdu nebandyk jo paruošti valgymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mikologo, dažnai žmonės yra įsitikinę, kad nuodingi grybai turėtų būti itin neišvaizdūs, smirdėti ir mėlynuoti, tačiau tokie įsitikinimai grybautojus gali net pražudyti.

„Išskyrus keletą nelabai išvaizdžių nuodingų grybų, kiti nuodingi grybai dažniausiai neturi nemalonaus kvapo ir niekuomet nemėlynuoja ir jokių neigiamų asociacijų jų nepažįstantiems grybautojams dažniausiai nesukelia.

Dėl to grybautojai dažnai prisirenka net musmirių ir visas gėrybių rinkimas gali baigtis tragedija“, – sako vyras.

Mikologas akcentuoja, kad jei abejojate dėl grybo ir neatpažįstate jo rūšies, geriau į pintinę nedėti. Kitu atveju, jei, visgi, smalsumas neapleidžia ir norisi išsiaiškinti grybo rūšį, patartina grybą ne pjauti, o išrauti, atidžiai apžiūrėti iš visų pusių, perpjauti ir nustatyti spalvą, užuosti kvapą, net lyžtelėti, tam kad išsiaiškinti skonį.

REKLAMA

„Apie nežinomą grybą reikia surinkti kuo daugiau informacijos ir vėliau tuo domėtis, ieškoti žinių internete, knygose, koks grybas tai galėtų būti. Tokiu būdu galėsite lengviau pažinti miško gėrybes. Be to, renkant informaciją apie nežinomą grybą, reikėtų vertinti ne mažo, o suaugusio ir visiškai išaugusio grybo savybes, kadangi jos paprastai gali skirtis“, – pataria Jonas Kasparavičius

Pavojus apsinuodyti gresia ne tik prisirinkus nuodingų grybų, tačiau ir netinkamai paruošus vertingus grybus. Pavyzdžiui, taip lietuvių mėgstama ir populiari grybienė, kurios, anot mikologo, žmonės prisiverda tiek, kad pakaktų visai savaitei.

„Įprasta, kad daržovių, mėsos ar kitą sriubą galime vis pasišildyti ir valgyti kelias dienas, tačiau verdant grybienę šis sprendimas netinka.

REKLAMA

Jau po antro ar trečio karto šildant grybų sriubą žmogus gali apsinuodyti, kadangi sriuboje ilgainiui ima gamintis nuodingos medžiagos. Todėl grybienę patarčiau valgyti tik tą pačią dieną, kada ji pagaminta“, – perspėja pašnekovas.

Kitas dažnas atvejis, kuomet po ilgo grybavimo grįžus namo nebelieka jėgų sutvarkyti gėrybių ir šis darbas nukeliamas kitai dienai. Specialistas pabrėžia, kad taip daryti griežtai nepatartina.

Patikimiausia grybus tvarkyti iš karto arba neturint kitos išeities, juos sudėti į šaldiklį, tačiau išėmus iš jo nieko nelaukiant imtis darbo, nes grybai greitai gali pradėti irti.

Grybus būtina apvirti

Mikologai sutartinai tvirtina, jog einant į mišką grybauti, būtina tiksliai žinoti, kokius grybus ketini rinkti ir šiukštu neimti nepažįstamų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat prieš gaminant grybus, visus juos būtina gerai apvirti, kad juose neliktų toksinių medžiagų. 

Pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus būtina skubėti į ligoninės priimamąjį ir stengtis gerti kaip įmanoma daugiau vandens. 

Grybų turėtų vengti arba valgyti itin mažomis porcijomis vaikai bei vyresnio amžiaus žmonės, kurių skrandis bei virškinimo sistema yra jautresnė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų