REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Skyrybos  (nuotr. 123rf.com)

7 moksliniais įrodymais paremti faktai apie santuoką. Sužinokite, ar yra ryšys tarp didelių vestuvių ir didelės santuokos bei ką reiškia neištikimybės genas šeimoje. 

20

7 moksliniais įrodymais paremti faktai apie santuoką. Sužinokite, ar yra ryšys tarp didelių vestuvių ir didelės santuokos bei ką reiškia neištikimybės genas šeimoje. 

REKLAMA

1. Mažiau centimetrų, daugiau pinigų

Pasak Niujorko universiteto tyrėjų Abigailės Weitzman ir Daltono Conley atlikto tyrimo, ūgis daro didelę įtaką santuokai. Pasirodo, kad aukšti vyrai yra linkę vesti labiau išsilavinusias, suaugusias ir tos pačios tautybės moteris. Tačiau jie taip pat yra labiau linkę į skyrybas, lyginant su žemais vyrais, kurie, esą, jaučiasi privalantys „kompensuoti“ savo ūgį (ar jo trūkumą) daugiau dirbdami ir uždirbdami.

2. Didelės vestuvės – didelė santuoka

„Santykių vystymosi tyrimo“ projektu Denverio universitete buvo siekiama identifikuoti laimingai santuokai padedančius elementus. Jo metu ištirta 418 žmonių. Be kita ko, paaiškėjo, kad 11% tyrimo dalyvių buvo susituokę be formalios vestuvių ceremonijos – tik 28% jų teigė gyvenantys laimingoje santuokoje. Tuo tarpu iš tų, kurie vestuves šventė formalios ceremonijos metu, laimingai su sutuoktiniu ar sutuoktine gyvena 41%. Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad vestuvių ištaigingumas tam tikru būdu proporcingas tikrajam norui tuoktis. O gal tiesiog finansinėms galimybėms?

REKLAMA
REKLAMA

3. Ar didelės vestuvės – maža santuoka?

Yra ir teigiančių atvirkščiai. Pasak kito tyrimo, kurį atliko Emory universiteto mokslininkai, paprastesnes vestuves surengusių porų šansai likti kartu yra didesni. Iš tyrėjų apklausoje dalyvavusių moterų tos, kurios vestuvėms išleido daugiau nei 20 tūkstančių dolerių, skyrėsi tris su puse karto dažniau nei tos, kurios šventei išleido nuo 5 iki 10 tūkstančių dolerių.

REKLAMA

4. Neištikimybės genas

Naujausias neištikimybės pasiteisinimas? Kaltinti savo genetiką. 2010 metais Binghamtono universiteto atliktas geno DRD4 tyrimas. Šis genas yra atsakingas už dopamino, emocijas ir nuotaiką reguliuojančio neurotransmiterio, pernešimą. Paaiškėjo, kad tam tikrą šio geno variantą turintys žmonės yra labiau linkę išduoti savo partnerį, net ir dėl vienos nakties nuotykio, sako Justinas Garcia, vienas tyrimo autorių.

5. Laiminga moteris – laimingas vyras. Bet ne atvirkščiai.

2014 metais Rutgerso universitetas publikavo tyrimą, kurio autoriai analizavo 400 ilgiau nei metus santuokoje gyvenančių porų duomenis. Paaiškėjo, kad poros laimei moters gerovė yra esminis faktorius, svarbesnis už vyro gerovę. Pasak Deborah‘os Carr, darbo autorės, šis fenomenas susijęs su tuo, kad santuoka patenkinta moteris yra linkusi gražiau elgtis su savo vyru, o tai teigiamai veikia ir jo gyvenimą. Tačiau atvirkštinis variantas neveikia.

REKLAMA
REKLAMA

6. Kartu žiūrėkite filmus

Gero santuokinio gyvenimo paslaptis – kartu su antrąja puse dažnai žiūrėti filmus. Tokią rekomendaciją pateikia „Journal of Consulting and Clinical“ publikuotas tyrimas. Jo autoriai paprašė tyrime dalyvavusių porų reguliariai kartu žiūrėti filmus ir 30 minučių apie juos kalbėtis. To rezultatas – ryškus santuokinio gyvenimo pagerėjimas.

7. Geriau „mes“, nei „aš“

Pasak Kalifornijos Berklio universiteto atlikto tyrimo, poros, kurios besiginčydamos dažniau naudoja įvardį „mes“ kartu gyvena ilgiau nei tos, kurios kalba vienaskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų